Tuti Tippek

19+1 tipp, hogy ne legyen az ünnepből rémálom

Zsúfolt bevásárlóközpont, ádáz harc az utolsó parkolóhelyért, embertömeg. Ugye ismerős? Összeállításunkban rengeteg ötletet találsz a szervezéssel kapcsolatban, hogy aztán őszintén mondhasd januárban a kollégáknak: jól teltek az ünnepek.

Zsúfolt bevásárlóközpont, ádáz harc az utolsó parkolóhelyért, boltrengeteg, embertömeg, erőltetett menet, sorban állás, várakozás, megint rohanás, aggódás a köbön, rég nem látott rokonok, az anyós rigolyái, a gyerek távoltartása az ajándékoktól, küzdelem az ünnepi menüvel, heves takarítás, ferde fa felállítása, és mindez egy lélegzetvételnyi pihenés nélkül. Ugye ismerős?

Ha te is érezted már úgy, hogy a karácsonyi készülődés közepette tűréshatárod és az őrület küszöbére jutottál, idén nem ártana új haditerv után nézned. Összeállításunkban rengeteg ötletet találsz a szervezéssel kapcsolatban, hogy aztán őszintén mondhasd januárban a kollégáknak: jól teltek az ünnepek.

 

1. Találj ki megfelelő, személyre szabott ajándékot szeretteidnek! A jó ajándék olyan, amelyből kiderül, hogy ismerjük a megajándékozott személyiségét, ízlését, érdeklődési körét, vagyis hogy figyelünk a másikra. Ha nincs ötleted, finoman puhatolózz.

2. Fejedben a tervekkel, kezedben pedig a kész listával indulj vásárolni, célirányosan. Ezzel rengeteg időt megspórolsz!

3. Ne akarj mindent egyszerre megvenni! Ha van egy kis időd, többször fuss neki, nézelődj, találd meg a legjobb boltokat, a legkedvezőbb árakat! Ha még nem szereztél be egyetlen ajándékot sem, ideje elkezdeni a vadászatot, hisz ahogy fogy az idő, csak még nehezebb lesz a dolgod.

4. Ha nem jön be a nagyáruházak zsúfolt légköre, keresgélhetsz ajándékokat a neten is. Otthon, nyugodt körülmények között bonyolíthatod le az amúgy idegölő vásárlást, ráadásul házhoz hozzák a megrendelt termékeket. De hogy elkerüld a kínos pillanatokat, győződj meg róla – például telefonon –, hogy biztosan megérkezik-e a megrendelt termék karácsonyig!

5. Ha megfelelő türelmet és kreativitást érzel magadban, készíthetsz saját készítésű ajándékokat is. Hiszen ha te magad dolgozol az ajándékkal, az szeretetet közvetít, és az illetőnek mindig te jutsz majd eszébe róla. Ráadásul olcsón kijössz, egyedi darabokat készíthetsz, és megint csak megúszod az idegtépő vásárlást.

6. Készíts karácsonyi költségvetést! Előre tervezd meg, körülbelül mennyi pénzt szánsz egy-egy ajándékra, és tartsd magad az eredeti elképzeléshez! Ezzel elkerülheted a túlköltekezést.

7. Mindig előfordulhat, hogy olyan személytől kapsz ajándékot, akitől nem számítasz rá, így te sem készülsz. A kínos szituáció elkerülése végett tarts magadnál valami apró, stílusos, vészhelyzetben bárkinek odaadható ajándékot.

8. Vigyázat, tipikus hiba – nehogy elfelejts csomagolópapírt venni! Az ajándékok csomagolását pedig sose hagyd az utolsó pillanatra, mert ennél a műveletnél a kapkodás nem szokott gyümölcsöző lenni. Fektess erre legalább akkora hangsúlyt, mint az ajándékok kiválasztására.

