nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi dekoráció üvegekből

Így készíts karácsonyi dekorációt befőttesüvegekből, palackokból, poharakból!

Befőttesüvegből hógömb, tejesflakonból váza, flaskából karácsonyfadísz... Dekorálj az ünnepekre az üres üvegekkel, melyeket otthon találsz!

A karácsony és az üvegek kétségkívül jól állnak egymásnak és itt most nem csak az üvegdíszekre, hógömbökre, vagy épp az ünnepi asztalra kerülő kristálypoharakra gondolunk. Egy egyszerű befőttesüveg, egy kiürült palack vagy egy szimpla vizespohár is részévé válhat a karácsonyi dekorációnak. Ehhez adunk most tippeket.

Töltsd meg!

Az elképzelhető legegyszerűbb, mégis igen mutatós karácsonyi dekoráció, ha bármilyen üveget – lehet befőttes, üvegváza vagy akár kancsó – megtöltesz karácsonyi díszekkel. Ezt többféle stílusban is megteheted: ha a cél a letisztult megjelenés, akkor válassz különböző méretű, de egyszínű – leginkább arany vagy ezüst – gömböket!

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Az üvegbe ugyanakkor kerülhetnek vegyes színek is, de az üveggömböket és más díszeket kombinálhatod természetes dekorelemekkel is, például tobozokkal, kisebb fenyőágakkal, vagy fahéjrudakkal, csillagánizzsal, de akár még műhóval is megszórhatod (ez utóbbit hobbiboltokban vagy barkácsáruházakban szerezheted be.) Ez a dekoráció akkor igazán mutatós, ha az üveg színültig tele van a díszekkel, mert még inkább kiemeli a formáját, miközben a beltartalom is érvényesül.

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Az üvegbe kerülhetnek finomságok is, az ünnephez kapcsolódóan leginkább kekszek, mézeskalácsok. Egy édességekkel megtöltött befőttesüveg funkcionálhat dekorációként például a konyhában (csak vigyázzunk, milyen ütemben ürül), de lehet akár ajándék is. 

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

A piros-fehér sétapálca nyalókák, melyek a kis Jézust meglátogató pásztorok botját szimbolizálják, német eredetűek ugyan, de az 1800-as évektől az Egyesült Államokban váltak igazán népszerűvé. A tengerentúlon a karácsony egyik hagyományos jelképének számítanak, de jó pár éve már nálunk is divatosak az ilyen formájú díszek és maguk a nyalókák is. A nyalánkság akár szólóban is gusztusos, azonban csokorban, valamilyen üvegedénybe, akár egy szimpla vizespohárba állítva már dekorációnak is megteszi.

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Használd vázaként!

Egy piros bogyós ág (mely lehet akár élő, akár mű), egy címkéjétől megszabadított befőttesüveg és egy darabka szalag. Csak ennyi kell ennek a skandináv stílusú, minimalista asztaldísznek az elkészítéséhez. 

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Egy hosszúkás üveg, például egy tejespalack akár alternatív karácsonyfa „talpa” is lehet. A palackba állíts egy-két csipkebogyó ágat, esetleg szórj bele dekorkavicsot vagy töltsd meg más, kisebb díszekkel! Az ágakat ezek után díszítsd fel néhány üveggömbbel! Az összhatás akkor lesz igazán harmonikus, ha az ágakra és az üveg belsejébe kerülő díszek színben passzolnak egymáshoz. 

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Díszítsd fel!

Kisebb méretű, formás palackokból akár karácsonyfadísz is készülhet. Kifestheted őket például üvegfestékkel, de még egyszerűbb, ha különféle vastagságú szalagokkal kötöd át a palack hasát, illetve a nyakát, majd akaszthatod is a fenyőfára.

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Üvegfestéssel vagy dekupázs technikával dekoratív tartókat is készíthetsz befőttes üvegekből. Ezeket aztán több dologra is használhatod, megfelelnek például gasztroajándékok – kekszek, lekvárok – csomagolásához, de mécsestartónak is. 

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Még az adventi „koszorúdat” is megkreálhatod kidíszített befőttesüvegekből. Ehhez négy, kissé különböző méretű üveget dekorálj ki egységes módon, majd a belsejükben helyezz el egy-egy mécsest vagy kisebb gyertyát, végül takarosan rendezgesd el őket az asztalon!

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Hógömb házilag

A házi készítésű hógömbök alapja is a befőttesüveg. Az egyszerűbben elkészíthető változat az, melybe víz nem kerül, így a hóesésről le kell ugyan mondani, viszont vehetjük úgy, hogy azt az állapotot rögzíti, amikor a hó már lehullott. Az üveg kupakja lesz a kompozíció alja. A kupak belsejébe ragassz be egy darabka hungarocellt, majd erre rögzítsd a hógömbbe szánt tárgyat, így nem fog túl mélyen elsüllyedni a műhóban. A figura megválasztásakor figyelj az arányokra, ugyanis a hógömböd akkor néz majd ki igazán jól, ha a dísz – talapzattal együtt – magasságban legalább az üveg feléig felér, de legalább másfél-két centivel a teteje alatt végződik és sehol nem nyomódik az üveg falának. Az üveget nagyjából az egyharmadáig töltsd meg apró szemcséjű műhóval vagy ennek hiányában kókuszreszelékkel, majd csavard rá a kupakot. Fordítsd meg, és addig rázogasd, míg a műhó esztétikusan elrendeződik a figura körül. Az üveg – korábbi – nyakát kösd át madzaggal vagy szalaggal!

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

A vizes hógömb készítésekor értelemszerűen olyan díszekben gondolkozz, melyek vízállóak, illetve a ragasztáshoz is használj vízálló ragasztót! Az üveget töltsd fel – ne színültig, hiszen a figurának is be kell majd férnie – 3:2 arányban desztillált vízzel és glicerinnel, majd szórj bele műhavat és/vagy csillámport és alaposan keverd össze! Az üveg nyakán található menetet ragasztózd be, majd azonnal, a lehető legszorosabban csavard rá a kupakot! Várj néhány percet, hogy a ragasztó megkössön, majd fordítsd meg az üveget!

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Egy üveg fény

A fényfüzérrel megtöltött üvegedény jelenleg az egyik legtrendibb ünnepi dekoráció, melyet tényleg nem érdemes készen megvásárolni, hiszen kézügyesség hiányában is simán kivitelezhető házilag. Semmi mást nem kell tenned ugyanis, mint hogy egy apróbb LED-ekkel ellátott fényfüzért belegyömöszölsz egy üvegbe. Ez utóbbi gyakorlatilag bármilyen formájú lehet, a végeredmény mindenféleképpen látványos lesz. Az égősor lehet meleg vagy hideg fényű, de akár színes is, ami a legjobban tetszik. Leginkább elemes változatot érdemes használni, hiszen így egyfelől nem lesz szükség hozzá konnektorra, másfelől a kapcsolót – ha az az üveg száján átfér – diszkréten el is rejtheted a vezetékek között. 

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Látványos megoldás az is, ha a fényfüzért nem teljes hosszában nyomkodod bele az üvegbe, hanem kilógatod belőle, mintha a fény a palackból ömlött volna szét.

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Az égősor mellé persze egyéb dekorelemek is kerülhetnek. Az összeállítás kiválóan mutat például fenyőtobozokkal…

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

De akár ezt a világító „karácsonyfa-befőttet” is elkészítheted, különböző méretű, tarka üveggömbök és egy színes égősor felhasználásával. Az ünnepek idején némi – jó értelemben vett – giccs simán belefér.

Karácsonyi üvegek

Fotó: Getty Images

Még több ünnepi dekortipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top