Tuti Tippek

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékre

Ha semmi kedved kitenni a lábad a fogvacogtató hidegbe, azonban a sablonos esti tévénézés már a könyöködön jön ki, van számodra néhány tartalmasabb otthoni programajánlatunk.

December környékén az egyre zimankósabb napok és a korai sötétedés miatt az ember szívesen bújik meg otthonának meghitt falai között. Még jobb azonban, ha ezt a meleg fészket van kivel megosztani, legyen az akár partner, férj, csemete, szülő vagy egy közeli jó barát. Karácsony közeledtével ugyanis nem árt a szívünket is ünneplőbe öltöztetni, és mi segítené ezt jobban elő, mint a gondtalanul eltöltött idő szeretteink társaságában. Változatos programokat gyűjtöttünk az ünnepváró téli estékre.

1. Napról napra izgalomban

Készíts adventi kalendáriumot, és lepd meg vele szeretteidet! Az apró csomagok izgalommal teljes bontogatása előrevetíti a karácsony varázsát, ráadásul minden napra jut majd valami apró figyelmesség, amelynek közösen lehet örülni.

Amire szükséged lesz: fényes csomagolópapír, díszzsinór, néhány hosszabb fenyőág vagy girland és 24 apró ajándék. (Például: csoki, cukorka, bonbon, mogyoró, dió, mandula, egy csomag rágó, egy filter finom tea, apró szappan, mécses, illóolaj, notesz, toll, radír – vagy bármi más, ami kicsi, és úgy gondolod, hogy a megajándékozott örülne neki.) Csomagold be az ajándékokat a papírba úgy, hogy kis batyukat készítesz. Köss a nyakukra zsinórt, majd aggasd őket sorban a fél, esetleg egy méter hosszú girlandra, amely szépen fog mutatni vízszintesen a falra rögzítve. Még látványosabb, ha masnikkal, tobozokkal díszíted, vagy néhol fényes festékspray-vel lefújod.

Különleges tipp a könyvek szerelmeseinek: irodalmi kalendárium. Minden napra válassz egy rövid szöveget, novellát, verset vagy csak idézetet, amelyet családi vagy baráti körben felolvastok.

2. Készülj az ünnepre!

A neves napok közeledtével az ember ösztönösen elkezdi csinosítgatni otthonát, még jobb azonban, ha társakat is talál a munkához. Oszd meg szeretteiddel az ünnepvárás varázsát, és készítsetek közösen karácsonyi díszeket az asztalra, az ablakra, az ajtóra vagy a karácsonyfára. Alapanyagul válogassatok bátran a természet kincseiből, és támaszkodjatok a fantáziátokra. A legjobb, ha minél ötletesebb és kreatívabb darabok születnek. Jobban megy a munka, ha közben beszélgettek, és puncsot, kakaót, esetleg forralt bort kortyolgattok.

10 otthoni programtipp téli estékre
10 otthoni programtipp téli estékre


3. Nosztalgiaest

Néha egy meghitt beszélgetés bőven elég, hogy megfűszerezze az unalmasnak induló téli estédet. Csald át anyukádat vagy a barátnődet egy bögre teára és némi nassolnivalóra, hogy a kanapé rejtekébe húzódva megvitathassátok a mindennapok ügyes-bajos dolgait, vagy akár felelevenítsétek a letűnt idők emlékeit. A nosztalgiaesthez szedjetek össze régi kincseket, leveleket, fényképeket, amelyek pillanatok alatt egy régvolt korba kalauzolnak el benneteket. Még hangulatosabb a dolog, ha egy gyertya vagy néhány mécses szolid fénye járja át a szobát.

10 otthoni programtipp téli estékre

4. Készíts ajándékot!

Karácsonykor ajándékozni nem azért fontos, mert szokás, hanem mert jó érzés mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. Ha elég türelmet és kreativitást érzel magadban, érdemes készíteni valami apróságot saját kezűleg, hiszen kétségkívül ezek az ajándékok közvetítik a legtöbb figyelmet, szeretetet. Még ha a végeredmény nem is lesz műalkotás, a megajándékozott akkor is tudni fogja, hogy fáradozásod közben végig rá gondoltál. Az sem utolsó szempont, hogy így igazán személyre szabott meglepetést készíthetsz. Még jobb, ha nem egyedül ügyködsz, hanem bevonod a gyerekeket is. Készíthettek ajándékokat a nagymamának, a tanító néninek vagy a távolabb élő rokonoknak. A kicsik garantáltan izgalmasnak fogják találni a munkát és a titoktartást. Néhány igazán egyszerű apróság:

10 otthoni programtipp téli estékre

Könyvjelző, képeslap – Ragassz színes kartonpapírra karácsonyi képeket, motívumokat. (A nosztalgiatémák most nagyon népszerűek. Az interneten rengeteg képet találsz, amelyeket csak ki kell nyomtatnod.) Írj rá néhány kedves, személyes sort vagy egy szép idézetet.

Méz, lekvár – Tölts apró üvegcsébe mézet vagy gyümölcslekvárt, majd üvegfestékkel fess rá aranyos képet, szimbólumot.

