nlc.hu
Tuti Tippek

Mesevilágot és békebeli időszakot idéző adventi dekorációk

Dolores Umbridge inspirálta adventi koszorú és mesés diorámák

Fehér korcsolya, és régi hintaszék a kirakatban, mesevilágot idéző koszorúk és diaorámák a polcokon. Karolina 30 éve készít adventi dekorációkat és ritkán kerül ki két egyforma csoda a kezei közül.

Valahányszor Angyalföldön sétálok a Babér utcában, megállok a templom melletti virágosnál és bemegyek rácsodálkozni az elképesztő kreációkra, amelyeket Molnár Karolina, a tulajdonos megálmodott. Nem vagyok ezzel egyedül. Karácsony közeledtével a hangulatos, kicsi boltot igazi ünneplőbe öltözteti a virágkötő, ami a környékbeli gyerekek nagy kedvence lett. Este, a kivilágított kirakat előtt – ami tele van karácsonyi hintalóval, Egérkirállyal és Mackós dekorációval – úgy sorakoznak az apróságok, mintha édességbolt lenne. Nem hagyományos virágüzlet ez, hanem egy elvarázsolt birodalom…

Pepecselés, de megéri

Karolina már harminc éve dolgozik virágkötőként. Ám egy évvel ezelőtt beleszeretett a diorámákba, azóta pedig nemcsak egyedi adventi koszorúkat és csokrokat készít, hanem különleges diorámákat is. “Igazi szerelem lett ez számomra. Most persze leginkább a karácsonyi diorámákat keresik a vevők, de van most egy megrendelésem, amiben egy parasztház belsejét, valamint a hozzátartozó kertet készítem el. A diorámásak mindent maguk készítenek el kézzel, ez viszont, ha el is akarod adni őket, akkor kevésbé kivitelezhető. Így én sok dolgot magam készítek, sok apróságot pedig felkutatok. Most például egy téli kisvárost tartalmazó koszorúhoz magam építettem fel a házikókat. Volt, hogy egy diorámába illő, régi babaházból való asztalra egy barátom fiókjában akadtam rá. De sok réztárgyat is felhasználok, amit gyűjtőktől szoktam megvásárolni. Van köztük 40 éves darab is. ” Amit Karolina igazán szeret építeni, azok a vintage, régi hangulatú szobácskák, és a karácsonyi házak. 

Karácsonyi dioráma dekoráció
Megnézem
Összes kép (9)

A diorámák mellett, természetesen ilyenkor ő is adventi koszorúból készít a legtöbbet. “Én azt tapasztalom, hogy idén a klasszikus piros színű karácsonyi dekorációt keresik az emberek, kombinálva a fehérrel és az arannyal. Formákban pedig teljesen a klasszikus kerek, koszorú forma hódít.” De Karolina a hagyományos koszorúkat is képes újragondolni. Meglát valamit, beleszeret, megveszi, és abból dekorációt varázsol. Ilyenek például azok a kis csészék, és tányérkák, amelyekből a nagymama nappaliját idéző, különleges adventi koszorú lett. “Ebben több igazi réztárgy is van. Például egy régi zsebóra. Már régóta rakosgattam ezt a szettet az üzletben, tudtam, hogy majd kitalálok neki valamit…Egyik nap ránéztem, és beugrott a Harry Potterből a macskamániás, kissé giccsparádés Dolores Umbridge.

Dolores Umbridge a Harry Potter filmekből

A Harry Potter történet egyik legzsarnokabb karaktere. Emlékszel még rá? (fotó: Profimedia)

Ennek mentén kezdtem el megálmodni belőle ezt az adventi koszorút.” És ilyenből nagy valószínűséggel nem fog szembejönni veled hasonló darab. Karolina maga sem szeret tucat gyártani. “Szeretek eltérni a megszokottól. Nem akarok 10-20 egyforma koszorút, vagy diorámát készíteni. 30 éve vagyok a szakmában, fontos, hogy találjak még benne kihívást és tudjam magam fejleszteni.”

porcelán adventi koszorú

A filmes karakter inspirálta ezt a különleges, a nagymama díszporcelánokkal kirakott nappaliját idéző adventi koszorút (fotó: nlc(

Ahogyan Karolina látja, egyre nagyobb igény van az igényes, egyedi, kézműves termékekre. “Szerencsére sokat változott a világ azóta, hogy a négy gyertya, két toboz és egy selyem szalag elég volt az adventi koszorúra. Amikor hazamegyek, nem sajnálom rá az időt, hogy még nekiálljak kis házikókat festegetni a koszorúkra. Mert az emberek vágynak az egyedi, hangulatos dekorációra, megfizethető áron.”  A virágkötő jól tudja, hogy egyre több család otthon, együtt készíti az adventi koszorút. Hozzá is rengetegen ugornak be koszorúalapért, vagy kis figurákért, dekorációs elemekért. “Ezzel nincs semmi baj. Szerintem fontos, hogy a gyerekek is örömüket leljék a készülődésben. Egy-egy ilyen koszorúban benne van a szeretet. A probléma az, amikor valaki lelkes amatőrként, nagyüzemi gyártásban, eladásra gyárt egyforma dekorokat. Az rossz irány.”

A színekről már szó volt, de mi a helyzet a koszorú elemeivel? Karolina azt mondja, körülbelül három éve tört be itthon A diótörő különböző figuráinak az “őrülete” az adventi dekorációkon, ami azóta is tart, de tény, hogy idén kezdi átvenni a “hatalmat” a skandináv manófigura. “Én kifejezetten nem szeretem ezeket a manókat. Most ez divatos, de A diótörő figurák iránt még mindig nagyobb a kereslet. De idén nagyon megy a békebeli hintaló figura és a rénszarvas is.” Az alapokat tekintve egyáltalán nem keresik már a klasszikus, élőfenyős koszorúkat. “Ide a Tövis Virágba én sem készítettem csak 2-3 darabot, mert egyszerűen nem érdeklődnek már iránti az emberek. Már az sem fontos, hogy ettől legyen fenyőillat a lakásban. Egyszerűen nem divatos. Ami sláger helyette, az az aprólékosan, 4-5 óra alatt előállított, tűzött, ragasztott, egyedi koszorúk. “

hintalovas adventi koszorú
Megnézem
Összes kép (7)

Nemcsak a virágok, de maga az üzlet és a kirakat berendezése is az egyediségről szól. Hófehér korcsolya pihen az egyik oldalon, pirosra festett, 60 éves régi, konyhaasztal a másikon.

Virágbolt kirakat karácsonykor

Korcsolya, hintaszék és régmúltidéző dekoráció (fotó: nlc)

“Ezt a hintaszéket a kirakatban, egy apróhirdetésben láttam meg. Persze karácsony elteltével, majd tovább kell adnom, de úgy éreztem, hogy ehhez a múltidéző karácsonyi stílushoz most nagyon illik. Mivel nincs hol tárolnom ezeket a dekorációs elemeket, így próbálom gazdaságosan beszerezni őket, és fájószívvel, de egy-egy ünnep után, el kell adnom őket”– mondta Karolina, aki miközben a pult mögött szorgosan készít az újabb és újabb csodákat, félszemmel a kirakata előtt játszó, csodálkozó gyerekeket nézi és mosolyog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top