Tuti Tippek

A legjobb DVD-k karácsonyra

A Harry Potter-gyűjteménytől A sebhelyesarcú fémdobozos változatáig elképesztően széles a skála, ha filmmel szeretnénk meglepni szeretteinket karácsonyra. Az utóbbi négy hónap terméséből válogattuk ki a legjobbakat.
Nem csak DVD-t, hanem lejátszót is adhatsz ajándékba!

A választék még mindig széles, de a filmet ajándékozóknak fel kell készülniük egy jókora változásra. Az új kiadványok egy része ugyanis DVD-n már nem is jelenik meg, csak a formátum utódjának tartott, jobb kép- és hangminőséget biztosító Blu-ray lemezen (rövidítve BD-n), ami különösen igaz az exkluzív kiszerelésű, értékesebb kiadványokra. Tehát a filmvásárlás mellé sok esetben nem árt egy új lejátszót is a fa alá tennünk.

A legjobb DVD-k karácsonyraNagybani zsepifogyasztóknak

Nem, itt nem a náthásokra, hanem a romantikus lelkűekre gondoltunk. A Micsoda nő Blu-ray változata láttán újra elhisszük majd, hogy Richard Gere valaha jó pasinak számított, ráadásul Roxette-dalok dúdolására késztet, míg a Koszorúslányok elsősorban a szingliélet viszontagságainak bemutatásában erős, de Bridget Jonesszal ellentétben itt a társas szingliéletre (értsd: sok barátnő) kell gondolni. A Larry Crowne-ban Tom Hanks és Julia Roberts azt mutatja meg, hogy az állásod elvesztése után érdemes új életet kezdened: mondjuk egy új párkapcsolattal. A Szerelem kölcsönbe olyan, mint bármelyik Kate Hudson-romkom: kicsit nyálas, és nincs semmi értelme. Az Alkonyat-rajongóknak ugyan új résszel DVD-n most nem tudunk szolgálni, de Robert Pattinson nélkül nem kell maradniuk: a Vizet az elefántnak című filmben a sztár nem Kristen Stewartnak, hanem Reese Witherspoonnak teszi a szépet, ezúttal nem vámpírként.

A legjobb DVD-k karácsonyraA klasszikusok kedvelőinek

Anyu és apu mindig örül, ha újranézheti a régi nagy kedvencet. Audrey Hepburn rajongói igazán el lesznek kényeztetve. Az Álom luxuskivitelbent már nem kell megfakult képen a tévében lesniük, hanem nagyfelbontásban élvezhetik végre ezt a klasszikust, de csak BD-n. A DVD-kre vadászóknak sem kell azért elkeseredniük. Hepburn kevésbé ismert mozijai (Délutáni szerelem, Végzetes rágalom, Ketten az úton) egy díszdoboz keretében látnak napvilágot.
Aki odáig merészkedik, hogy fekete-fehér filmet vegyen, annak a rengeteg „minden idők legjobb” szavakkal kezdődő listáin előkelő helyeket elfoglaló Aranypolgárt ajánljuk, ami lenyűgöző portré egy médiacézárról, aki akár ma is élhetne. A Ben-Hurt már sok verzióban láthattuk, de HD képpel eddig még nem, ezért a kardos-szandálos filmek rajongóinak sem lesz szomorú a karácsonya. A krimiőrültek a Brian De Palma-díszdobozban találhatják meg a maguk napi izgalomadagját. A három film (Halál a hídon, Gyilkossághoz öltözve, Szia anyu!) közül az elsőben John Travolta megmutatja, hogy fiatalon sem csak a táncáért lehetett szeretni.

A legjobb DVD-k karácsonyraAkcióőrülteknek

A nyár legnagyobb mozis akciósikerei pont karácsony előtt kerülnek a boltok polcaira. Szuperhősökből kicsit több is van a kelleténél. Annak ellenére, hogy közülük épp a Zöld Lámpás volt a legcikibb (Ryan Reynolds sem tudott javítani megítélésünkön), az old school Supermanre emlékeztető opuszt vásárolhatjuk meg a legtöbb (négyféle) verzióban, akár 3D-ben is. Őt követi az Indiana Jones-os kalandokra hajazó, enyhén nacionalista Amerika kapitány (fémdobozos változatban is befigyelt) a maga második világháborús akcióival, valamint az istenek túlvilági életével is behatóan foglalkozó Thor, amiből kiderül, mi is a helység kalapácsa. Az X-MenAz elsők azoknak a képregényőrülteknek készült, akiknek az akció mellett a sztori és a karakterek is legalább ennyire fontosak, a Conan, a barbár (akár 3D-s változatban is megtekinthető) pedig azoknak, akik a súlyos kardcsörtéken és kétszavas mondatokon kívül egy filmtől nem is várnak mást. A Transformers 3-ban a célközönséghez még hozzájönnek azok, akik a fémek súrlódására és az elképesztően hosszú combok belebegtetésére buknak, A Karib-tenger kalózaiIsmeretlen vizeken pedig az akció mellett humorral és Johnny Depp-pel is szolgál, aki Jack Sparrow kapitány szerepében sokak szerint megunhatatlan.

