Mindhárom karácsonyi desszert alapja a házi puding, ami a következőképpen készül:
Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 ek. liszt vagy keményítő
1 vaníliarúd
2 ek. barna cukor (vagy méz, ebből kevesebb kell)
4 dl tej
3 ek. mascarpone
A tojások sárgáját összekeverjük a keményítővel/liszttel, a tejet a felhasított vaníliarúddal felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket. Édesítem és sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.
Mézes krémes
Hozzávalók:
1 adag házi puding
8 ek. baracklekvár
8 dkg kekszdara (pl. Hobbits)
étcsoki vagy kakaóbabtöret
A poharak aljára 1-2 ek baracklekvárt rétegezünk, majd erre kekszdarát szórunk, végül jöhet rá a puding. A tetejére reszelt étcsokit vagy kakaóbabtöretet szórunk.
Tipp: Profi konyhatündérek készíthetnek 8 dkg cukorból karamellt is. Ezt összetörjük és a rétegek közé szórjuk.
Zserbó
Hozzávalók:
2 adag házi puding
15 dkg darált dió
8 ek. baracklekvár (vagy narancslekvár, ezzel pikánsabb)
(Pekán)dió a tetejére
A darált diót száraz serpenyőben kevergetve megillatosítjuk, majd kihűtjük, végül a lefőzött pudinghoz keverjük. A poharak aljára egy réteg diós krémet simítunk, majd a lekvár, illetve erre ismét a diós krém. Tetejére durvára vágott diót vagy pekándiót szórunk.
Flódni
Hozzávalók:
10 dkg aszalt szilva
5 dkg darált mák
2 alma
fél tk. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt csillagánizs
fél citrom leve
1 adag házi puding
8 dkg darált dió
Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházukat, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, 5 dl vizet, a citromlét és megpároljuk. Ha puha, leturmixoljuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, a mákkal összekeverjük. Itt nem is kell édesíteni, de ha valaki szeretné, tehet hozzá mézet. A pudinghoz keverjük a diót. A poharak aljára egy réteg szilvás mákot terítünk, erre jön az almakrém, majd pedig a diós krém.