nlc.hu
Tuti Tippek

Mikulás ajándék csomagolás

Nejlon helyett – Ezekbe csomagold a Mikulás-ajándékot!

Csomagold a Mikulás ajándékot kreatív és egyben környezetkímélő módon! Adunk néhány tippet.

Bár a mi gyerekkorunkban még alap volt, hogy piros nejlonzsákocskában kaptuk december 6-án a Mikulás-csomagot, ez a legkevésbé sem környezetbarát megoldás ma már egyáltalán nem menő. A papír ajándéktasakok ugyan kézenfekvő alternatívát jelentenek helyettük, ám mostanra ezek is kissé unalmassá váltak. Sokkal kreatívabb módon is csomagolhat az a Mikulás. Íme öt tipp!

Textilzsák

Az ünnepi mintás textilzsákok, vászonzsákok teljes mértékben helyettesíthetik a nejlontasakokat, hiszen a formájuk, funkciójuk megegyező, azonban az ajándékok kibontása után jó eséllyel mégsem kerülnek a szemétbe. Újrahasznosíthatók akár csomagoláshoz még az ünnepi időszak folyamán, vagy akár jövőre, de a megajándékozott például uzsonnás tasakként is használhatja december folyamán. Az ilyen típusú textilzsákok már pár száz forinttól készen is megvásárolhatók, de némi kézügyesség birtokában akár magad is elkészítheted őket.

Mikulás ajándék

Fotó: Etsy/RPlinen

Horgolt/kötött zsák

Ha szeretsz horgolni vagy kötni, ezekkel a technikákkal is elkészítheted a Mikulás-zsákot, ami ráadásul most kifejezetten trendi. Különféle internetes oldalakon bőven találsz hozzá ingyenesen letölthető mintákat (ide kattintva például rögtön tízfélét). Ha viszont nem vagy a megfelelő kötés- vagy horgolástudás birtokában, kézműves webáruházakból is beszerezhetsz ilyen és ehhez hasonló, dekoratív zsákocskákat.

Mikulás ajándék

Fotó: Etsy/MoMmAb7

Zokni

Az angolszász országok tradíció szerint december 24-én a kéményen át érkező Mikulás a kandallóra akasztott  zoknikban helyezi el az ajándékokat. Ezt a szokást december 6-ára „lefordítva” nekünk is érdemes átvenni. A piros óriászoknikat elegendő egyszer megvásárolni vagy megvarrni, utána évről évre újra elő lehet őket venni. A mi hagyományunkról, vagyis az ablakba tett, kitisztított csizmákról sem kell persze lemondani: a zokni a kandalló helyett a csizma belsejébe is kerülhet, elvégre a helyén van ott…

Mikulás ajándék

Fotó: Getty Images

Befőttesüveg

Az üres befőttesüvegek sokféle módon újrahasznosíthatók, többek között akár a Mikulás-zacskót is kiválthatják. Ehhez egy nagyobbacska befőttesüvegre lesz szükséged, melyet például dekupázs technikával vagy üvegfestékkel dekorálhatsz ki, de ha kevésbé vagy ügyes, megteszi az is, ha ünnepi témájú matricákat ragasztasz rá és átkötöd egy-két díszes madzaggal vagy szalaggal. A belsejébe aztán pakolhatsz is minden jót: édességet, gyümölcsöt, kisebb ajándékokat. A csomagolás a hónap hátralévő részében ünnepi dekortárgyként folytathatja pályafutását.

Mikulás ajándék

Fotó: Etsy/WonderlandWorksUK

Cserép

Egy egyszerű agyagcserépből is szuper, dekorációnak is beillő csomagolás készíthető. Ezt is megtöltheted finomságokkal, játékokkal, de ha a megajándékozott egy felnőtt, aki valamilyen növényt, például mikulásvirágot vagy amarilliszt kap, akkor nincs is ennél stílusosabb megoldás. A cserepek kifestéséhez az akrilfesték vagy a táblafesték a legmegfelelőbb. A tervezett mintát érdemes előre megrajzolni a cserépen, illetve esetleg maszkolószalagot is használni, hogy a kontúrok ne folyjanak össze a festés folyamán. 

Mikulás ajándék

Fotó: Etsy/PaintOnThePot

Még több Mikulás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top