Tuti Tippek

Az ország legjobb karácsonyi vásárai

Összegyűjtöttük, hogy hova érdemes elmenned az országban, ha forralt boros, puncsos, romantikázós karácsonyi hangulatra vágysz. Karácsonyi vásárlista.

1. A forgatagos: Budapest, Vörösmarty tér.
 

November 27. és december 31. között magyar kézműves bemutató és vásár, hagyományőrző ételek és italok, valamint két színpad – a Váci utcánál és a Gerbaud Ház előtt – kulturális programokkal megtöltve várja a karácsonyi ajándékokat keresőket és minden vásárlátogatót. Cserépkályha, agyagékszer, ólomüveg, fajáték, tűzzománc- és bőrékszerek, sajt, eperbor és egyéb izgalmak sora költözik a belvárosba.

Családi programtipp: Most közelebb kerül Őrség, mint bármikor az évben: őrségi termelők, zenészek és énekesek adnak ízelítőt a helyi hagyományokból a “kódisállásos házban”.

2. A bécsi hangulatú: Budapest, Bazilika.

Már nem kell Bécsig utaznod, ha igazi adventi-karácsonyi hangulatra vágysz. Elég, ha a Bazilikáig mész. Esténként fényfestés a Bazilika homlokzatán, ingyenes korcsolyapálya, sőt a 4-14 éveseknek hétvégente korcsolyaoktatás (péntek-szombat-vasárnap) lesz. Ezenkívül rögtönzött táncház és néptánc flashmob is várja a december 1. és 31. között ide látogatókat.

Családi programtipp: December 6-án a legkisebbek kedvében járnak a szervezők: híres emberek bújnak Mikulás jelmezbe, és felolvasnak, énekelnek, verset mondanak. A mini produkciók végén anyukákkal-apukákkal együtt meg lehet tippelni, hogy kiket rejt a Mikulás szakáll.

Az ország legjobb karácsonyi vásárai

3. A rénszarvasos: Szeged, Dugonics tér

Ha Szeged és karácsony, akkor sokaknak a bálaszínház és a szalmalabirintus jut eszébe a Dóm téren. Idén azonban – a templom külső és belső megújítása miatt – a Dóm tér helyett a Dugonics térre koncentrálódik a karácsonyi készülődés a napfény városában. Amire számítani lehet: a szokásosnál kicsit kisebb forgatag, izgalmas kézműves alkotások, adventi koszorú készítés, vasárnaponként pedig közös gyertyagyújtás. A téren, tulajdonképpen a szökőkútban, egy 7 m magas, fényárban úszó rénszarvas hívja fel magára a vásározók figyelmét. 1 kilométernyi fénysort használtak fel hozzá, és még az agancsai is fényárban úsznak! Ha szereted az alpesi városok évszázados kivilágítós hagyományait, akkor ezt is kedvelni fogod. És ha már Szeged, akkor a Széchényi téri Karácsonyi Ünnepi Hetek vásárt is érdemes megnézni; itt az ajándékvásárlás mellett jókat lehet enni-inni is. A kürtős kalács és a forralt bor garantált, de ehetsz akár tyutyut lapotyával is (a lapotya egy fűszeres krumplis étel, a tyutyu pedig egy natúr vagy egy fokhagymás tejfölös öntet).

Családi programtipp: Minden szombat délelőtt 10-től 12-ig és vasárnap 16-19 óráig meséléssel egybekötött, különleges kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket a Dugonics téren, és van pónilovagoltató is.

4. A mézédes: Gyula

Háromnapos kényeztetésre hív a város: december 13-ától 15-éig itt mézédes lesz az élet! A Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztiválon lesz cukrászati, méz-, mézeskalács-, méhészeti kiállítás és vásár. Mit szólsz mondjuk a Profi Mézeskalács Alkotók kiállításához? És akinek ez sem lenne elég, annak ajánljuk a mézes masszázst, a fáklyás felvonulást vagy a Luca-napi meglepetés programot.

Családi programtipp: A család minden tagja kóstoljon meg valami mézes ételt-italt: sütemények, torták, forró italok, bor és pálinka is várja a mézéheseket!

Az ország legjobb karácsonyi vásárai

5. Az illatos: veszprémi advent

November 30. és december 22. között minden hétvégén állatsimogató a Veszprémi Állatkert kis lakóival, betlehemi jászol és ajándékkészítő játszóház várja az idelátogatókat a karácsonyi vásár mellett. Az Óváros téren mindeközben friss kürtős kalács is illatozik, forralt bor és meleg tea, sült kolbász és pecsenye kíséretében. 

Családi programtipp: Ne hagyd ki a karácsonyi kiállítást sem!

6. A fényes: Székesfehérvár

A karácsonyfadíszek fényét és a város fényeit idén a Tolnai úti óvódások kapcsolták fel. December elsejétől karácsonyig minden hétvégen történik valami a közös ünnepvárás jegyében: adventi koszorúkiállítás, ingyenes kamarakoncertek, meseelőadások és az elmaradhatatlan karácsonyi vásár töltik fel a testet és a lelket. A Püspöki Palota udvarán lesz a gyertyagyújtás; és a kézműves ajándékokat is itt lehet beszerezni. A programok pedig a környező épületekben zajlanak: a Hetedhét Játékmúzeumban vagy a Hiemer Házban. A Városháza udvarán betlehemi jászol is várja a látogatókat.

Családi programtipp: A Jótett- és a Kívánságkuckóban fotóra álmodhatjátok legtitkosabb karácsonyi kívánságaitokat! 

Az ország legjobb karácsonyi vásárai

És amit még jó, ha tudsz!

December 2. és 7. között Békéscsabán Mikulásparádét tartanak: krampusz vezeti, és sok száz gyerek kíséri a sétáló Mikulásokat; Badacsonytördemicen forraltbor-főző versenyre nevezhetsz be december 7-én. Debrecenben Nemzetközi Betlehemes Találkozó lesz 13-14-én, Gödöllőn Adventi Kastélynapokat, Gyenesdiáson pedig gesztenyesütéssel egybekötött karácsonyi vásárt szerveznek 14-15-én. December 13. és 15. között Hajóson adventi nyitott pincenapokkal várják a látogatókat: 40 pince 200 bora csábítja ide a borkedvelőket, december 21-22-én pedig Debrecenbe érdemes ellátogatni a Halnapokra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top