A ráérős karácsonyi reggeleken vagy csendes estéken nagyszerű dolog puha banánkenyeret falatozni. Bár az elkészítése se nem bonyolult, se nem időigényes, szuper benne az, hogy több nap után sem szárad ki – már ha marad belőle ennyi ideig.
A banánkenyér fenséges süti, ami tökéletes energiaforrás lehet a napkezdéshez, főleg akkor, ha extraként egy kis csokit vagy olajos magvakat keversz bele. Langyosan és hidegen is mennyei, csak rajtad múlik, hogy frissen szeretnéd-e készíteni vagy inkább előre dolgoznál, hogy mindig legyen kéznél egy kis ünnepi nassolnivaló. Hogy biztos megtaláld a kedvencedet, a klasszikus banánkenyér mellett mutatunk egy vegán és egy laktózmentes verziót is, itt pedig a gluténmentes banánkenyér receptjére is lecsaphatsz!
Mielőtt nekilátnál bármelyiknek is, itt egy extra fontos tudnivaló: a banánkenyérbe csak a megbarnult, puha és édes illatú banán való, ha szép, sárga héjú gyümölcsből készíted, nem lesz olyan mennyei a végeredmény, sem az állagát, sem az ízét tekintve!
Klasszikus csokis banánkenyér
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 2-3 db érett banán (kb. 250 g)
- 230 g barna cukor
- 200 ml joghurt
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1 kiskanál sütőpor és ugyanennyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
- fahéj ízlés szerint
- 45 g csokicsepp
Így készül:
- Elkeverjük egy tálban a joghurtot és a szódabikarbónát, és 5-6 percre félretesszük. A vajat felolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne forrósodjon fel.
- A joghurthoz keverjük a cukrot, a sót, a fahéjat, a tojásokat és a vajat, majd kézi habverővel alaposan összedolgozzuk.
- Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és robotgéppel simára keverjük.
- A banánt meghámozzuk, villával összetörjük és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy négyszögletes formát, és beleöntjük a banános tésztát.
- A tetejére szórjuk a csokidarabokat, egy villával elkeverjük benne, és betoljuk a forró sütőbe.
- 50-60 perc alatt készül el, de a biztonság kedvéért tűpróbát végzünk, nehogy nyers maradjon a közepe.
- Ha úgy tűnne, hogy túlzottan megpirul sütés közben, a tetejére borítunk egy sütőpapírdarabot. Az elkészült banánkenyeret hagyjuk kihűlni, és azután szépen fel tudjuk szeletelni.
Vegán banánkenyér
Hozzávalók:
- 2-3 db banán (kb. 250 g)
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1/2 bögre fehérliszt
- 1/3 bögre lenmagliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 8-10 evőkanál víz (attól függően, mennyit vesz fel a lenmagliszt)
- 1/3 bögre mandulatej
- 1/3 bögre barna cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1/3 bögre olvasztott kókuszzsír
Így készül:
- Első lépésként a tojás kiváltásához összekeverjük a lenmaglisztet és a vizet, és hogy elérje a megfelelő állagot, hagyjuk pihenni, amíg összeállítjuk a tésztát.
- A liszteket átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, valamint a sóval és az apró vaníliamagokkal.
- A sütőt felmelegítjük 180 fokra, a négyzetes sütőformát pedig kibéleljük sütőpapírral.
- Egy másik tálban elkeverjük a villával összetört banánt, a növényi tejet, a felolvasztott kókuszzsírt, a cukrot, majd a vízzel elkevert lenmaglisztet. Ha ez utóbbi túl sűrűnek tűnne (nem lenne tojáshoz hasonló az állaga), még 1-2 evőkanál vízzel lazítunk rajta.
- Több részletben a nedves hozzávalókhoz keverjük a száraz összetevőket, simára dolgozzuk és a formába töltjük.
50-60 percig sül, ám mielőtt elzárjuk a sütőt, tanácsos tűpróbát végezni. Ha szépen átsült a közepe is, sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. - Lekvárral vagy mogyoróvajjal igazán mennyei, de magában is szuper ízélménnyel szolgál! Ha pedig egy igazán különleges receptre vágysz, az avokádós vegán banánkenyeret neked találták ki.
Laktózmentes banánkenyér
Hozzávalók:
- 2-3 érett banán (kb. 250 g)
- 1 nagy tojás villával felverve
- ¾ csésze tej
- 1 bögre liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 bögre zabpehely
- ½ bögre barna cukor
- mézeskalácsfűszer ízlés szerint (el is hagyható)
Így készül:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőformát pedig kibéleljük sütőpapírral.
- A banánokat egy tálban villával pürésítjük, majd beledolgozzuk a tojásokat és összekeverjük a tejjel.
- A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát átszitáljuk, belekeverjük a fűszereket, a cukrot és a zabpelyhet.
- Formába töltjük, 50-60 percre a sütőbe toljuk és a vége felé szemmel tartjuk, nehogy túlzottan megpiruljon a teteje. Ha kezdene nagyon megpirulni, sütőpapírt borítunk a tetejére.
- Tűpróbát végzünk, és ha szépen átsült mindenütt, sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni szeletelés előtt.
Fotó: Getty Images