Tuti Tippek

Mit vegyünk a gyereknek? – A legkisebb ajándék is fontos!

Nemsokára itt a karácsony, kezdetét veszi a szokásos fejtörés: vajon mit is vegyünk gyermekeinknek? A nagyobbak már kívánságlistát írnak, a legapróbbakat pedig jobban leköti a csomagolás zörgése, mint a benne lévő ajándék.

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy évről évre többet költünk karácsony előtt. Már novemberben nagyobbak a kiadások, sokan még kölcsönt is hajlandóak felvenni, csak hogy minden elképzelhetőt megvehessenek. Pedig a kevesebb néha több! Gyakran felmerül a kérdés, hogyan érdemes ajándékozni: sok kicsi ajándékot vegyünk, vagy inkább egy nagyobbat?

A gyermekek többsége – főként a kisebbek – egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy a kiválasztott ajándékok milyen értéket képviselnek. Azzal ellenben a nagyobbak igen, hogy egy könyv nem egyenértékű egy mobiltelefonnal, vagy egy CD sem egy számítógépes játékkal. Sok esetben már eleve drága ajándékok szerepelnek a gyerkőcök listáján, de a felnőttek is versengést folytatnak így karácsony előtt. Ha az osztálytárs a legmodernebb, mindent tudó elektromos kütyüt kapja, mi sem szeretnénk, ha a gyermekünk úgy érezné, hogy az ő ajándéka csak egy olcsó semmiség.

A kisebbeknél ezek a dolgok még nem számítanak

Mit vegyünk a gyereknek? -  A legkisebb ajándék is fontos!– A kisfiam első és második karácsonyán még egyáltalán nem értette, mi ez a nagy felhajtás. Kikerekedett szemmel nézte a karácsonyfát, és egész este azon munkálkodott, hogy hogyan távolítsa el a csillogó díszeket a fáról – meséli Ildikó, a ma már hétéves Bendegúz anyukája. – Az ajándékok pedig egyáltalán nem érdekelték, az volt érdekes számára, amíg a zörgő papírból kiszabadította őket, és ahogy ez megtörtént, máris új lehetőségek után nézett. A világ változik, és benne mi, felnőttek és a gyermekek is. Ha már egészen kicsi korban hozzászoktatjuk a csemetéinket, hogy a legapróbb ajándék is fontos, és nem csak a legdrágább az értékes, akkor a későbbiekben is örülni fognak bárminek. Az tény, hogy sok gyermek mindent megkap, amit kiejt a száján, és ezt nem is szokta titkolni, így keltve irigységet a többi gyermekben, akiknek a szülei esetleg nem szeretnék vagy nem képesek a drága ajándékokat megvenni. A gyermekek többsége azonban nagyon szeret kapni, és nagyon hálásak tudnak lenni bármilyen apróságért, amelyet adunk nekik.

– A kislányom, valahányszor kapott valamit, vett egy rajzlapot, és hálából lerajzolt nekünk valamit, ami éppen eszébe jutott – meséli Zsuzsa, Gréta anyukája. – Valahogy mindig úgy érezte, hogy meg kell hálálnia a kapott szuvenírt. Ő olyan kislány, aki egy kulcstartónak legalább annyira tud örülni, mint egy társasjátéknak.

– Karesz abban a korban van, amikor elég nehéz szót érteni vele. Amikor megkérdeztem, hogy mit szeretne karácsonyra, akkor csak annyit mondott, hogy inkább pénzt adjunk, és majd ő vesz magának valamit, mintsem valami olyannal lepjük meg, aminek ő majd nem örül, és el sem meri mondani az osztálytársainak – mondja csalódottan Mariann, a 13 éves fiú anyukája. – Pedig kisebb korában mindennek örült, amit csak kapott, függetlenül attól, hogy az értékes vagy csak valami apróság volt.

Idén karácsonykor kevesebb pénz jut majd vásárlásra, pedig eddig évről évre folyamatosan nőtt az átlagköltés az ünnepi időszakban. A december a kereskedelemben mindig a rekordok időszaka: az egész éves forgalom nagyjából negyedét ekkor bonyolítják le az üzletek. A kereskedők különböző akciókkal igyekeznek becsábítani a vevőket a boltokba, már a téli leárazást is előbb hozzák: felmérések szerint 10-ből nagyjából 7-en keresik folyamatosan a leértékeléseket. Egyre gyakoribb, hogy a karácsonyi ajándékokat áruhitel vagy személyi kölcsön segítségével vásárolja meg a lakosság.

Karácsonyi ajándék.lap.hu »

Gyerek.lap.hu »

Karácsony.lap.hu » 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top