nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsony előtti hőhullám Ausztráliában

Pokoli hőségben készülnek az ünnepekre Ausztráliában

Még a helyieket is meglepte a karácsony előtt érkező hőhullám.
Ausztrália - karácsony

Akár 46 fokos hőség is lehet Ausztráliában a következő napokban. A Tények híradása szerint az emberek pokoli forróságban próbálnak készülődni az ünnepekre. “Forróság van, és ez szinte egész Ausztráliára jellemző. Nagy esély van arra az idei nyáron, hogy jócskán megdőljenek az eddigi hőségrekordok” – prognosztizálta egy meteorológus.

A kánikula miatt sokan a tengerpartra menekülnek, hogy enyhülést keressenek. Eközben a boltokban is elindult az utolsó roham az ünnepek előtt.

A hatóságok magas kockázatú bozóttűzszezonra figyelmeztettek az idei ausztrál nyáron, miután a 2019-2020-as “fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el és 33 ember halálát okozták. A hirtelen érkezett nyári hőség néhány óra alatt csaknem 100 bozóttüzet okozott – különösen az ország területein -, ezért tűzgyújtási tilalmat vezettek be.

Két évvel ezelőtt “csupán” 42 fokos kánikulában várták a helyiek a karácsonyt. Az akkori “csontolvasztó meleg” is váratlanul érte az ausztrálokat, lévén, hogy előtte való héten még csak 34 fokot jósoltak, ami azért sokkal inkább hasonlít az átlaghoz. 2021-ben még a 42 fokra mondták a rekordgyanús, karácsonyi hőmérsékletet, mivel legutoljára ilyen meleget 1968-ban mértek. 2020-ban egyébként 40,2 fok volt a karácsonyi hőmérséklet.

Kiemelt fotó: illusztráció, Jenny Evans/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top