Tuti Tippek

Csináld magad: ajándékok a konyhából kezdőknek

Gyors és egyszerű ajándékokat mutatunk, amelyek biztosan kiütik a szokásos zoknikat és egyéb unalmas karácsonyi meglepetéseket.

Csináld magad: ajándékok a konyhából kezdőknekCsokoládékockák marshmallow-val

Hozzávalók:

  • 40 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg mogyoróvaj
  • 8 dkg sótlan földimogyoró
  • 10 dkg marshmallow (pillecukor)

A csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a mogyoróvajjal. A marshmallow-t nagyobb darabokra vagdossuk, a mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vagdossuk. A csokoládéba keverjük a darabolt pillecukrot és a mogyorót. Fóliával kibélelt formába öntjük a masszát, kihűtjük. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, csomagoljuk.

 

 

 

 

Vaníliás só (halakhoz és csirkéhez)

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)
  • 3 rúd vanília

A vaníliarudakat hosszában felvágjuk, belsejét kikapargatjuk, egy tálkában vagy mozsárban a sóval alaposan összekeverjük. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.

Csináld magad: ajándékok a konyhából kezdőknekProvence-i só (húsokhoz, halakhoz, grillzöldségekhez)

Hozzávalók:

  • 1,5 evőkanál provence-i fűszerkeverék (összetevői: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoránna, oregánó, ánizs, levendula)
  • 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)

Elkészítjük a provence-i fűszerkeveréket: minden fűszerből 1-1 arányú mennyiséget veszünk, összekeverjük. Ezt követően a sóval is elkeverjük. Ha nincs minden fűszer kéznél, készíthetünk kakukkfüves sót is. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.

Currys-gyömbéres só (csirkéhez, roston sült halakhoz)

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál curry; 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 késhegynyi őrölt chili
  • 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (például: fleur de sel, Maldon)

    A curryt elkeverjük az őrölt gyömbérrel és chilivel, majd a végén a sót is hozzáadjuk. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.

Borsos só (rozmaringos burgonyához, húsokhoz, Bloody Mary koktélhoz)

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál jó minőségű tengeri só (pl. fleur de sel, Maldon)
  • 2 teáskanál őrölt fekete bors
  • fél-fél teáskanál őrölt koriander,
  •  kurkuma,
  •  pirospaprika,
  •  szerecsendió,
  •  fahéj,
  •  szegfűszeg

    A fűszereket összekeverjük, majd a sóval eldolgozzuk. Légmentesen záródó edénybe tesszük, így nem keményedik be a levegő nedvességétől.

Csináld magad: ajándékok a konyhából kezdőknekForraltbor-tasakok

Hozzávalók 1 tasakhoz:

  • 10×10 vagy 10×20 cm-es mull-lapok
  • 2-3 szem zöld kardamom
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1 darab csillagánizs
  • kis rúd fahéj

Összefogunk 3-4 réteg mull lapot, ebbe tesszük a kardamomot, a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat. Összefogjuk a lapok szélét, kis csomagot készítünk, szép szalaggal megkötjük. Forralt bor készítéséhez használhatjuk, egyszerűen belelógatjuk a borból, vízből, cukorból készített keverékbe.

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top