Fetás-spenótos karaj
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg feta
- 3 csokor újhagyma
- kevéske szerecsendió
- 30 dkg spenótlevél
- 80 dkg sertéskaraj
Elkészítés
Felforralunk 1,5 l vizet, majd a megmosott bébispenótot beledobjuk 1 pillanatra, majd ahogy összeesett, leöntjük vizet és lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy lereszeljük, és a spenóthoz keverjük. A karajszeleteket megmossuk, leszárítjuk, majd húsklopfolóval megütögetjük. Finoman megborsozzuk a két oldalát. A spenótot a fetával összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, majd a hússzeletek egyik oldalára teszünk fél evőkanálnyi mennyiséget, és a húst feltekerjük.
Vajjal kikent hőálló tálba tesszük a húsokat, a tetejét megszórjuk kevés borssal, és meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal. 200 fokon pirosra sütjük. Burgonyapürével, zöld salátával kínáljuk.
Keleti töltött csirke
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2-3 dl csirke alaplé
- 3 salotta
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg bulgur
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg dió
- 1 citrom leve
- 6 (filé) csirkemell
- pár csipet őrölt bors
- 50 g vaj
- 16-18 szelet bacon
- 1 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- 1 csokor menta
Elkészítés
A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.
Keleti töltött csirke
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2-3 dl csirke alaplé
- 3 salotta
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg bulgur
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg dió
- 1 citrom leve
- 6 (filé) csirkemell
- pár csipet őrölt bors
- 50 g vaj
- 16-18 szelet bacon
- 1 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- 1 csokor menta
Elkészítés
A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.
Sütőtökös-aszalt szilvás töltött csirkecomb kesudióval
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
- prá csipet őrölt bors
- 3 evőkanál konyak
- 20 dkg aszalt szilva
- 2 szelet, sütve sütőtök
- 15 dkg kesudió
- 6 db csirke felsőcomb
Elkészítés
Narancsos lencsesalátával egészen mennyei!