Ha a klasszikus karácsonyi sütik elkészítését a mamira bízzuk, akkor zserbó és bejgli helyett nekiállhatunk az aprósüteményeknek. Szerencsére sok olyan egyszerű recept van, amibe a gyerekeket is bevonhatjuk, elég csak kiejtenünk azt a szót, hogy “sütinyalóka” vagy “kókuszos csokilabda”, és máris lesz pár ügyes kezű segítőnk. Lehet, hogy ezeknek a karácsonyi sütiknek nem lesz tökéletes alakjuk, de a dolgos kis segítők nagyon fogják élvezni az alkotást.
Gesztenyés sütinyalóka
Hozzávalók 25 darabhoz:
- 10 dkg csokoládé
- 5 dkg darált keksz
- 25 dkg gesztenyemassza
- 25 db magozott meggy + 1 dl meggylé
- tortadara
- tortagyöngy a díszítéshez
- hurkapálca
A csokoládét mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk. A darált kekszet kimérjük. Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a gesztenyemasszát és a meggy levét, összegyúrjuk, majd annyi kekszdarát adunk hozzá, hogy ne törjön, ne morzsálódjon, hanem könnyen formázható massza legyen belőle. Diónyi mennyiséget veszünk a masszából, tenyerünkben ellapítjuk, egy meggyet teszünk a közepébe, rázárjuk a masszát, majd a tenyerünk között görgetve gombócokat formálunk belőle. A díszítésbe (tortadara, tortagyöngy stb.) forgatjuk, majd beleszúrunk egy hurka- vagy partipálcikát.
Narancsos kiskesztyűk
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 300 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 400 g vaj/margarin
- 2 tojássárgája
- 2 narancs reszelt héja és kifacsart leve
A narancsot forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd tiszta szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, és kézzel vagy a robotgép “Z” alakú karjával összedolgozzuk. A masszát 1 órára lefóliázva hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől megolvadt vajnak vissza kell dermednie, hogy ki tudjuk nyújtani és szaggatni. A masszát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A kis formákat sütőpapíros tepsire tesszük, és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A sütiket formától és ízléstől függően tovább díszíthetjük, amelyhez adunk is néhány tippet:
- Ha kis csizma vagy kesztyű formájú szaggatót választottuk, akkor a csizma tetejét, illetve a kesztyű alját megkenhetjük olvasztott fehér csokival és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
- Mikróban vagy gőz felett megolvaszthatunk étcsokoládét, amelyhez hozzáadhatjuk még egy narancs lereszelt héját és kifacsart levét és a kis linzerek tetejét ezzel a narancsos csokival is megkenhetjük.
- Egy narancs levét kifacsarjuk, és hozzákeverünk 1-1,5 evőkanál porcukrot (annyit, amennyitől viszonylag sűrű cukormázat kapunk), és ezzel a narancsos mázzal kenjük meg a linzereket. A tetejét jégcukorral díszíthetjük.
A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.
Kókuszos csokilabda
Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:
- 190 g vaj
- 200 g cukor
- 40 g kakaópor (nem cukrozott)
- 65 g étcsoki
- 3 db tojás
- 100 g liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 1-2 evőkanál narancs/baracklekvár
- 10 dkg kókuszreszelék
- tortadara
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki.
2. A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, kakaóport és étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
3. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük.
4. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.)
5. Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle.
6. Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.