Kolbásszal töltött gombafejek
Elkészítése: 30 perc
Hozzávalók 8 adaghoz:
20-24 nagyobb gomba
2 ek. vöröshagyma, apróra vágva
1 ek. vaj
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
115 g főtt kolbász, szétmorzsolva
3 ek. kenyérmorzsa
3 ek. parmezán, lereszelve
1 ek. szárított petrezselyemlevél
1 tojásfehérje
Elkészítése:
1) A gombák törzsét leválasztjuk a fejekről. A törzsekre már nem lesz szükség.
2) Egy kis serpenyőben vajon megfuttatjuk a hagymát, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig sütjük.
3) Egy nagy tálban összekeverjük a kolbászt, a kenyérmorzsát, a sajtot, a tojásfehérjét. A hagymához keverjük.
4) A tölteléket a gombafejekbe kanalazzuk. A gombafejeket egy vékonyan kikent tepsibe tesszük, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 10-15 percig sütjük, amíg a gomba megpuhul, a teteje pedig megbarnul.
Borscs (céklaleves)
Hozzávalók:
50 dkg hús (sertés, csirke vagy marhahús), felkockázva
1 sárgarépa, csíkokra vágva
1 cékla, csíkokra vágva
1 krumpli, felkockázva
1 kisebb fejes káposzta, csíkokra vágva
1 paradicsom (héj nélkül, felkockázva)
2 vöröshagyma (az egyik finomra aprítva, a másik egészben)
3 gerezd fokhagyma, zúzva
2 babérlevél
friss kaporlevél, felaprítva
olaj
1 citrom leve
őrölt fekete bors
Smetana (orosz tejföl) a tálaláshoz (sima tejföl is jó, a Smetana krémesebb)
Elkészítése:
1) A húst feltesszük főni kb. 2 liter hideg vízben az egyik babérlevéllel, sóval és az egészben hagyott vöröshagymával együtt. Forrás után leszedjük a keletkezett habot, majd tovább főzzük, közepes lángon. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez a folyamat akár másfél óra is lehet.
2) Olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a sárgarépát, a paradicsomot és a céklát. A szétnyomott fokhagymából és a húsléből is tehetünk hozzá, kb. 10 percig pároljuk.
3) A párolt zöldségeket a majdnem megfőtt húshoz öntjük. Hozzáadjuk a káposztát és a kockára vágott krumplit is. Borssal, babérlevéllel, kaporral és citromlével ízesítjük, és puhára főzzük alacsony lángon.
4) Smetanával (tejföllel) tálaljuk.
Mézes-fokhagymás húsgolyók
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók 22 adaghoz:
2 tojás
180 ml tej
100 g kenyérmorzsa
60 g hagyma, felvágva
2 tk. só
900 g darált pulyka- vagy marhahús
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. vaj
180 ml ketchup
150 g méz
3 ek. szójaszósz
Elkészítése:
1) Egy nagy tálban összekeverjük a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát, a hagymát és a sót. Alaposan összekeverjük a darált hússal.
2) Golyókat formázunk a keverékből, és a tepsi sütőrácsára helyezzük őket. Nem fedjük be, 200 Celsius-fokos sütőben, 10-15 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor a hús már nem rózsaszín.
3) Ezalatt egy nagyobb serpenyőben megfuttatjuk a fokhagymát. Hozzákeverjük a ketchupot, a mézet és a szójaszószt. Felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot, lefedjük, és lassú tűzön további 5 percig főzzük.
4) Lecsepegtetjük a húsgolyókat, és a szószba mártjuk őket, ügyelve arra, hogy a szósz mindegyiket egyenletesen befedje. 5-10 percig főzzük.