A legjobb DVD-k karácsonyraFreaks and Geeks

Minden családban akad legalább egy ember, akit nehezen lehet kirobbantani a számítógépe közeléből és a szociális élete is a gépe köré összpontosul. Bár közismert, hogy ők mindent letöltenek, egy Star Wars – A teljes gyűjtemény Blu-ray változattól még ők is örömkönnyekben fognak kitörni (nem úgy a mi pénztárcánk…). Ennél egy fokkal szerényebb ajándék a Jurassic Park-trilógia díszdobozos BD-változata, ami azoknak való, akik máig nagyon menőnek tartják a T-Rexeket. Kevésbé büdzségyilkos tétel lehet a Super 8 című kisvárosi sci-fi Steven Spielberg modorában vagy a Paul című alienes vígjáték, melynek láttán örülhetnek, hogy milyen sok geek utalást tudtak felfedezni a végefőcím legördüléséig.
A majmok bolygója – Lázadás már egy kicsit felnőttebb mozi az ember felelősségvállalásáról, az Idegen arcok pedig egy londoni gettóban játszódó poénos kis akció-vígjáték, melyben csuklyás utcakölykök vadásznak az űrből támadó idegenekre.

A legjobb DVD-k karácsonyraIzgalmakra vágyóknak

Horrorokból, thrillerekből és krimikből az év végén erős a választék. A Forráskódban Jake Gyllenhaalnak azt kell kiderítenie, hogy ki robbantott fel egy emberekkel teli vonatot, méghozzá úgy, hogy ő is a vonaton ül. Nincs sokkal jobb dolga Liam Neesonnek sem, aki a saját személyazonosságát próbálja megtalálni egy baleset után az Ismeretlen férfiben. A Millennium-trilógia díszdoboz azoknak lehet jó, akik még az amerikai változat mozikba kerülése előtt le akarják tudni a svéd verziót. A horrorrajongók új filmek helyett inkább a régi klasszikusok Blu-ray megjelenéseinek örülhetnek. Freddy Krueger felújított képpel és hanggal támad az 1984-es Rémálom az Elm utcában emlékezetes képsoraiban, de a Végső állomás-filmek első három részét is HD-minőségben élvezhetjük, így most már minden apró részletét láthatjuk annak, hogyan arat a Halál.

 

A legjobb DVD-k karácsonyraGyerekeknek

Oké, Harry Potter egy ideje már nemcsak a gyerekközönség számára érdekes, de mégis csak ők jelentik a fő célközönséget. A Halál ereklyéi 2. részével idén befejeződött a sorozat, de természetesen nemcsak ezt az egy filmet vehetjük meg, hanem akár teljes, 16 lemezes filmgyűjteményt is ajándékozhatunk. A csomagolások és formátumok (3D-s is van) száma szinte végtelen, a Potter-fanok igazán el vannak kényeztetve. A Kung Fu Panda 2 a karatézni akaró kiskölykök fejlődésére lehet jó hatással, a Verdák 2 pedig azokra, akik folyton matchboxokkal játszanak és autóhangokat utánoznak. A legkisebbeknek Micimackó legújabb kalandjai jöhetnek számításba, vagy a Hupikék törpikék New York-i kiruccanása, ami az év egyik legnagyobb mozisikere volt Magyarországon, bár azért a 18 év feletti nézőket óva intenénk a megtekintésétől. A Mr. Popper pingvinjeiben Jim Carrey állatokkal mókázik. Ez már az Ace Venturában is bejött neki, de itt a célközönség jóval alacsonyabb az abban látottaknál. Az oroszlánkirály pedig igazi klasszikus választás azoknak, akik nem bíznak az új rajzfilmekben.

A legjobb DVD-k karácsonyraMókamestereknek

Vígjátékokból szerény volt az idei termés. A Másnaposok 2 ugyan rengeteg nézőt vonzott, de kérdés, hogy a csalódást keltő folytatást hányan szeretnék otthon is újranézni a mozi után. Ha biztosra akarunk menni, akkor az első két részt tartalmazó díszdobozt választjuk, mert abban van egy sokszor újranézhető film is. A Rossz tanár Cameron Diaz gyenge próbálkozása arra nézve, hogy Billy Bob Thorntonná váljon. Néhány jó poén azért így is akad, de az év vígjátéka mindenképpen a sztárok hadát (Jennifer Aniston, Colin Farrell, Kevin Spacey…) felvonultató Förtelmes főnökök, amit mindenki jó filmnek fog találni, akinek volt már valaha bunkó főnöke. A régi filmek azért mentik a mundér becsületét. A Blues Brothers Blu-rayen látható rendőraprító autós üldözései vagy a bomba formában lévő Jim Carrey A Maszkban sokadszorra megnézve is kacagtató élményt nyújtanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top