Vannak illatok, amikről rögtön az ünnep jut eszünkbe, és amiktől hirtelen dobozokat szeretnénk bontogatni nagy mosollyal az arcunkon. Ha dobozokat nem is hoznak el ezek a receptek, de a mosolygós karácsonyi hangulatot beköltöztetik a mindennapjainkba. Ha pedig ünnepi illatok terjengenek, akkor sokkal könnyebb elviselni a karácsonyig hátralévő napokat.
Olyan szokásos fűszereket használunk, mint a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a babérlevél, a gyömbér, amik jó eséllyel lapulnak most is a szekrényben arra várva, hogy felforraljuk őket egy liternyi vízben, és körbelengjék az otthonunkat. Később, ha már múlóban az illat, akkor csak újra alágyújtunk, így háromszor, négyszer is illatosíthatunk ugyanazzal a keverékkel. Sőt, hűtőben is eltarthatók egy hétig, készíthetjük úgy is, hogy befőttesüvegben, vízben eltesszük a különböző illatokat tartalékba.
1. Fahéjas
A fahéj nekem mindig a fahéjas-almás sütiket juttatja eszembe, úgyhogy az egyik kedvenc illatom lesz ez.
Hozzávalók:
- 4 rúd fahéj
- 4 egész babérlevél
- almahéj
- narancshéj
2. Vaníliás
Ne sajnáljuk a vaníliarudakat, tegyünk bele bátran, hogy édeskés illatával telítődjön a környezetünk.
Hozzávalók:
- 4 vaníliarúd
- 1 marék ánizsmag
- 1 tk. szerecsendió
- 4 egész babérlevél
- narancshéj
3. Szegfűszeges
A szegfűszeg illata, akárcsak az íze, rendkívül erőteljes, ezért azonnali eredményt érhetünk el a felforralásával.
Hozzávalók:
- 1 ek. szegfűszeg
- 1 narancs felkarikázva
- 1 citrom felkarikázva
- 1/2 pohár áfonya
- 4 egész babérlevél
4. Gyömbéres
A gyömbér egyértelműen a mézeskalácsot idézi meg nekünk, csak nehogy nassolás legyen a vége.
Hozzávalók:
- 1 gyömbér darabolva
- 1 csokor rozmaring – ha nincs friss, akkor 1 ek. őrölt
- 2 alma gerezdekre vágva
- 1 tk. kakukkfű
- narancshéj
5. Fenyőfás
Bizony, fenyőt is főzhetünk az illatok érdekében, nemcsak nézni vannak a tűleveles ágak, hanem szagolni is.
Hozzávalók:
- 2-3 fenyőág, toboz
- 1 csésze szárított levendula
- 1 ek. ánizs
- 1 alma gerezdekre vágva
- 1 ek. szegfűszeg
- 1 ek. szerecsendió
- 1 rúd fahéj