Tuti Tippek

Legyen zöld az ajándékod!

A karácsonyi bevásárlás nemcsak a pénztárcánkat meríti ki, de a környezet számára is hatalmas terhelést jelent. Ha viszont "zöld" ajándékokat vásárolsz, spórolhatsz egy keveset.

Ráadásul az a kellemes érzés is a jutalmad lehet, hogy a bolygó egészségéért is tettél valamit. A karácsonyi időszakban minden család óriási mennyiségű hulladékot termel: a csomagolópapíroktól az ételmaradékokig, az ásványvizes palackoktól a tűleveleit vesztett karácsonyfáig változatos módokon gyarapítjuk a szeméthegyet. Ha szeretnéd egy kicsit csökkenteni a hulladék mennyiségét, és egyszersmind olyan ajándékokat adni, amire sokáig emlékszik majd a megajándékozott, próbáld ki zöld ajándékozási ötleteinket.

  • Először is vásárolj kevesebbet! Sokan azt hiszik, minél több az ajándék, annál nagyobb a megajándékozott öröme. Pedig egyetlen jól eltalált darab sokkal emlékezetesebb marad, mint tíz kénytelen-kelletlen megvásárolt kacat. Vagyis fordíts több időt az ajándék kigondolására, és kevesebbet magára a vásárlásra.
  • Tárgyak helyett adj inkább élményeket: egy színházjegy (és mellé egy gyermekfelügyeletre beváltható kupon) nem fog a szekrény hátsó sarkába kerülni, ellentétben a sokadik rénszarvasos pulóverrel.
  • A használt áru sem feltétlenül ciki: gondolj bele, hogy fog örülni a barátnőd, ha egy antikváriumban rábukkansz arra a könyvre, amit másfél éve üldöz reménytelenül!
  • Az ehető ajándék mindig bejön: ha jól főzöl, vagy valóságos cukrászmester vagy, nagyon könnyű a dolgod. Ha viszont nem vagy konyhatündér, készíts csemegekosarat a legközelebbi biobolt termékeiből. Ezzel akár el is indíthatod szeretteidet az egészséges táplálkozás felé.
    Legyen zöld az ajándékod!
  • Keresd a helyi termékeket, ezek szállítása ugyanis kevésbé terheli a környezetet. A helyi kézművesek természetes anyagokból készült termékeivel nem fogsz melléfogni.
  • Válaszd az elem nélkül, például napelemmel működő készülékeket. Ha mégis valamilyen elemes szerkentyűn akad meg a szemed, vásárolj hozzá újratölthető elemeket, és persze töltőt is.
  • Vásárolj természetes, vagy újrahasznosított anyagokból készült ajándékokat – és persze ne kérj hozzájuk nejlonszatyrot!
  • A karácsonyi képeslapok is készülhetnek otthon: ma, a scrapbook-technika fénykorában nemcsak környezetbarát, hanem trendi is lehetsz velük.
    Készíts egyedi üdvözlőlapokat
    Készíts egyedi üdvözlőlapokat
  • Kerüld el a fényes csomagolófóliákat, ezt ugyanis nagyon nehéz újrahasznosítani. Válaszd inkább az újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokat. Ha ajándékot kapsz, ne dobd ki a csomagolást, amit lehet, használj újra belőle: tedd el a szalagokat és a papírok gyűrődésmentes részeit. Kreatív ötlet, ha régi naptárlapokba vagy textilekbe csomagolod az ajándékokat.

Zöld ajándékötletek:

  • Egyedi, kézműves ajándékok lelőhelye: www.meska.hu Az oldalon az újrahasznosított alapanyagokból készült tárgyak közül is válogathatsz: http://www.meska.hu/Termekek/technika:Ujrahasznositottalapanyagbolkeszulttermekek/legujabb/1?q=dGVjaG5pY0lEPTMx
  • Napelemes mobiltöltő utazóknak, kirándulóknak és környezetvédőknek: http://bigyoshop.hu/?q=products/show/napelemes-univerzalis-tolto-v2
  • „Nem vagyok papírpohár” porceláncsésze környezettudatos kávéimádóknak: http://kutyushop.hu/nem-vagyok-papirpohar-folklor.html?SID=b7f063aa9010d08ca07e7eb6a92265a8
  • Biopamut babaruhák: http://www.tisztababa.hu/?krity=biopamut&oldal=2&ujsearch=1&kat=50&sortby=0
  • Napelemes játékok: http://zoldtech.hu/webaruhaz/jatekok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top