Tuti Tippek

10 szakácskönyv karácsonyra

Jamie 15 perc alatt főz, Buday visszatér, Bodrogi Gyula 80 év 80 legjobb receptjét árulja el. 10 szakácskönyvet mutatunk, aminek anyukád is biztosan örülne.
 

Erdélyi Z. Ágnes: Fakanállal a Balatonfüred–csopaki borvidéken (Central Médiacsoport)

A Balatonfüred-csopaki borvidék mostanra megtalálta a helyét a rangos borkészítők között, gasztronómiájában pedig különleges értékek jelennek meg. Egyre forgalmasabb piacán csodás, fűszeres kecskesajtokat, különleges eceteket vásárolhatunk, éttermeiben, kávéházaiban a megújult gasztronómiai szemlélet jegyében helyi termelőktől származó remek ételeket próbálhatunk, melyek receptjei megtalálhatók a könyvben.

10 szakácskönyv karácsonyra

Hegyi Barbara: Alkalomadtán (Park Kiadó)

Új szakácskönyvében Hegyi Barbara olyan menüsorokat állított össze, melyeket egy-egy rendkívüli vagy teljesen hétköznapi alkalom ihletett. A hagyományos ünnepeken kívül böjtre, váratlan vendégre, csajbulira, szexi reggelire, gyerekbulira, vagy akár egy esős vasárnapra is meríthetünk ötletet belőle.
Ha könnyen beszerezhető alapanyagokból gyorsan elkészíthető egyszerű, finom ételekre és jó hangulatú családi történetekre vágyunk, az Alkalomadtán mindig kapóra jön.

Erdélyi Z. Ágnes: Fakanállal az egri borvidéken (Central Médiacsoport)

A mai Eger együtt él a történelemmel, a fiatal borászok pedig a szőlőművelés régi, legnemesebb hagyományait ötvözik a modern technológiákkal, és alkotnak minőségi borokat. A borok mellett a vidék további remek recepteket kínál, például füstölt pisztrángot a Szalajka-völgyben, szarvasgombát a Bükkben, borzselét és levendulaszörpöt Noszvajon, zsendicét és ordát Cserépfalun, mangalicaflekkent Mónosbélen, borral készült pogácsát Andornaktályán, aszalt szőlős zsemlét Makláron.

Nigella ünnepi lakomái 2. (Szukits Kiadó)

A népszerű tévésszakács, Nigella Lawson, ismét ünnepi receptekkel jelentkezik. Receptek a gyerekzsúrokra, esküvőkre, baráti partikra, halloweenre, és persze karácsonyra is. A több mint 150 csodás, a világ távoli és közeli tájairól származó receptet tartalmazó könyv hűen tükrözi írójának szenvedélyét az élet, illetve az életet ünneplő ételek iránt.

10 szakácskönyv karácsonyra

Emanuel Hadjiandreou: Hogyan süssünk kenyeret? (Central Médiacsoport)

A hobbiszakácsok az utóbbi években világszerte újra felfedezik az otthoni kenyérsütés örömeit. A kézműves pékmester szerző egyszerű, lépésről lépésre követhető receptjei alapján több mint 60-féle kenyeret süthetünk. Megtaláljuk a klasszikus pizzatészta, focaccia vagy akár a francia parasztkenyér receptjét is.

Bodrogi Gyula: 80 év, 80 recept, 80 történet (Alexandra Kiadó)

“A nyolcvanadik születésnapomon Ádám fiam azt mondta nekem: »Te Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá?« Mit szóltam volna?! Nagyon tetszett az ötlet, de elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni. Ádám persze már kész volt a válasszal: »Nagyon egyszerűen: te megírod a történeteket, mi Zoboki Zolival, a legjobb főszakáccsal megírjuk a recepteket, aztán elkészítjük az ételeket és a fényképeket.« Mi tagadás, izgalomba jöttem: mesélni és főzni is nagyon szeretek.” (Bodrogi Gyula)

Buday Péter: Itt a Buday! (Central Médiacsoport)

Újra itt a Buday! A könyvben a szerző legkedvesebb ételeit találjuk, a négy évszaknak megfelelő szezonális felosztásban, friss alapanyagokból, pár lépésben főzhetünk ízletes, ínycsiklandó, frappáns, házias és egyben mesteri ételeket. Buday Péter titka az ötletesség, megszokott hozzávalóink új, kreatív felhasználása.

10 szakácskönyv karácsonyra

Heston Blumenthal otthon (Alexandra Kiadó)

A sztárszakács – akinek tökéletes sült csirkéjével és mennyei fish & chips receptjével is megbirkóztunk már – új kötetében bebizonyítja, hogy a klasszikus, különleges vagy éppen meglepő ételek elkészítéséhez nincs szükség bonyolult eljárásra, de néhány receptnél Heston Blumenthal a modern technika vívmányait is beveti.

Jamie 15 perces kaják (Park Kiadó)

Csupa gyors, ízletes és tápláló étel – mindez Jamie utánozhatatlan stílusában tálalva. A világhírű gasztrosztár ezúttal arra törekedett, hogy a látványos hozzávalók és a finom ízek a fogások esetében kéz a kézben járjanak. Mindehhez a világ minden tájáról gyűjtött ötleteket, eljátszott a hagyományos csirkés, marhahúsos, tésztás ételekkel, tanulmányozta az utcai ázsiai kaját, és izgalmas salátákat is felfedezett. Jamie valamennyi receptet többször tesztelte, hogy a könyvből főzött menü bárki konyhájában igazán tökéletesre sikerüljön – mindezt a 15 perces kajákban tárta a lelkes hobbiszakácsok és gyakorló háziasszonyok elé.

Főzelékes Feri (Bookline Könyvek)

Nagy kedvencünk a szerkesztőségben Főzelékes Feri, aki szerint kevés annyira megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. “Gondoljunk csak a kelkáposzta-főzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top