Hozzávalók kb. 60 darabhoz
- 80 g fenyőmag
- 450 g cukor
- 125 g folyékony méz
- 500 g tejszín
- 50 g vaj
- olaj az alufólia megkenéséhez
Elkészítés
- A fenyőmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd egy tányérra tesszük.
- A cukrot, mézet, tejszínt és a vajat egy nagyobb lábosba tesszük és felfőzzük. Rendszeres kevergetés mellett, alacsony hőfokon, kb 45 percig besűrítjük. A masszánk barnás és olyan sűrűségű legyen, hogy kezdjen elválni az edény aljától.
- Vegyünk ki kb. ½ kávékanálnyit a masszából és tegyük egy kompótos tálkába, amibe előzőleg vizet öntöttünk. Ha a masszából, kellő hűtés után, szilárd golyót tudunk formálni, akkor kész.
- Alufóliából gyűrjünk egy erősebb csíkot, minek segítségével kerítsünk el a sütőlemezes egy kb. 15 x 24 cm-es területet. A lemezt és a fóliát kenjük ki alaposan olajjal. Ha a karamell massza kész, akkor keverjük hozzá a fenyőmagot is.
- A masszát vigyük át az előkészített sütőlemezre és egyenletesen (1 – 1,5 cm vastagságban) simítsuk el. 5 – 10 percig hagyjuk hűlni.
- Nagyon éles, vízbe mártott késsel vágjuk kockákra, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A karamella kockákat válasszuk el a sütőlemeztől, (kiszedés előtt érdemes utána vágni), tegyük dobozba, vagy celofán zacskóba, ám, ajándékként, akár egyenként csomagolhatjuk. 3- 4 hétig is eltartható.