Tuti Tippek

Lottózás és szaunázás – Furcsa karácsonyi hagyományok

Megismerni mások karácsonyi szokásait nemcsak izgalmas, de inspiráló is lehet. Tudtad például, hogy melyik ország lakói zarándokolnak el a karácsony előtti napokban lottózni? És azt, hogy a holland gyerekeknek mit hoz a Mikulás?

Izland, Finnország és Dánia

Míg nálunk néhányan már december 23-án belekóstolnak a hűtőben lapuló halászlébe, addig Izlandon ezen a napon egy rettentő szagú ételt, az erjesztett ráját falatozzák. Izlandon nem a Jézuska és nem s a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékokat, és ezt jól tudják a gyerekek is. Nem titkolják előttük, hogy a meglepetéseket a szüleik rakják a fa alá. Decmeber 24-én mindig pontosan hatkor vacsoráznak a családok, a menüben pedig rendre helyet kap a sült birka.

A finnek már a december 24-én elkezdik az ünneplést egy közös reggelivel, ami fahéjas tejberizs, Szenteste pedig a családokból mindenki szaunázni indul.

A finnekhez hasonlóan, a dánok is szívesen esznek rizspudingot karácsonykor. Náluk december 23-án állítják fel a karácsonyfát, amit körbetáncolnak szenteste a vacsora után.

Írország, Hollandia

Amíg a magyar gyerekek december elején csizmát raknak az ablakba, addig az írek egy piros gyertyát. Nem a Mikulást várják így, hanem ezzel a hagyománnyal jelzik, hogy felkészültek, és várják az ünnepeket. December 25-én libát sütnek, amihez áfonyaszószt is kínálnak.

karácsony gyertya

Az írek piros gyertyát raknak az ablakba (fotó: iStock)

Amíg az íreknél az ablak a főszereplő, addig Hollandiában a ház hátsó ajtaja. Oda rakják a gyerekek szenteste a csizmájukat, amibe reggelre a Mikulás mézeskalácsot vagy marcipánból készült finomságot pakol.

A rekorderek és a szerencsevadászok

Zavar, ha már novemberben minden karácsonyi dekorációban úszik? Akkor ne költözz a Fülöp-szigetekre! Ott ugyanis már szeptemberben indul a karácsonyi készülődés! A hagyományos ünneplés pedig december 16-án kezdődik, és január első vasárnapjáig, a háromkirályok ünnepéig tart.

A spanyolok igazán kényelmesen ünnepelnek. December 22-én például mindenki lottózni megy, majd 24-én a templomba, a misék pedig gyakran hajnalig tartanak.

Olaszországban a karácsony ünnepe egyetlen napig tart, és szenteste éjfélkor kezdődik. A legnagyobb családi program a hosszúra nyúló ebéd, a legnagyobb vallási esemény pedig a pápa szentmiséje, melynek során az egyházfő az egész világot megáldja. Az ünnep olasz neve: natale születést jelent, ez is mutatja, hogy a karácsony legfőbb gondolata Jézus születésének megünneplése, nem pedig egymás megajándékozása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top