nlc.hu
Mézeskalács
Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

Maszatos kéz, lisztes ruha, sok nevetés és még több finomság! Ha már egyébként is nekiálltatok a nagy karácsonyi sütigyártásnak, akkor a legjobb, amit tehettek, ha bevonjátok a gyerekeket is. Kicsik és nagyok is jól fogják magukat érezni, különösen ha néhány potyafalat is jut nekik a nagy munkálatok közepette.

Ha a klasszikus karácsonyi sütik elkészítését a mamira bízzuk, akkor zserbó és bejgli helyett nekiállhatunk az aprósüteményeknek. Szerencsére sok olyan egyszerű recept van, amibe a gyerekeket is bevonhatjuk, elég csak kiejtenünk azt a szót, hogy “sütinyalóka” vagy “kókuszos csokilabda”, és máris lesz pár ügyes kezű segítőnk. Lehet, hogy ezeknek a karácsonyi sütiknek nem lesz tökéletes alakjuk, de a dolgos kis segítők nagyon fogják élvezni az alkotást. 

Gesztenyés sütinyalóka

Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

Hozzávalók 25 darabhoz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 5 dkg darált keksz
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 db magozott meggy + 1 dl meggylé
  • tortadara
  • tortagyöngy a díszítéshez
  • hurkapálca

A csokoládét mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk. A darált kekszet kimérjük. Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a gesztenyemasszát és a meggy levét, összegyúrjuk, majd annyi kekszdarát adunk hozzá, hogy ne törjön, ne morzsálódjon, hanem könnyen formázható massza legyen belőle. Diónyi mennyiséget veszünk a masszából, tenyerünkben ellapítjuk, egy meggyet teszünk a közepébe, rázárjuk a masszát, majd a tenyerünk között görgetve gombócokat formálunk belőle. A díszítésbe (tortadara, tortagyöngy stb.) forgatjuk, majd beleszúrunk egy hurka- vagy partipálcikát.

Narancsos kiskesztyűk

Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 300 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 400 g vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 narancs reszelt héja és kifacsart leve

A narancsot forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd tiszta szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, és kézzel vagy a robotgép “Z” alakú karjával összedolgozzuk. A masszát 1 órára lefóliázva hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől megolvadt vajnak vissza kell dermednie, hogy ki tudjuk nyújtani és szaggatni. A masszát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A kis formákat sütőpapíros tepsire tesszük, és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A sütiket formától és ízléstől függően tovább díszíthetjük, amelyhez adunk is néhány tippet:

  • Ha kis csizma vagy kesztyű formájú szaggatót választottuk, akkor a csizma tetejét, illetve a kesztyű alját megkenhetjük olvasztott fehér csokival és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
  • Mikróban vagy gőz felett megolvaszthatunk étcsokoládét, amelyhez hozzáadhatjuk még egy narancs lereszelt héját és kifacsart levét és a kis linzerek tetejét ezzel a narancsos csokival is megkenhetjük.
  • Egy narancs levét kifacsarjuk, és hozzákeverünk 1-1,5 evőkanál porcukrot (annyit, amennyitől viszonylag sűrű cukormázat kapunk), és ezzel a narancsos mázzal kenjük meg a linzereket. A tetejét jégcukorral díszíthetjük.

A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.

Kókuszos csokilabda

Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:

  • 190 g vaj
  • 200 g cukor
  • 40 g kakaópor (nem cukrozott)
  • 65 g étcsoki 
  • 3 db tojás
  • 100 g liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1-2 evőkanál narancs/baracklekvár 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • tortadara

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki. 
2. A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, kakaóport és étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
3. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük.
4. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.)
5. Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle. 
6. Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top