nlc.hu
Ünnepi menü

Legszebb karácsonyi idézetek filmekből versekből

A legszebb karácsonyi idézetek versekből, filmekből – egyből karácsonyi hangulatba hoznak

A karácsony a szeretet és a család ünnepe, ami sok költőt, írót és forgatókönyvírót megihletett. A legszebb karácsonyi idézeteket gyűjtöttük most csokorba filmekből és költőktől, íróktól.

Hangolódj velünk a karácsonyra, olvasgass karácsonyi idézeteket, és ha már rég küldtél karácsonyi képeslapot, itt az ideje, hogy a neked leginkább tetszőt felírd egyre, és elküldd a számodra legkedvesebbeknek!

Megható filmes karácsonyi idézetek

Lélekmelengető karácsonyi idézeteket olvasva nemcsak az ünnepekre hangolódhatunk, hanem vissza is találhatunk annak igazi lényegéhez.

Az Igazából szerelem az egyik legnagyobb klasszikus a karácsonyi filmek között, legalább annyira hozzátartozik az ünnepekhez, mint a Reszkessetek betörők. Sok szívmelengető idézettel ajándékozott meg minket, az egyik kedvencünk az a jelenet, amihez hasonlóra sokan vágyunk:

„De most hadd mondjam el
Remény vagy hátsószándék nélkül
Csak azért, mert karácsony van
(És karácsonykor az igazat mondod)
Számomra Te tökéletes vagy 
És feldúlt szívem örökké szeretni fog!”

Kevésbé ismert ugyan, de az Erica világa című kanadai sorozat már magában is elgondolkoztató, hiszen a harmincas éveiben járó főszereplő visszamehet az időben, és megváltoztathatja a szerinte hibás döntéseit. Az egyik karácsonyi epizódnak elhangzik az ünnep valódi lényege:

„A karácsony nem a fáról szól, sem a magyalról, a templomról vagy az ajándékról. Mert ha mindezt meg is kapod, nem ér semmit, ha nincsen együtt a családod.”

A farm, ahol élünk sokunk kedvence volt a 90-es években. A sorozat egyébként is a valódi értékekre helyezte a hangsúlyt, ami karácsonykor sem volt másként:

„Nem az ajándék értéke számít, hanem a szeretet az ember szívében.”

Ha a szívedre teszed a kezed, tudod, hogy valóban létezik karácsonyi csoda, mert ilyenkor jobban figyelünk egymásra, több törődést adunk, amit a Született feleségek sorozatban így fogalmaztak meg:

„Az emberek azért örülnek a karácsonynak, mert tudják, hogy akkor jön el a csodák ideje.”

Az olyan karácsonyi mesefilmekből is, mint a Grincs inspirálódhatsz, és szép karácsonyi idézetekre lelhetsz:

„Szóljon hangosan a karácsonyi zene! Így győzedelmeskedik a boldogság a búbánat felett.”

Karácsonyi idézetek filmekből, versekből

Karácsonykor nem az ajándék a legfontosabb
(Fotó: Getty Images)

Gyönyörű karácsonyi idézetek költőktől, íróktól

A karácsony a legnagyobb költőinket is megihlette, és mi is összegyűjtöttük már tőlük a legmeghatóbb karácsonyi idézeteket. Márai Sándor, Wass Albert vagy éppen Juhász Gyula sorai nemcsak gyönyörűek, hanem kimondják azt, ami sokunkban megfogalmazódott már. Márai épp így:

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

A meghittség, amire az ünnepek alatt vágyunk, az a család és a szeretteink nyújtotta melegség, amit Szabó T. Anna tökéletesen megfogalmazott:

„Gyermekkorom óta a karácsony jelenti azt a biztonságot, amire tulajdonképpen mindenki vágyik: a felnőttek is abba a megélt vagy elképzelt biztonságba vágynak vissza, amit egy kisgyerek érez az anyja ölében. A karácsony az illataival, az énekeivel nekem mindig erről a biztonságról szól.”

Karácsonykor egy apró figyelmesség, egy kedves gesztus, egy mosoly, egy ölelés sokkal többet jelenthet, mint a legfényűzőbb ajándék. Az egyik leglélekmelengetőbb karácsonyi idézet Juhász Gyula verséből származik:

„…Bizalmas szívvel járom a világot,

S amit az élet vágott,

Beheggesztem a sebet a szívemben,

És hiszek újra égi szeretetben,

Ilyenkor decemberben.”

Müller Péternek szinte minden élethelyzetre van egy-egy olyan mondata, ami segít. Az író karácsonyi idézetei közül nekünk ez áll a szívünkhöz a legközelebb, ami rávilágít arra, hogy a Mit hozott a Jézuska? kérdésére mi is lehetne a valódi válasz:

“Elfelejtettük, hogy Jézuska nem hoz semmit. Neki sem volt semmije. Csak egy szál köntöse, arra is kockát vetettek a katonák, halála után. Jézuska csak békét tud hozni. És csendet a szívben. És szeretetet – ami a világ legnémább, legnyugodtabb, legszótlanabb állapota. És láthatatlan. Nincs benne lihegés, nyugtalanság, idegesség és lárma. Szertelen lélekkel nem lehet szeretni. Benne van a csodálatos magyar szóban: hogy aki SZER-telen, az nem SZER -et.”

Hangolódj tovább velünk a karácsonyra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top