Programok

Baby Jesus és társai – karácsony Máltán

Nem kell messzire menni, hogy pálmafák árnyékában, napsütésben készülődjünk a karácsonyra. Máltán már november közepén elkezdik feldíszíteni a városokat, és a karácsonyi időszak január elejéig tart.

Máltán az emberek nagyon vállalások, és szinte mindenki katolikus (de természetesen egy mecset is van a fővároshoz közel). Ráadásul mély nyomot hagyott a kultúrájukban, hogy angol gyarmat volt, így – csakúgy, mint a briteknél – náluk is korán kezdődik a karácsonyi készülődés. A november általában 23-25 fokos Máltán, és már ekkor elkezdik feldíszíteni a városok tereit, a körforgalmakat, a templomok homlokzatát. A máltaiak nem fogják vissza magukat, igazi mediterrán ország, ahol a magyar szemnek kicsit talán túlzott giccsparádét vonultatnak fel a karácsony időszakban.

Leginkább kicsi műfenyőt állítanak az emberek (már az advent időszakában), sokkal fontosabb kelléke azonban az ünnepnek a jászol, benne rengeteg fa- és műanyag figurával: Máriával, Józseffel, a három királlyal, az állatokkal… A kis Jézust, vagy ahogyan Máltán hívják, a Baby Jesust, csak december 24-én helyezik be a díszletbe.

Néhány évvel ezelőtt nagy riadalom támadt Máltán, amikor a sziget egyik legszebb jászolából kilopták december 25-én reggel Jézus bábuját. Napokig erről cikkezett a sajtó, és mindenféle elméletek napvilágot láttak. De nem vandál “sátánisták” tették, ahogyan sokan feltételezték. Egy évvel később egy csapat fiatal jelentkezett a rendőrségen, akik elmondták, hogy az átmulatott éjszaka után vitték el a bábut, és annyira szégyellték magukat, hogy nem mertek korábban jelentkezni.

A parti ugyanis a karácsony része Máltán. A fiatalok december 24-én hatalmas bulikkal ünneplik a karácsonyt, és az igazi családi ünneplés december 25-én kezdődik (csakúgy, mint a briteknél vagy az amerikaiaknál).

A legtöbb Máltai szálloda karácsonykor is különleges ajánlatokkal várja a turistákat, és bár a tengerben decemberben már nem lehet úszkálni, azért így is megannyi programot találunk a szigeten. Ráadásul repülővel alig több, mint 2 óra alatt elérhető Budapestről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top