Tuti Tippek

Mesés helyek, ahová advent időszakában érdemes elutazni

Legyen szó adventi vásárról, vagy síparadicsomról, bármilyen utazásra is készülünk decemberben, mindenre van egy jó ötletünk!

Irány a Mikulás birodalma

Azt sokan tudják, hogy az igazi Mikulás, akit Joulupukkinak hívnak, az északi sarkkörön túl lakik, Finnországban, egy csodás helyen: Lappföldön. Ezt a helyet Korvatunturinak hívják. Itt található a Fül-hegy is, melynek belsejében elrejtették a titkos játékgyárat. Egyre gyakrabban látogat el azonban a Mikulás Napapiiribe, ami Lappföld fővárosától 9 kilométerre található északra. Itt már saját irodája és postahivatal is van, ahonnan a világ minden tájékáról érkezik levél. Itt lehet személyesen is találkozni vele, sőt a manók innen figyelik egy távcső segítségével a jó és a rossz gyerekeket.

Lappföld, ahol a csodák megtörténhetnek (Fotó: iStock)

Menekülés a síparadicsomba

Van, hogy valaki nem szeretne mást, csak nyugodtan pihenni. Nem akar a bejglisütéssel bajlódni, inkább síelni, olvasni és pihenni az ünnepek alatt. Sok helyen megtehetjük ezt, de mi most a Dél-Tirolban található Alta Badiát ajánljuk, amit a világ legváltozatosabb síparadicsomaként tartanak számon. Összesen 450 felvonót és 1220 kilométernyi lesiklópályát találunk itt, és 3150 méter magasságig biztosítanak ideális körülményeket a síelőknek és a snowboard mestereinek.

Adventezés Bécsben

Bécsben több adventi vásárt is rendeznek, melyek többségében december végéig vannak nyitva. A Rathaus (Városháza) előtt, a Mária Terézia-szobor mellett, Spittelbergben, a Karlsplatzon, a Belvedere-palota előtt, a schönbrunni kastély díszudvarában is találkozhatunk a téli vásárokra felállított pavilonokat. A Mária Terézia szobránál (Maria-Theresien-Platz) található karácsonyi faluban több mint 60 stand ajánl eredeti ajándékötleteket és hagyományos kézművesportékákat. Jókat lehet enni-inni, és nemcsak a felnőttek kóstolgathatják az erős puncsot többféle ízesítésben, hanem a gyerekek is megkapják az alkoholmentes változatot.

Szomszédolás egy festői helyen

Advent időszakában nemcsak Bécsbe érdemes elmenni, hanem Felső-Ausztria barokk kisvárosába, Hallstattba is. Az ünnepi hangulaton túl érdemes elmenni a világ legrégebbi sóbányájába, vagy a Csontházba, ahol 1200 koponyát tárolnak.  A városkát természetesen az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Hallstatt

Hallstatt, a festői osztrák kisváros (Fotó: iStock)

Irány a Magas-Tátra

A Magas-Tátra, a világ legkisebb magashegysége Szlovákia és Lengyelország határán található, és egész területét nemzeti parkok védik. Bár mostanában a legtöbben a modern szállókat keresik, de jó tudni, hogy már a századfordulón is épültek minden igényt kielégítő, elegáns hotelek itt. Itt pihentek az arisztokrata családok tagjai, de sok erdészházat és menedékházat építették ekkoriban.  Ha télen erre járunk, három finomságot mindenképpen érdemes megkóstolni: a fokhagymalevest, a juhtúrós sztrapacskát, és a világ legerősebb fekete teáját. Síelhetünk, kipróbálhatjuk a kutyaszánt, vagy ellátogathatunk a Csorba-tóhoz, mely a síelők és sífutók egyik kedvenc helye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top