Tuti Tippek

Ki látta már a Mikulást?

Talán néhányan megpróbálják elhitetni veled, hogy még soha senki nem látta a Mikulást. Ám ez egyáltalán nem igaz.

Még több mese:
A Mikulás bűvös köpenye »
A föld, ahol a Mikulás él »
A Mikulás rénszarvasa »

A Mikulás jó néhányszor látható év közben – honnan is tudhatnánk másképp, hogy miként néz ki? Persze már karácsonykor is sokan látták. És beszéltek vele – de lehet, hogy nem ismerték fel.
A Mikulás nem csak karácsonykor járja a világot. Az év más időszakaiban is szeret utazni, hogy figyelje az embereket, hallgassa, ahogy beszélgetnek, megtudja, merre tart a világ, és mi történik északi-sarki otthonán kívül. Ezeken az utakon soha nem viseli a piros bundáját, de hosszú, fehér szakállát és a csillogást a szemében nem rejti el. Nézd csak, nem éppen a ti utcátokban sétál?

Mikulás az űrben
1968. december 21-én a NASA Apollo–8 nevet viselő űrhajója történelmet írt, amikor a Föld felszínéről felemelkedve körberepülték a Holdat, amit előttük még senki más nem tett meg. Húsz óráig röpdöstek a Hold körül, és mikor a Hold mögött jártak, mindig elvesztették a rádiókapcsolatot a Földdel. Ezért abban az időszakban senki nem tudta, hogy jól vannak-e. Amikor karácsony napján az űrhajó utolsó alkalommal feltűnt a Hold mögül, James Lovell űrhajós bejelentette: „Tudjátok meg, hogy van Mikulás!” A mai napig sem lehet biztos benne senki, hogy viccelt, vagy tényleg megpillantotta a Mikulást a Hold túlsó felén.

A karácsonyt megelőző hetekben az áruházakban és a boltokban is találkozhatsz a Mikulással. Szerte a világon nagyon sok segítője van, aki helyettesíti, de ő maga is gyakran feltűnik az emberek között, ha teendői mellett jut rá ideje. Ezért ha legközelebb vásárlás közben megpillantod a Mikulást, nem tudhatod, hogy vajon az igazit látod-e, vagy az egyik segítőjét.

Ki látta már a Mikulást?

Szent Miklós

A Mikulás Szent Miklósról kapta a nevét, aki a törökországi Myra püspöke volt több évszázaddal ezelőtt. Nagy gazdaságnak örvendett, de a szegényeknek adta a pénzét, hogy segítsen rajtuk. Főleg a gyerekeken esett meg a szíve. A legenda úgy szól, hogy egyszer aranypénzt dobott egy szegény család házának kéményébe. Az érmék a tűznél száradó zoknikba estek, s ebből született az a hagyomány, hogy az angolszász országokban az ajándékot váró gyerekek mindmáig a kandallóra akasztják a zoknijukat.
A Mikulás a Miklós név szlovák fordítása. A köztudatban ez számít a hagyományos névnek a Télapóval szemben – tévesen. A szokás és a kifejezés csak a XIX. század végén érkezett Magyarországra, így csak harminc-negyven évvel idősebb, mint a Télapó név.

A föld, ahol a Mikulás élA karácsony titkai

Pszt! Tudod, hogy a Mikulás figyelmét nem kerüli el, ha nem alszol úgy, mint a bunda, amikor meglátogat? Tudod, hogy van egy listája arról, ki rosszalkodott, és ki volt jó? Tudod, hogy egyetlen éjszaka alatt körberepüli a világot, hogy minden gyereknek elvigye az ajándékot? Persze hogy tudod! Mindenki tudja, mivel foglalkozik a Mikulás… de vajon mindezt pontosan hogyan viszi véghez? Derítsd ki, mitől olyan varázslatos a karácsony, és fedezd fel a Mikulás féltve őrzött titkait!

32 oldal, ára: 3499 Ft, Alexandra Kiadó »
Rendeld meg a könyvet kedvezményesen a Polc.hu-n! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top