Tuti Tippek

25+1 tipp a nyugodt ünnepért

Ha eleged van a karácsonyt megelőző őrült hajtásból, amely évről évre megfoszt az ünnepvárás valódi lényegétől, van egy praktikus beosztásunk számodra!

A karácsony, ahogy az ünnepek általában, arra lett kitalálva, hogy szeretteink körében megbújva kis időre kiszakadjunk a fárasztó hétköznapok végtelennek tűnő fogságából. Hogy megpihenjünk, elcsendesedjünk, és egy kicsivel jobban figyeljünk magunkra is, egymásra is. A feszített tempójú ünnepi készülődés közepette azonban ez igen kilátástalan vállalkozásnak tűnik. Karácsonyi előkészületeket felsorakoztató listánk segítségével viszont egész biztosan mindenre jut időd, ráadásul hétről hétre fokozatosan csempészheted szívedbe az ünnep varázsát.

Négy héttel karácsony előtt

1. Az utolsó pillanatban tömegnyomor közepette boltról boltra rohangálni minden, csak nem meghitt, ezért fontos, hogy az ajándékvásárlást ne halogasd a végsőkig! Először is gondold ki fejben, mivel lephetnéd meg szeretteidet! Ha véletlenül elcsípsz egy mondatot, amelyből kiderül, mi az, amire igazán szükségük lenne, máris nyert ügyed van.
Karácsonyiajándék.lap.hu »

2.
Az összes ajándékot egyszerre felkutatni nagyon nehéz, ezért ha van egy kis időd, nézelődj, keresd a legjobb boltokat, a legkedvezőbb árakat.

3. Ha meglátsz egy különleges dolgot az egyik kirakatban, ne haladj el mellette, mondván, még bőven van időd. Ha úgy érzed, igazán jó ajándékra bukkantál, nyugodtan vedd meg előre, mert ha lecsúszol róla, utólag biztosan bánni fogod.

25+1 tipp a nyugodt ünnepért

4. Finoman kezdj ráhangolódni az ünnepre! Kerekedj fel, és indulj a családdal közösen gyűjtögető sétára! A természet kincsei, úgymint a különböző termések és levelek, kiváló alapanyagként szolgálnak majd a karácsonyi dekorációhoz.

5. Készíts saját kezűleg adventi kalendáriumot, amely megfűszerezi a várakozással teli időszakot. Kitűnő ajándék kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Három héttel előtte

6. Itt az ideje adventi koszorút költöztetni otthonodba! Körültekintően válaszd ki, avagy készítsd el a hozzád illő darabot.
Tipp:
a tavalyi koszorú is újnak hat, ha lecseréled a gyertyákat, és megbolondítod az őszi erdő terméseivel!

7. Készíts ajándéklistát! Szerepeljen rajta, hogy kinek mit szándékozol venni, illetve hogy melyik üzletben lehetne utánanézni, és hogy nagyjából mennyi pénzt szánsz rá. Ez elsőre talán anyagiasnak tűnhet, azonban a legjobb módja annak, hogy elkerüld a kínos túlköltekezést.
Tipp:
szintén jó megoldás, ha egyik este családi program gyanánt mindenki összeírja a saját kívánságlistáját, majd felolvassátok és megbeszélitek azt.

8. Otthonod feldíszítését már advent első vasárnapján elkezdheted, de nem muszáj mindent egyszerre megmutatnod, hiszen gyakran a kevesebb több. Néhány apró mécses, egy-egy gyertya, finom karácsonyi illatkompozíció és hangulatos zene kezdetnek bőven elég. Később aztán előkerülhetnek az asztali díszek, valamint jöhet az ajtók, az ablakok és a kert ünnepi díszbe öltöztetése is.
Tipp:
Lehetőség szerint ne egyedül ügyeskedj, hanem vond be a család többi tagját, vagy akár a barátnőidet is! Keresd elő az elmúlt évekről megmaradt alapanyagokat, és némi kreativitással készíts belőlük új díszeket!

25+1 tipp a nyugodt ünnepért
25+1 tipp a nyugodt ünnepért

9. Otthonunk mellett elengedhetetlen a lelkünket is ünnepi hangulatba öltöztetni. Ezt remekül elősegítik a családi, illetve baráti körben eltöltött beszélgetések, séták, kirándulások, közös programok, na és persze maga az izgalommal teli várakozás.

10. Idejében kezdd el vadászni a legtutibb karácsonyfadíszeket, ugyanis gyakran hamar elkapkodják őket a polcokról. Ugyanakkor egyedi megoldás, ha magad készíted el a fára való apróságokat.

