Tuti Tippek

Kandírozott gyümölcs

Igaz, hogy jó pár napi babramunka szükséges hozzá, de a kandírozott gyümölcs a karácsonyi ünnepek dísze lehet. Ha most mégsem szánnád rá magad, egy nyári recepttel is segítünk.





Kandírozott gyümölcs gyömbérrel

Hozzávalók

• 450 g gyümölcs (pl. citrusfélék, szilva, sárgabarack, cseresznye vagy meggy, füge, ananász,
áfonya), aprított, hámozott gyömbérgyökér
• 300 ml víz
• 675 g kristálycukor


Elkészítése

A gyümölcsöt, gyömbérgyökeret, valamint a vizet tegyük egy lábosba, és rotyogtassuk addig, amíg a gyümölcs üvegessé nem válik, de vigyázzunk, hogy még kemény legyen. Egy lyukacsos merőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt a vízből, és tegyük tepsibe. 





Oldjunk fel 175g cukrot a vízben. A keletkezett szirupot öntsük a gyümölcsre, fedjük le, és hagyjuk állni 24 órán át. A második napon öntsük le a szirupot a gyümölcsről egy lábosba, adjunk hozzá 50 g cukrot, és melegítsük addig, amíg felolvad. Öntsük rá a gyümölcsre, fedjük le, és pihentessük 24 órán át. Ezt a műveletsort ismételgessük egészen a 8. napig, amikor már 75g cukrot oldjunk fel a szirupban, ezt ismét öntsük rá a gyümölcsre, fedjük le és hagyjuk állni két napig. A 10. napon oldjunk fel 75 g cukrot a szirupban, öntsük a gyümölcsre, fedjük le, és hagyjuk állni 4 napig. A 14. napon a gyümölcsöt helyezzük egy rácsra, tegyünk alá zsírpapírt, és lehetőleg meleg helyen hagyjuk megszáradni.






Kandírozott gyümölcs nyáron


Mindenféle, de nem túlságosan érett, ép gyümölcsöt használhatunk erre a célra. A nagyobb gyümölcsöket meghámozzuk és kimagvazzuk. Szirupot csinálunk, fél kg cukorra negyed liter vizet számítunk, és ha forr, beleöntjük a fedeles porcelánedénybe vagy jó zománc főzőedénybe, melybe a gyümölcsöt tettük. Fedelét rátéve 24 órára hideg helyre tesszük.

Másnap leszűrjük a levét, jó sűrűre főzzük, és azon forrón ismét a gyümölcsre öntjük. Ezt napról-napra így folytatjuk mindaddig, míg a lé teljesen elforr (körülbelül 8-10 nap). Ekkor aztán a gyümölcsöt forró napra tesszük, míg teljesen megszárad. Hogy a cukor szép fehér legyen a gyümölcsön, tehetünk a szirupba citromlevet is, 1 literre 1 citrom levét számítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top