Tuti Tippek

Szaloncukrokat teszteltünk – 9 különleges ízben

Immár hagyományosnak mondható nagy karácsonyi szaloncukortesztünkben ezúttal az extremitások kaptak főszerepet. Íme a szezon 9 legérdekesebb darabja!

Szamos pisztáciás és narancsos marcipán szaloncukor

A tökéletes édesség nem azért jobb, mint a többi, mert édesebb vagy bonyolultabb. A tökéletes édesség ugyanis izgalmas, de egyben harmonikus és kellemes érzést kelt az emberben. Nem akar sokkolni, nem akar lenyűgözni, csak kényeztetni szeretne. Lágysággal, bizsergető érzékiséggel. Bátran állíthatjuk, hogy a Szamos marcipán narancsos-pisztáciás szaloncukra egy a tökéletesnek vélt karácsonyi édességek közül. A gyönyörű dobozban tálalt, diszkrét arany csomagolású szaloncukor minden fának díszévé válik. Ám ember legyen a talpán, aki kibírja vízkeresztig a kóstolgatást.

Ára: 1790 Ft/380 g
Értékelés: 5/5*

 

Milka joghurtízű szaloncukor

A lila tehén idén karácsonykor sem hagyja csemege nélkül rajongóit. Az egyik ilyen apró ajándéka ez a diszkréten ínycsiklandozó csemege. A kemény csokimáz alatt meghúzódó joghurtos töltet ugyanis nem émelyítő tömény massza, hanem pikáns ropogtatnivalóval spékelt ízletes, masszív krém. Az ezüstösen csillogó csomagolás is praktikus választás volt, ugyanis a lila szín, bár nagyon milkás, nem mutat minden esetben jól a család karácsonyfáján.

Ára: 1590 Ft/380 g
Értékelés: 5/4

 

Cherry Rubin – Irish Cream Whisky ízű szaloncukor

A zörgős zacskóba zárt, klasszikus vörös sztaniolba öltöztetett szaloncukor a „no name”, azaz a névtelen termékeknek állít méltó emléket. A rémesen száraz állagú belsőség a szájban már az első harapásra darabjaira hullik, az íze meghatározhatatlan, bár tagadhatatlanul ettől válik elviselhetővé. Icipicit kávéra, de ír whiskyre semmiképpen sem emlékeztet, és – sajnos – sokáig megmarad a szájban.

Ára: 769 Ft/400 g

Értékelés: 5/2

 

 

Nosztalgia konyakmeggy trüffelkrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor

Ígéretes, boldog békeidőket – na jó, legyen 30-as évek – idéző doboz. Bizony, nem dobozka, mert ez hatalmas, talán már nem is túl kényelmesen szállítható kartontepsi. Benne a vidáman fickándozó, harmonikusan dekorált szemek, amelyek a csillogó sztaniol helyett a matt papírhatással próbálnak elbűvölni. A belbecs meglepően túlnő az álnosztalgikus csomagoláson, mivel a keménynek tűnő csokikalitka valójában puha, a benne rejlő trüffelkrém pedig zseniális. Szerencsés választás azoknak, akik retrokülöncként a nagyit szeretnék boldoggá tenni, vagy csak valami izgalmas bonbonvariációt aggatnának a fára.

Ára: 1190 Ft/400 g

Értékelés: 5/4

 

 

Szamos alkoholos meggy- és csokoládékrémmel töltött marcipándesszert szaloncukor

Rusztikus bronz sztaniolba rejtett ízorgia. Ügyes érzéki csalódás, amelyet a vastag csokoládédarab és a marcipánba bújt ördög, ez esetben a meggyíz hoz létre. Ilyen gyönyörű édesség mellett már szinte díszekre sincs szükség. És hogy mennyire finom? A puha marcipános töltet és a kemény csokoládé versengése a csodálatunkért káprázatosan izgalmas ízhatást eredményez. Szerencsére két-három szem után, mivel talán kicsit súlyosabb, töményebb, mindenképp pihenőt parancsol. Habzsolni tehát tilos!
Ára: 1990 Ft/380 g
Értékelés: 5/5

 

 

