nlc.hu
Tuti Tippek

A BKK adventi fényjárművei

Már utazhatunk a fényvillamosokon és fénybuszokon Budapesten

A BKV az ünnepvárás alkalmából a feldíszített járművekkel kíván örömet szerezni a budapestieknek és a fővárosba látogatóknak.

Elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai péntek késő délután. A fényflottát Karácsony Gergely indította útjára a Hungária Kocsiszínből, amely elé sok érdeklődő család érkezett. A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. Mint fogalmazott, “különösen kedves ajándék ez a városnak”, hiszen tudja, hogy a BKV dolgozói mennyi önkéntes munkát tesznek bele a díszítésbe.

A 6 fényvillamos egyike - Fotó: MTI/Lakatos Péter

A 6 fényvillamos egyike – Fotó: MTI/Lakatos Péter

A BKV Zrt. a gazdasági válság miatt 2022-ben nem indították el a fényflottát. A társaság a takarékoskodás révén nagyságrendileg hárommilliárd forintot spórolt meg, és ennek is köszönhető, hogy idén el tudták indítani a feldíszített villamosokat és buszokat. A fényflotta járművein több mint 5 kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található. Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából.

Az egyik fénybusz - Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az egyik fénybusz – Fotó: MTI/Lakatos Péter

A fényflottát 2 busz és 6 villamos, továbbá a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszített jármű alkotja. A fényflotta “zászlóshajója”, a 2009 óta közlekedő klasszikus fényvillamos, a Ganz UV mellett kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW6000 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra. A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban. A KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is. Több jármű belső terébe is díszítés került. Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött: a matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

Fény-HÉV-en is utazhatunk - Fotó: MTI/Lakatos Péter

Fény-HÉV-en is utazhatunk – Fotó: MTI/Lakatos Péter

A január 7-ig közlekedő fényflotta szinte az egész várost behálózza, a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni. Az ünnepi járatok menetrendje itt található.

Az első ünnepi fényvillamos amúgy 14 évvel ezelőtt indult el a Jászai Mari térről, és a 2-es vonalon közlekedett.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top