Tuti Tippek

Ennyit költünk karácsonyi ajándékokra

Az ünnepi készülődés során gyakrabban keressük fel a webáruházakat és többet használjuk a hitelkártyákat.

Körülbelül 54 ezer forintot költünk idén karácsonyi ajándékokra; 20 százalékkal többet, mint két évvel ezelőtt – derül ki a Budapest Bank felméréséből. Átlagosan 7 személynek veszünk ajándékot (akárcsak a statisztikák szerint 2011-ben), egy-egy ember meglepetésére pedig mintegy 8 ezer forintot költünk, tehát az egy ajándékra szánt összeg bizony emelkedett az elmúlt évek során.

Mivel a karácsonyi bevásárlás – ami egyébként fogyaszt is (nem csak a pénztárcát!) – az átlagosnál jobban megterheli a családi kasszát, többségünk (a magyarok 41 százaléka) már a karácsony előtti hónapokban igyekszik takarékoskodni, míg 25 százalék inkább az ünnepek után húzza össze a nadrágszíjat. Ugyanakkor 2011 óta valamelyest nőtt azok aránya (19-ről 25 százalékra), akik azt mondták, nem szükséges spórolniuk az ajándékozás okozta pluszköltségek miatt.

A felmérés szerint a magyarok fele az aktuális havi fizetéséből finanszírozza a karácsonyi kiadásokat. A lakosság ötödének van kifejezetten erre a célra félretett pénze, míg 34 százalék egyéb tartalékaihoz nyúl, amikor az ünnepi bevásárlásra indul.

A karácsonyi ajándékokért 2011-ben még több mint 80 százalékban készpénzzel fizettünk – ez az arány 2 év alatt 10 százalékkal csökkent. Sokkal többen fizetnek ugyanakkor az interneten keresztül: míg 2 éve mindössze a magyarok 13 százaléka használta ki a világháló előnyeit, ma már az ajándékok körülbelül egynegyedének árát online egyenlítjük ki. Mindemellett jelentősen nőtt a hitelkártyát használók aránya is (15-ről 27 százalékra).

Amúgy pedig vigyázzatok a karácsonyi bevásárlások során, mert különösen megugrott a zsebesek száma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top