Bonbonetti földimogyorós szaloncukor

Az őrült tudós megalkotta fő művét – megszületett a szaloncukrok frankensteini réme, a földimogyorós szaloncukor. Mondhatnánk, hogy rémséges, iszonytató, borzalmas, de nem állíthatjuk bizton, hogy az ízlésficamáról oly sokszor tanúbizonyságot tevő kis országunk ki fogja vetni ezt a torzszülöttet. Sajnos a csomagolás nem hozza az ízhez tartozó vad ötlethurrikánt, ezért dicsekedni nem lehet vele, pedig ha az ízhatást össze tudták volna egyeztetni egy perverz burkolással, akkor akár még szupertrendi őrület is válhatott volna belőle. Így inkább csak ciki.

Ára: 699 Ft/400 g
Értékelés: 5/2

 

Tesco gesztenyeízű szaloncukor

Okozott már kellemes meglepetést a Tesco, nincs ez másképp a gesztenyés szaloncukor esetében sem. A csomagolás nem hivalkodó, nem kelt gagyi érzést, teljesen rendben van. A konzervatív barnás-bordós szín minden klasszikus karácsonyfához passzol. A kicsit vékonyka, de puha csokoládémáz alatt kissé tömény, de felismerhetően gesztenyeízű barna massza lapul. Biztosan nem ez lesz az a szaloncukor, amelyből tucatszám fogunk nassolni, hiszen annyira erőteljes az aromája, illetve annyira édes, hogy már egy szemet is percekig lehet csócsálni, viszont a gyerkőcöket egy-két szemmel órákra le lehet foglalni, és a háromheti cukorbevitelüket is rendezhetjük egy zsebbe rejtett dugiszemmel.

Ára: 585 Ft/400 g
Értékelés: 5/3

 

Tibi marcipános-csokoládés kétrétegű szaloncukor

A Tibit csak szeretni lehet, és nem csupán a praktikus csomagolása miatt, azaz hogy a kemény kartondoboz bármikor visszazárható. Bár a sztaniol kék mintája nem minden fához passzolhat színben, a pirosló arcú elégedett unokák vagy a gyerekek hálás tekintete minden divatkérdést hamar feledtetni fog, ez garantálható. A puha, lágy marcipán és csokimassza, amely – értelemszerűen – két rétegben egymáson fekszik, tejcsokis bevonatot kapott, amely ritka a szaloncukorbizniszben, mint a fehér holló. Már ennek leszopogatása is külön program lehet, ám érdemes egyben nekivágni az ízkalandnak.
A csomagolás harsány mivolta mellett talán egyetlen kritika érheti ezt az amúgy remek csemegét: egy árnyalatnyival lehetne kevésbé édes, illetve túltelített. Egy picit háttérbe szorítva a mámorító édes ízt, teret adhattak volna a marcipán mandulás és a csoki természetes ízének.
Ára: 1190 Ft/400 g
Értékelés: 5/4

 

 

Disney mézes szaloncukor

Micimackóval, Tigrissel és Malackával valószínűleg még a szenet is el lehetne adni szaloncukorként, sztaniolba jól betekerve. Ebből az alapfelvetésből kiindulva készülhetett el ez a rémálom, amelyre remélhetőleg még az ízérzékileg alulkulturált konzumcukor-fogyasztó is megvetéssel fog tekinteni. A rémesen posztszocreál kék háttérre kent vigyorgó mesefigurák mindent elkövetnek az értékesítés sikeréért, és vélhetően pár agymosott óvodást még sikeresen félre is vezethetnének, ámde a gyártónak sikerült még egy eget rengető hibát elkövetnie. A célcsoport, azaz a 4–6 éves gyerkőcök ugyanis nemhogy rajonganának Micimackó kedvencéért, a mézért, ámde oly mértékben utálják azt, hogy már a gyógyszergyártók sem próbálkoznak azzal, hogy ilyen műmézízbe dugják el a lázcsillapítót vagy a torokváladék-feloldót. Ízlelőbimbókkal nem rendelkező embertársainkon kívül nem remélhető senki más, aki bármilyen formában szájában tudná tartani ezt a rettenetet. Legfeljebb egy szépreményű Guinness-rekorder kadét.
Ára: 699 Ft/400 g
Értékelés: 5/1

 

 

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top