11. Ha lesznek vendégeid karácsonykor, idejében tervezd meg az ünnepi menüt! Írd össze a hozzávalókat, és mindent, ami eláll, avagy lefagyasztható, nyugodtan vegyél meg előre!
Tipp:
a nem krémes sütemények, úgymint a bejgli, előre elkészíthetők, és a fagyasztóban tárolhatók.

25+1 tipp a nyugodt ünnepért
25+1 tipp a nyugodt ünnepért

12. Ha kicsik a csemeték, nem feledkezhetünk el a Mikulásról sem. December 6-a hagyományai, úgymint a levélírás, a kiscipők kipucolása és maga az izgalommal teljes várakozás kiváló alkalom arra, hogy a család közösen élvezze a téli esték meghittségét.

Két héttel előtte

13. Ha eddig nem tetted meg, itt az ideje becserkészni az ajándékokat! Jó, ha tudod, már most is rengetegen lesznek a bevásárlóközpontokban, ezért nem árt a célirányosság. Ha az előre elkészített listádat viszed magaddal, és ennek megfelelően keresed fel a különböző üzleteket, rengeteg időt és pénzt megspórolhatsz.

14. Ha rosszul vagy a nagyáruházak zsúfolt légkörétől, vadászd az apró üzleteket! Gyakran sokkal különlegesebb termékekkel szolgálnak, ráadásul sokszor még olcsóbban is. De ha vérbeli otthon ülő vagy, az internetet neked találták ki! A különböző webáruházak széles kínálattal és kedvezményes szállítási lehetőségekkel várják az érdeklődőket.

25+1 tipp a nyugodt ünnepért

15. Szintén megúszod az idegölő vásárlást, ha te magad készítesz ajándékot! A saját készítésű apróság, még ha nem is mestermunka, nagy adag szeretetet közvetít.

16. Ne feledkezz el a csomagolópapírról sem, amelynek kiválasztására fordíts nagy gondot, hogy ajándékaid szuper köntösben foglalhassák el helyüket a fa alatt.

25+1 tipp a nyugodt ünnepért
25+1 tipp a nyugodt ünnepért

 

17. Idejében egyeztess a család többi tagjával, hogy kivel pontosan mikor ünnepeltek, kit mikor látogattok meg, illetve vártok otthonotokba!

18. Ha a kollégáiddal vagy a barátaiddal karácsonyi összejövetelt terveztek, érdemes lefixálni a részleteket, és ha szükséges, asztalt foglaltatni.

Egy héttel előtte

19. Itt az ideje becsomagolni az ajándékokat! Lehetőleg akkor állj neki, ha van elég időd és türelmed hozzá, ezek hiánya ugyanis nincs jó hatással a végeredményre. Légy kreatív és merész!

20. Ha valami esetleg hiányzik, avagy kimaradt, még mindig van elég időd felkerekedni, utánajárni.

21. Még most ess túl a nagytakarításon, hogy ne közvetlenül az ünnep előtt kelljen ezzel foglalkoznod!

25+1 tipp a nyugodt ünnepért

 

22. Ha kicsik a csemeték, még most gondoskodj egy olyan helyről, ahová elviheted őket, míg folynak az ünnepi előkészületek, például a karácsonyfa feldíszítése.

23. Add fel távol élő szeretteidnek a nekik szánt üdvözlőlapokat, ajándékokat! Ne felejtsd el, a postán érkező, kézzelfogható jókívánság mindig sokkal eredetibb, mint az egy kattintással kétszázfelé szétküldött e-mail.

24. Válasszátok ki, és ha tudjátok hol tárolni, vigyétek haza a karácsonyfát! Ne felejtsd el, az igazán szép darabokat hamar elkapkodják, viszont az is igaz, hogy az utolsó pillanatban sok kereskedő hajlandó engedni az árból.

25+1 tipp a nyugodt ünnepért

25. A hét vége fele már a karácsonyi menühöz szükséges, gyorsan romló ételek és hozzávalók is beszerezhetők. Mindent, ami eláll, készíts el előre!

Végül +1 tipp: Ha sikerül tartanod az ütemezést, már csupán néhány dolgod marad az ünnepnapokon. Sütés-főzés tekintetében a frissen fogyasztandó ételek, valamint az ünnepi asztal elkészítése, természetesen a karácsonyfa felállítása és feldíszítése, na és persze a pihenés, a közös családi programok, a vendégvárás és az ajándékozás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top