Gőzölt gesztenyetorta málnaöntettel
Hozzávalók 6-8 szelethez:
- 2 db tojás
- 2 dl tejszín
- 15 dkg fehér csokoládé
- fél db citrom reszelt héja
- 25 dkg gesztenyemassza
málnaöntet:
- 5 dkg (fagyasztott is lehet) porcukor
- diszítéshez tejszínhab
- 20 dkg málna
Elkészítés
Gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét. A tejszínt egy kis lábosban meglangyosítjuk, és elkeverjük a csokoládéval. A tojásokat simára keverjük a gesztenyével és a citrom héjával, majd belekeverjük a csokoládés részt is. Kívülről alufóliával becsomagolunk egy tortakarikát. (Ez azért fontos, hogy a vízfürdőben ne szivárogjon bele a víz.) Egy mélyebb tepsibe helyezzük a tortaformát, beleöntjük a gesztenyés masszát, majd másfél centi vastagon felöntjük vízzel a tepsit. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig gőzöljük. Akkor jó, ha már a közepe is kihúzódott, nem lágy. Ha kihűlt, tálalásig hűtőben dermesztjük. Az öntethez a málnát és a porcukrot összeturmixoljuk, a tortát tálaláskor ezzel és tejszínhabbal díszítjük.
Babapiskótás gesztenyemousse
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- pár csepp olaj
- 10 dkg + forgács a díszítéshez étcsokoládé
- 1 csomag babapiskóta
Krém:
- 3 dl (növényi) tejszín
- 8-10 dkg sárgabaracklekvár
- 2-3 cl rum
- 50 dkg gesztenyemassza
- 3 evőkanál meggylikőr
Cukorszirup:
- 5 dkg cukor
- 1 dl víz
- 2 cl rum
Elkészítés
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ha túl sűrű lenne, lazíthatjuk egy evőkanál olajjal. Ferdén kimártjuk benne a babapiskótákat, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé. A gesztenyemassza felét simára keverjük a baracklekvárral és a meggylikőrrel. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a gesztenyés masszába forgatjuk. A másik adag gesztenyemasszát a rummal simára gyúrjuk, és félretesszük.
A sziruphoz a cukrot a vízzel olvadásig melegítjük, majd belekeverjük a rumot. Egy hosszúkás kenyérformát kibélelünk folpackkal, majd szorosan egymás mellé állítjuk, és az oldalához támasztjuk a kimártott babapiskótákat. Elegyengetjük benne a tejszínes krémet, majd akkora téglalapot készítünk a rummal átgyúrt gesztenyemasszából, amellyel a krém tetejét teljesen be tudjuk fedni. Ez lesz a következő réteg. A kihűlt szirupban megmártjuk a maradék babapiskótákat, és élére állítva lezárjuk velük a sütemény alját. Hűtőbe tesszük 1-1,5 órára, majd tálaláskor egy tálra borítjuk, és meghintjük a tetejét csokoládéforgáccsal.
Gesztenyerolád
Hozzávalók 10 szelethez:
- 12 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 5 db tojás
- 4 dkg (olvasztott) vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 csomag cukrozatlan kakaópor
Töltelék:
- 25 dkg vaj
- 4 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 4 cl rum
- 50 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, a vaníliás cukrot és a kakaóport a liszttel elkeverve adjuk a tésztához. A végén keverjük hozzá a langyos olvasztott vajat. Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben (30×30 centis) egyenletesen elkenjük, majd 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy ne szárítsuk ki a tésztát, mert a tekerésnél törni fog.
A töltelékhez a puha vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kihabosítjuk, a lereszelt gesztenyemasszát elkeverjük a rummal. A gesztenyét a sárgájás krémhez keverjük, és tovább habosítjuk. Egy konyharuhára terítjük a kihűlt piskótalapot, majd lehúzzuk róla a papírt. Elkenjük rajta a krém kétharmadát, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Tálcára tesszük a tekercset, és a maradék krémmel megkenjük a külsejét is. Megcsapkodjuk egy kanál fejével, hogy tüskés legyen. Hűtőbe tesszük dermedni, tálalás előtt megszórhatjuk kakaóporral.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess rá elő te is!