Sütinyalóka
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 10 dkg + a nyújtáshoz liszt
- díszítéshez (színes cukorka) díszítő cukor
- 2 evőkanál lekvár
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg darált dió
- 1 táskanál sütőpor
- 10 dkg (lehet fehér csokoládé is) étcsokoládé
- 5 dkg + 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kézzel morzsoljuk össze 5 dkg hideg vajjal, adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk homogénre a tésztát, tegyük 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, lisztezett deszkán nyújtsunk fél cm vastag téglalapot a keksztésztából, majd süssük ki 8 perc alatt. A kihűlt kekszet morzsoljuk össze, keverjük el a kakaóporral, a dióval, a lekvárral, a másik 5 dkg vajjal és a rummal. Gyúrjuk össze a masszát, formáljunk gömböket, tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. Jól hűtsük le, hogy pálcikára tudjuk majd húzni. Törjük apró kockákra a csokoládét, majd vízgőz felett nagyon kíméletesen olvasszuk meg. Forgassuk meg benne egyenként a gömböket, szúrjuk színes szívószálra vagy hurkapálcára, állítsuk pohárba, szórjuk meg cukorkával. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokoládé. Celofánba csomagoljuk. Tipp: Készíthetjük készen vett kekszből, de akár piskótamaradékból is.
Szirupos narancslekvár
Hozzávalók:
- 70 dkg cukor
- 5 dl víz
- 1 db citrom
- 1 kg narancs
Elkészítés
A narancsokat sikáljuk meg alaposan! Héjastól negyedeljük őket, majd vágjuk vékony szeletekre, tegyük lábosba. Adjuk hozzá a vizet és a cukrot, forraljuk 1,5 órán át! Amikor már egészen sűrű, szirupos, facsarjuk hozzá a citrom levét, egyet forraljunk rajta. Forrón töltsük üvegekbe, hagyományos módon, takarók között dunsztoljuk. Évekig eláll. Fagylaltokhoz, süteményekhez kiváló, ám mivel sokkal édesebb a hagyományos lekvároknál, kenyérre kenni nem ajánlott.
Házi csokoládé
Hozzávalók:
- 2 dkg vaj
- 10 dkg (lehet fehér csokoládé is) étcsokoládé
- 1 db (fehér csokoládéhoz reszelt citrom) narancs reszelt héja
- 5 dkg (lehet kandírozott gyümölcs, aszalványok, csonthéjasok vegyesen) kandírozott narancshéj
Elkészítés
Törjük apró kockákra a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd vízgőz felett lassan olvasszuk meg. Keverjünk bele ízlés szerint reszelt citrushéjat (vagy a tetejére is szórhatjuk). Simítsuk a csokoládét szilikon őzgerincforma aljára, szórjuk rá és enyhén nyomkodjuk bele a magokat, aszalványokat. Tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulni. Celofánba csomagoljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.