Van, aki a karácsonyfára teszi a szaloncukrot, míg sokan az asztalra, egy szép, díszes tálba – egy biztos: mindenhonnan rekordsebességgel el tud fogyni. Éppen ezért jó, ha idén dupla adagot készítesz!
Kevergesd folyamatosan
Amikor házi szaloncukrot készítesz, arra ügyelj, hogy miközben a cukor oldódik, ne akard megspórolni sem a kevergetést, sem a lassú hűtést. Ugyanis, ha nem kevergeted, akkor szemcsés lesz a masszád, ami rontani fogja a házi szaloncukor minőségét. Amíg nem éri el a kellő sűrűséget és állagot, azaz nem lesz elég krémes, ne álljon le a kezed, és kevergesd a szirupodat!
Ízesítés, színezés két lépcsőfokban
Ha ízesíteni szeretnéd a cukormasszát, akkor miután elkészült és visszahűtötted a szirupot, újra fel kell melegítened. Ha hozzáadtad a neked tetsző ízt és/vagy színt, folyamatos kevergetés közben hűtsd vissza. Ez a lépés azért fontos, mert ha rögtön az elején adod hozzá a színezéket vagy az aromát, akkor eleve mindegyikből több kell, ugyanis a forralás alatt a szín és az íze is veszít az intenzitásából.
Ne spórolj a csokival!
Ha minimum a 40-es éveidhez közeledsz, akkor jó eséllyel emlékszel még gyerekkorodból a csokibevonat nélküli konzum szaloncukorra. Tény, gyerekként szerettük, de ha most otthon szeretnél szaloncukrot készíteni, érdemes a csokibevonatra is időt szánnod. Nemcsak finomabb lesz a házi szaloncukrod, de nem is fog majd kiszáradni – feltéve, ha magas kakaóvaj-tartalmú csokoládét használsz.
Házi szaloncukor készítése
Ha eddig még nem tetted, idén feltétlen próbáld ki, milyen házi szaloncukrot készíteni, és ha ránk hallgatsz, nagy sikered lesz! A házi zselés szaloncukor receptjét már megosztottuk veled, így most egy marcipános következik!
Hozzávalók:
- 20 dkg mandula
- 20 dkg porcukor
- 0,5 dl víz
- mandula aroma
- 1 tábla étcsokoládé (min. 60%-os)
Elkészítés:
A mandulát egészen apróra daráld le, majd add hozzá a cukor felét, és keverd el .Egy edényben készítsd el a cukorszirupot: 0,5 dl vízben oldj fel 3 evőkanál cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be, hogy szirup állagú legyen. Ha kész vagy, öntsd hozzá a mandulás keveréket, és alaposan keverd el. Amikor már kezd kihűlni, add hozzá a mandula aromát, majd újra melegítsd fel. Miután másodjára is kihűlt, kezdd el adagolni hozzá a porcukrot – annyit, hogy formázható masszává álljon össze.
Ha ezzel megvagy, formálj belőle szaloncukrokat, majd márts bele vízgőz fölött felolvasztott csokoládéba, és hagyd kihűlni!
Ha a könnyített verziót készítenéd el, akkor a boltban vásárolhatsz marcipánmasszát, amit aszalt gyümölcsökkel felturbózva pillanatok alatt összedobhatsz egy home made marcipános szaloncukrot.
Hangolódj velünk az ünnepekre!
- Ötletes mézeskalácsfüzér-recept – mutatós sütidísz karácsonyra
- A legszebb karácsonyi idézetek versekből, filmekből – egyből karácsonyi hangulatba hoznak
- Csúnya karácsonyi dekorációk – Könnyesre neveted magad, ha meglátod a hóembert!