Ünnepi potpourri – Szórj egy mutatós zacskóba, kis üvegbe vagy fonott kosárkába szárított narancs- és almakarikákat, tobozt, diót, mogyorót, fahéjrudat, ánizst, szegfűszeget, majd csepegtess rájuk karácsonyi illóolajat.

5. Csomagolópapír saját kezűleg

A karácsonyi ajándékozáshoz előbb-utóbb a csomagolópapírt is be kell szerezni. Bár manapság a boltok polcain széles kínálatból válogathatsz, akár úgy is dönthetsz, hogy versenyre kelsz a papíriparral, és te magad készítesz igazán egyedi csomagolóanyagot, akár a gyerekekkel karöltve.

10 otthoni programtipp téli estékre• Régi újságpapírból, tapétamaradékból, térképekből, érdekes mintázatú és szövésű textíliákból különleges csomagolás készíthető. Akár a manapság divatos táska formájúra is ragaszthatod őket.

• De készíthetsz az ajándéknak, illetve a megajándékozott ízlésének megfelelő csomagolást is, ha egyszínű csomagolópapírra montázst ragasztasz kivágott képekből.

• A márványos papír úgy készül, hogy egy tál vízbe temperát folyatsz, és ebbe mártogatod az egyszínű papírt, hogy foltokban érje a festék, majd óvatosan megszárítod.

• Ha egy mintás csomagolópapírral szépen bevont cipősdobozba bújtatod meglepetésed, maga a csomagolás is ajándék lesz.

6. Játék korhatár nélkül

Ha amúgy ritkán kerül sor közös játékra, a téli esték pont megfelelőek erre. Ma már rengeteg ötletesnél ötletesebb társasjáték közül válogathatunk, amelyek felhőtlen szórakozást jelentenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha azonban csak kevés idő áll a rendelkezésedre, egy malom-, dominó- vagy kártyaparti még mindig belefér, és remekül feldobja az este hangulatát.

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékre

Játszani jó »
Játéki webáruház »
Családi társasjátékok »
Játékshop »

7. Családi mozizás

Ha a családot lehetetlen kirobbantani a tévé vagy a számítógép elől, legalább válasszatok egy családi filmet, amelyet kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek.
Rendelj családi filmet a Polc.hu-n »
Mese-DVD-k a Polc.hu-n »

De még jobb, ha vannak a család életét megörökítő felvételeitek (nyaralás, ballagás, esküvő, születésnap), amelyeket az évek múlásával egyre nagyobb élmény visszanézni.

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékre

8. Ügyeskedés a konyhában

A frissen sütött karácsonyi sütemények csábító illata valódi ünnepi hangulatot csempész otthonodba. Még ha nem is vagy vérbeli konyhatündér, akkor is próbálj ki egy-két egyszerű receptet, már csak a dolog varázsa kedvéért. Szervezz egy estét, amikor az egész családot bevonod a szorgalmas munkába! Ennek nem kell közvetlenül karácsony előttre esnie, ugyanis a nem krémes sütemények, mint a bejgli vagy a kalács, lefagyasztva a mélyhűtőben tárolhatók.

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékre

9. Rendszerezett emlékek

Ha elég családi fénykép halmozódott fel az idők folyamán, végigbogarászásuk bizony akár több estét is igénybe vehet. Ez a gyerekek számára is nagy élvezet, hiszen sok rokonukat talán csak képről ismerhetik meg, a saját magukat apró talpú babaként ábrázoló fotókra pedig nagy örömmel csodálkoznak rá.

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékreHa a családi képek nincsenek albumokban rendszerezve, most itt a lehetőség különválogatni, és időrend, téma, szereplők szerint rendszerezni őket! Fontos, hogy a kép hátuljára mindig érdemes ráírni – lehetőleg tollal, mert a ceruza az idő múlásával lekopik –, hogy ki látható rajtuk, valamint hogy mikor és hol készült a felvétel. Ez azért lényeges, mert bár te még valószínűleg emlékszel a nagymamára, az unokáid már nem feltétlenül fognak, így a feliratozás nagy segítséget jelenthet az utókor számára.

Ha kedvet érzel, akár a saját családfádat is elkészítheted. Ehhez a képek mellett további emlékekre, régi iratokra, anyakönyvi kivonatokra lesz szükséged. Nagyon izgalmas tevékenység, amelynek során érdekes részleteket tudhatsz meg felmenőidről.

10. Karácsonyi lista

Az ajándékoknál maradva: biztosan te is voltál már nehéz helyzetben, amikor egy kósza ötleted sem volt, mivel lephetnéd meg szeretteidet, vagy esetleg te vágytál eszeveszetten valamire, amit bizony szívesen láttál volna a fa alatt. A karácsonyi listát pont ilyen helyzetekre találták ki. Üljetek össze a családdal, esetleg baráti társasággal egy forró kakaó mellett, és mindenki írja össze a saját kívánságlistáját, majd ha kész, olvassátok fel, és beszéljétek meg. Ezt követően biztosan nem okoz majd fejtörést az ajándékvadászat, valamint jó eséllyel számodra is megbújik majd valami hasznos a fa alatt.

10 lélekmelengető otthoni programtipp téli estékre

2 szuper adventi naptár letölthető sablonnal »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top