Meggyes-csokis morzsasüti
Hozzávalók:
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint fahéj
- 20 dkg magozott meggy
- 2 evőkanál darált keksz
A morzsához:
- 5 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3,5 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés
A félig kiengedett meggyet a cukorral, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal elkeverjük, majd a tálkák aljába halmozzuk. A morzsához a margarint megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, morzsás állagot kapunk. A morzsát a meggy tetejére halmozzuk, és 220 °C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Almás-diós morzsasüti
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 17 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg margarin
Töltelék:
- 2 ek. cukor
- csipet fahéj
- 2-4 dkg (aprított) dió
- 3-4 db (30 dkg almakocka) alma
- 1 evőkanál margarin
- 2 ek. búzadara
Elkészítés
A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.
Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.
Gesztenyés-szilvás morzsasüti
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 dl tejszín
- csipet fahéj
- 2 evőkanál rum
- 25 dkg gesztenyemassza
- 40 dkg (nem túl puha, magozott) szilvakompót
Morzsa:
- 5 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 3,5 dkg margarin
Elkészítés
A gesztenyét a tejszínnel vagy tejjel elkeverjük. A szilvát lecsepegtetjük, a rummal és a fahéjjal elkeverjük. A gesztenyét a sütőforma aljára nyomkodjuk, majd ráhalmozzuk a szilvát. A lisztet a cukorral és a fahéjjal elegyítjük, majd az olvasztott sütőmargarinnal lazán elkeverjük, hogy morzsát kapjunk. A morzsát a szilva tetejére halmozzuk, majd 210 °C fokos sütőben összesütjük, amíg a morzsa kissé barnulni kezd.