Tuti Tippek

Adj egy gyerekmentes órát!

Be kellene fejezni az ajándékok csomagolását, elkészíteni a salátaöntetet és a tölteléket a húsba, esetleg mégis becserélni még gyorsan a nagyinak szánt pogácsaszaggatót egy krumplinyomóra? Mindezt úgy szeretnéd megtenni, hogy közben a gyerekek ne zavarjanak? Intézd úgy, hogy közben ők is érezzék jól magukat!

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére kicsúszunk az időből, és a karácsony előtti napokban pallosként lebeg a fejünk felett az ünnepi vacsora, a takarítás vagy a félkész ajándékok kérdése. Ilyenkor szükségünk lehet egy-két órára a gyerekek nélkül…

Vonjuk be a őket az ünnepi munkálatokba!

Kis házimanók

Vannak olyan gyerekek, akik boldogan beállnak a takarításba, a kevésbé veszélyes munkákat, melyekhez nem kell vegyszer vagy nagy erő, ők is elvégezhetik. Így a portörlés és a porszívózás kifejezetten élvezetes néhányuknak, de a kilincsek, kisebb üvegfelületek, alsó polcok könyveinek áttörlése is kicsiknek adható munka. Hátha a felnőtt tevékenységek meghozzák végül a kedvüket a saját szobájuk kitakarításához, a játékaik elpakolásához is!

Ömölhet a ragasztó?

Az Időtetrisz című cafeblog számtalan kreatív tanáccsal segíthet. Ez az ötletgyűjtemény a kis pénzből, maradék csomagolópapírokból, a kamrában évek óta összegyűjtött apróságokból, növények terméseiből gyerekek által is megvalósítható lakásdíszek, nagyszülőknek szánt ajándékok tárháza. Találsz olyan, akár közhelyesnek is nevezhető ötleteket is az oldalon, mint a porcelánfilctollal dekorált kávéscsésze, vagy a vécépapír-gurigából készített állatka, de lássuk be, még soha, egyiket sem próbáltad ki a gyerekkel. Vagy mégis? Akkor válaszd a maréknyi szívószálból készíthető csillagdíszt a fára, vagy a műzlisdobozból ragasztott hóembert! Tereld a gyerekeket a szobájukba, lásd el őket izgalmas kellékekkel, és az sem fontos, hogy a végtermék tényleg használható legyen, biztosan leköti őket egy órára a lelkesedés és a lehetőség, hogy hozzájárulhatnak a karácsonyi dekoráció elkészítéséhez.

Csak azért, hogy mindenki értse, min mennek át ilyenkor az anyák…


Van kerted?

A legnagyobb szerencse, ha van hova kizavarni a srácokat, ahol friss levegőn tölthetik el azt az órát, amit te halsütésre használnál pesztra helyett. Ezúttal ne a szánkót vagy a sárgarépaorrot add a kezükbe, hogy hasznosan töltsék az időt, hanem kotord elő a régóta elfekvőbe küldött karácsonyfadíszeidet, amiket már nem szívesen aggatsz a fára, és engedd át szabad felhasználásra a gyerekeknek. Csodát tehetnek a szalmacsillagok a csupasz mogyoróbokorral, vagy a kis porcelán giccsek a magyal ágaival. A kicsik remélhetően imádni fogják, hogy ők varázsolhatnak karácsonyi hangulatot a kertben, engedd, hogy kedvük szerint díszítsék a kerti növényeket. A célnak karácsonyfadíszek helyett piros vagy aranyfényű szalagok is megfelelnek, amiknek métere pár száz forintból megvásárolható, és igazán dekoratívak masnira kötve a havas ágakon.

Találjunk nekik hasznos szórakozást!

Pinokkió és Diótörő

A legegyszerűbb persze, ha apa is bevonható, és hajlandó egy kört futni a gyerekekkel a városban, míg te kedvedre suvickolod tisztára a lakást. A mozik karácsonyi sziruptengeréből érdemes művészi értéket is mutató mesefilmet választani, ha már ezt a fajta szórakozást szánjuk a gyereknek. Ebben az évben szerencsére kínál ilyet is a filmipar. Carlo Collodi Pinokkiója kereken 130 éve jelent meg először könyv formájában, és rengeteg feldolgozást élt meg az évek során, biztosítva azt, hogy lehetőleg minden generáció tanulhasson a hosszú orrú fabábú esetéből. Ezúttal tényleg gyönyörű mesét készítettek az európai alkotók,  jó ízléssel, szerethető karakterekkel. A Pinokkiót a multiplex és a művész mozik is játsszák most decemberben.

Nagy élmény lehet a gyerekeknek az is, ha színházba látogatnak az ünnepi lázban. Gyors kutatást végezve döbbenten állapítottuk ugyan meg, hogy a színházak műsorán december 22-e után alig találunk gyerekelőadást, pedig az ünnepek előtt biztosan telt házzal futnának, ha a programszervezők felmérnék az igényeket. Szerencsére azért vidéken és a fővárosban is találtunk néhány jónak ígérkező programot, így például a Diótörőt, melynek karácsonyi vonatkozása is van, és több műfajban is elérhető. A Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmónikus Zenekar és a Budapest Bábszínház közös Diótörő előadása December 23-án este 6 órakor kezdődik, 24-én pedig a Magyar Állami Operaház is műsorra tűzi Csajkovszkij művét délelőtt 11-től, ezt a balettet élvezni tudó gyerekeknek ajánlanánk. Aznap a Budapest Bábszínház kétszer is, délelőtt 10:30-kor és később, 14 órás kezdéssel játssza  a kisebbeknek is élvezhető bábos Diótörőt. Pécsett, a Bóbita Bábszínház adja elő Marika és a diótörő baba kalandjait szintén kétszer, 10-től és 14 órától.
Elképzelhető, hogy valakit nem ez a történet varázsol el, erre az esetre a Kolibri Színház előadását javasoljuk, A boldog herceg című Oscar Wilde-Zalán Tibor darabot,  mely 10:30-kor kezdődik december 24-én, és nyolc-tíz éveseknek ajánlják a színház honlapján.

Tévézni ér?

Jó, van az a pillanat, amikor semmi, de semmi más nem segít, csak az, ha a gyerekek csöndben, meredten bámulnak maguk elé. Ilyenkor bekapcsoljuk a tévét, és – bűntudatunkat enyhítendő – valami előre leellenőrzött rajzfilmet teszünk be a lejátszóba. Készítsünk két nagy adag pattogatott kukoricát, az egyiket a teljesebb szórakozás kedvéért, a másikból pedig készítsenek a gyerekek  mesenézés közben füzért a karácsonyfára, egy vastagabb tű és egy fonal segítségével. Esetleg kérjük meg őket, hogy használják  ki a tévézés idejét a szaloncukrok akasztóinak megkötésére, vagy a karácsonyfadíszek átválogatására. Ha kicsi gyerek van a családban, azért óvatosan a tűvel és az üveggömbökkel!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top