Így kell szépen karácsonyi ajándékot csomagolni

Balogh Sarolta | 2023. December 15.
Karácsonykor minden évben rengeteg felesleges hulladékot halmozunk fel. Hogyha szeretnénk jót tenni és olcsón megúszni, akkor csomagoljunk így!

Unjuk már, hogy ajándékozás után papír- és műanyagcsomagolások halmai között kell sétálnunk? Irritál, hogy az ajándékzacskók szanaszét hevernek a padlón? Akkor itt az ideje környezetbarát módon csomagolnunk az ajándékokat, hogy megszabadulhassunk ettől a rengeteg felesleges hulladéktól! Sőt, ösztönözzük barátaink is és családtagjaink is, hogy ők is fenntartható módon csomagolják be az ajándékaikat.

A Stanford Egyetem szerint pedig a hálaadás és az újév között 25%-kal nő a begyűjtött hulladék mennyisége. Így, hogy már szembesültünk ezekkel a számokkal, még több okunk van arra, hogy megváltoztassuk ajándékcsomagolási szokásaink.

Némi előzetes tervezést és talán néhány házi készítésű kiegészítőt leszámítva, a fenntartható csomagolás nem bonyolult. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet az ajándékokat fenntartható módon becsomagolni.

1. Csomagoljunk szövetbe

Fotó: Getty Images

Tanuljuk meg a furoshiki művészetét, és csomagoljuk ajándékaink szövetbe. A furoshiki hagyományos japán csomagolási módszer, amikor szövetnégyzeteket használnak különböző dolgok hordozására, tárolására és becsomagolására. Ezek az anyagdarabok különböző méretekben kaphatók, a kis zsebkendőtől a nagy mikulászsákokig.

Bár a hagyomány évszázadokra nyúlik vissza, a furoshiki fenntartható alternatívát kínál a hagyományos csomagolópapírral szemben, mert a szövetet újra fel lehet használni egy másik ajándék becsomagolására. Vagy akár át is lehet alakítani, hogy táskaként használhassuk.

Ezzel a módszerrel a legegyszerűbben úgy csomagolhatunk be egy ajándékot, ha a tárgyat a szövet közepére helyezzük. Ezután a szemben lévő sarkokat tekerjük az ajándék fölé, a maradék két sarkot pedig kössük össze egy tetszetős csomóval. Nincs szükség műanyagfóliára vagy -szalagra, és a címzett ajándékot kap az ajándékban.

2. Használjunk régi újságpapírt

Ha nincs újságpapírunk, akkor vegyünk újrahasznosított papírból készült csomagolópapírt a hagyományos helyett

A retró megjelenés érdekében fogjunk egy régi újságot, és tekerjük körbe az ajándékot. Újságpapírral is pont olyan jól tudunk csomagolni, mint a hagyományos csomagolópapírral. Csak nem hagyunk magunk után fényes papírdombokat, ráadásul az újság is kaphat egy második életet ezáltal. Hogy ráerősítsünk a vintage hatásra, használjunk szalag helyett zsineget.

Az alábbi videó arra is megoldást nyújt, hogyan használhatjuk fel kreatívan régi papírzacskóink, hogy egy aranyos házikót kaphassunk:

3. Használjuk újra a régit

Ne dobjuk ki a csomagolópapírt, amelyben ajándékaink kaptuk. Ha nem túl kopott vagy szakadt, akkor egyenesítsük ki, hogy újra felhasználhassuk. A szakadt vagy ragasztószalaggal borított részeket levághatjuk, így marad egy darab csomagolópapír, amellyel egy kisebb ajándékot be is tudunk csomagolni.

De mi van akkor, ha a papír gyűrött? Ne bosszankodjunk, ki lehet vasalni! Helyezzünk egy konyharuhát egy vasalódeszkára, és fektessük rá a csomagolópapírt. Ezután enyhén fújjuk be vízzel a papír egy kis területét úgy, hogy kézzel ne érjünk hozzá.

Mielőtt folytatnánk, ellenőrizzük, hogy nem folyt-e el a tinta. Ha nem, fújjuk be a papír maradék részét, és helyezzünk rá egy másik konyharuhát. Állítsuk a vasalót a legalacsonyabb fokozatra, és kis körkörös mozdulatokkal vasaljuk meg a felső konyharuhát, ügyelve arra, hogy ne égessük meg a papírt. Ha a gyűrődések eltűntek, hagyjuk a papírt megszáradni.

A fenti videón láthatunk néhány egyszerű csomagolási módszert, ha már unjuk a hagyományos tűrögetést. Sőt, akár kis kosárkákban is átadhatjuk ajándékaink, így a megajándékozott sokáig veheti hasznát a csomagolásnak.

+1 Természetes díszek

Fotó: Getty Images

Cseréljük le a műanyag szalagokat és díszeket, és használjuk a természetben fellelhető dekorációkat. Az illatosításhoz gyűjtsünk fenyőtobozokat, eukaliptuszleveleket vagy kakukkfűágakat. Ha időnk engedi, szárítsunk narancsszeleteket a sütőben, és párosítsuk fahéjrudakkal. Koszorúk és füzérek is készíthetők belőlük, amelyekkel otthonunk díszíthetjük.

A narancsok szárításához vágjuk őket vékony szeletekre és konyhai papírral tapogassuk szárazra, mielőtt kibélelt sütőlapra helyeznénk őket. Ezután tegyük a karikákat 3 órára 230 fokra melegített sütőbe. Miután megszáradtak, hagyjuk őket kihűlni, mielőtt díszként az ajándékokhoz illesztenénk vagy ragasztanánk őket.

(Forrás: Tom’s Guide, Fotó: Unsplash)

Exit mobile version