9. A karácsonyi hangulatteremtés fontos része a lakás, a kert feldíszítése. Ezt se halogasd a végtelenségig! Advent első vasárnapján már elkezdheted, de nem feltétlenül muszáj már december elején mindent egyszerre előhúznod a tarsolyodból. Egy-egy jól eltalált apró mécses vagy párologtató odabent és egy kis diszkrét fény a kertben nagyon hatásos tud lenni a hideg napokon. A karácsonyi díszítés kapcsán különösen igaz, hogy sokszor a kevesebb több.

10. Ne egyedül csinosítsd a lakást! Vond be a család többi tagját is! A gyerekekkel készíthetsz gyertyákat, képeket, adventi koszorút vagy karácsonyfadíszeket. Közben észrevétlenül hangolódtok rá az ünnep varázsára.

11. Sokaknak okoz fejfáját a karácsonyi vendégvárás. Előre tervezzétek meg pároddal, hogy kiket hívtok meg, és azt is, hogy melyik napon. Vedd figyelembe, hogy mindig előfordulhatnak olyan nem várt rokonok, barátok, akik váratlanul toppannak be, mintegy meglepetésként. Ilyenkor kezeld a helyzetet spontán, és fontos, hogy ne idegeskedj.

12. Azt is tervezzétek meg, melyik nap kit szeretnétek meglátogatni, és természetesen jó előre jelezzétek a vendéglátóknak, nehogy őket érje váratlanul a dolog.

13. A karácsonyi menü elkészítése nem gyerekjáték, ezt mindenki tudja, aki már próbálkozott vele. Itt is első lépés a tervezés, a menü összeállítása. Fontos figyelembe venned, hogy kik lesznek a vendégek, ki mit szeret különösen, van-e esetleg vegetáriánus stb.

14. Ezt követi a hozzávalók összeírása. Jó, ha mindent, ami eláll vagy lefagyasztható, megveszel előre. Sőt, a nem krémes sütemények, mint például a bejgli, előre elkészíthetők, és a fagyasztóban tárolhatók. Így közvetlenül az ünnep előtt már csak a főzés marad, amire szánj elég időt, ne kockáztasd meg, hogy a kapkodás miatt rendelni kelljen.

15. A fa felállítását és feldíszítését csinálhatja közösen a család, azonban ha kicsik a csemeték, és szent meggyőződésük, hogy a karácsonyfát a Jézuska hozza, akkor gondoskodnod kell egy helyről, ahová elvihetitek őket, amíg folynak az előkészületek.

16. A karácsonyfadíszeket, ha vásárolod, vedd meg minél előbb, mert ez tipikusan olyan termék, amelyet gyorsan elkapkodnak a polcokról. Ha magad készíted őket, akkor persze nincs ilyen gond. A lényeg itt is az, hogy a díszítés ízléses legyen. Különösen figyelj a színvilág összehangolására!

17. Óvakodj a veszekedésektől! A sok tennivaló miatt mindenki feszültebb, így a családtagok gyakran vitatkoznak. Különösen igaz ez a párokra. Tudtad, hogy a stresszel teli ünnepek után, januárban jelentősen megnő a beadott válókeresetek száma? Ennél csak jobb még időben, higgadtan megbeszélni a felmerülő nézeteltéréseket, főleg, ha azok apró-cseprő dolgok miatt születtek.

18. A nagy készülődés közepette, főleg, ha már kezdesz besokallni, tarts szünetet! Hagyj időt magadra is! Ne felejtsd el, hogy a pihenés, a családi körben eltöltött kikapcsolódás az ünnep természetes velejárója kellene hogy legyen!

19. A lakás, a kert, a karácsonyfa feldíszítése után ideje lelkünket is az ünnephez illően öltöztetni. A közös beszélgetések, esti séták, kirándulás a szabadban, a közös készülődés, várakozás mind-mind ehhez járul hozzá.

+1: Mivel decemberben nem csupán otthon, hanem a munkahelyen is nagy a hajtás, gyakran képtelenek vagyunk kikapcsolni az ünnepek alatt. Pedig nagyon fontos, hogy legalább erre a kis időre félretegyük a hétköznapi problémáinkat, hogy valami egészen másra koncentrálhassunk. Arra, hogy jó élni, hogy jó így együtt.

Advent.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

Karácsonyi ajándék.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top