nlc.hu
Tuti Tippek

Klasszikus karácsonyi dalok

30 örökzöld karácsonyi dal, amit mindenki imád

A tökéletes karácsonyi lejátszási lista nem lehet teljes ezen dalok nélkül! Hallgassuk meg a legjobb dalokat, hogy karácsonyi hangulatunk legyen!

Lassan nyakunkon a karácsony, de még nem érezzük a karácsonyi hangulatot? Ezen könnyen segíthetünk, a megoldás pedig kézenfekvő: hallgassunk karácsonyi dalokat! Az összes ünnepi tevékenység – a fa fényfüzérekkel való feldíszítése, az ünnepi sütemények elkészítése és a szeretteinkkel töltött idő – mellé minden idők legjobb karácsonyi dalaira van szükségünk. Ha ezek csendesen szólnak a háttérben, akkor előbb vagy utóbb mind karácsonyi hangulatba jövünk!

Éneklő gyerekek a karácsonyfa előtt.

Ezeket a dalokat kicsitől nagyig mindenki ismeri

A tökéletes karácsonyi lejátszási lista összeállítása egyike azoknak a különleges hagyományoknak, amelyek egyenrangúak a Mikulásnak szánt sütik sütésével. De ha történetesen idén szükségünk lenne egy kis segítségre, akkor itt a segítség! A híres dalok mellett a klasszikusok és a popkultúra slágereinek country stílusú változatait is megtaláljuk, amelyek minden összejövetelt vidámmá varázsolnak.

A listában fellelhetünk olyan számokat, amelyek kivétel nélkül, minden évben felcsendülnek, bármerre is járunk, de olyanokat is, amelyek kevésbé ismertek vagy esetleg nemrég jelentek meg. Szóval, ne habozzunk, és állítsuk össze ezek alapján a tökéletes karácsonyi lejátszási listát!

1. All I Want For Christmas Is You (1994)

Mariah Carey-nek egy egész albuma van tele karácsonyi dalokkal, de ez a vidám popdal a legnépszerűbb. De annyira, hogy a dal 2021 végén, az eredeti felvétele után 27 évvel a Billboard listájának első helyére került.

2. White Christmas (1942)

Bing Crosby klasszikus slágere, amely egy festői karácsonyi jelenetről szól, minden idők egyik legnépszerűbb ünnepi dala – a Guinness World Records még minden idők legkelendőbb kislemezének is nevezte.

3. Last Christmas (1984)

A George Michael és Andrew Ridgeley alkotta Wham! popduó 1984-ben adta ki ezt a dalt, de csak 2017-ben (Michael halála után) került a slágerlisták élére, annak ellenére, hogy az évek során számos feldolgozást inspirált.

4. I’ll Be Home for Christmas (1943)

Nem lenne teljes a lista enélkül az ikonikus Crosby-dal nélkül! Ez a szívhez szóló ünnepi dal megható tisztelgés a II. világháborúban harcoló katonák előtt.

5. Jingle Bell Rock (1983)

Ennek az ünnepi klasszikusnak a legismertebb változatát Bobby Helms vette fel 1957-ben, de a Hall & Oates a 80-as évek elején adta ki kislemezként, egy emlékezetes klippel kiegészítve.

6. Happy Xmas (War is over) (1971)

Ezt a dalt  John Lennon és Yoko Ono a vietnami háború elleni tiltakozásként vette fel a Harlem Community Choirral, és végül klasszikus karácsonyi sláger lett belőle.

7. Rockin’ Around The Christmas Tree (1958)

Brenda Lee mindössze 13 éves  volt, amikor ezt az ünnepi kedvencet rögzítette. Valószínűleg nem gondolta volna, hogy az emberek még ma is hallgatni fogják.

8. Jingle Bells (1960)

Ella Fitzgerald jazzes előadásában ez a karácsonyi klasszikus az ünnepek egyik alapdarabja. A Smithsonian szerint ennek szájharmonikás változata volt az első dal, amelyet valaha is játszottak az űrben.

9. Santa Baby (1953)

Eartha Kitt pimasz dala arról szól, hogy elég extravagáns karácsonyi ajándékokat szeretne. Annak ellenére, hogy ez egy ünnepi dallam, mégis ez az egyik legismertebb dala.

10. Run, Rudolph, Run (1958)

Ha egy rock and rollos karácsonyi dalra van szükségünk, Chuck Berry az első, akit lejátszhatunk. Ez a dal táncra készteti az embereket!

11. Sleigh Ride (1958)

Ez a Johnny Mathis-popdal az első karácsonyi albumáról származik – összesen hatot adott ki karrierje során.

12. It’s The Most Wonderful Time Of The Year (1963)

Vicces tény: Andy Williams ünnepi popdalát a Staples iskolakezdési reklámjaiban is felhasználták.

13. Must Be Santa (2009)

Bob Dylan furcsának tűnik egy karácsonyi albumhoz, de a Christmas in the Heart című albumon ez a vidám, harmonikás dallam szerepel, amelynek senki sem tud ellenállni.

14. Do You Hear What I Hear? (1987)

Whitney Houston hangja ezt a hagyományos éneket a többiek fölé emeli. A Pentatonix még az ő hangjának felvételével is dolgozott egy posztumusz együttműködéshez 2019-ben.

15. Feliz Navidad (1970)

A Puerto Ricó-i énekes, José Feliciano vidám dalának szövege spanyolul és angolul is könnyen megjegyezhető, így ez a legjobb kétnyelvű karácsonyi dal.

16. 8 Days of Christmas (2001)

Amikor Beyoncé még csak a Destiny’s Child egyik tagja volt, a karácsonyi klasszikus rövidített változata mindenütt a szólt.

17. Carol of the Bells (2012)

Az ukrán zeneszerző, Mykola Leontovych és a szövegíró Peter J. Wilhousky által 1914-ben írt karácsonyi dallam tulajdonképpen egy ukrán népi éneken alapul. Ez a fülbemászó acapella verzió a Pentatonix 2012-es EP-jén, a PTXMas-on szerepelt.

18. We Need a Little Christmas (2010)

Bár a Glee című tévésorozat szereplői ezt a verziót adják elő, a dal eredetileg a Mame című 1966-os Broadway-musicalben jelent meg – és a produkcióban nem karácsonykor játszódik! Íme egy kis karácsonyi apróság.

19. Mistletoe (2011)

Emlékezzünk vissza az intenzív Bieber-láz napjaira Justin Bieber slágerével, amely arról szól, hogy karácsonykor akár együtt lehetünk valaki különlegessel.

20. That Holiday Feeling (2023)

Seth MacFarlane és Liz Gillies közös dala 2023-ban jelent meg, bár pont ugyanolyan a hangulata, mint a régi karácsonyi számoknak. A két énekes csodás hangja biztosan elbűvöl minket is! Szerencsére a páros kiadott egy egész albumot kiadott, így válogathatunk bőven a friss karácsonyi dalok közül.

21. Give Love on Christmas Day (1985)

A Jackson 5 tette ezt a dalt klasszikus ünnepi dallá, de a New Edition sajátos hangulatot adott neki ebben a frissített feldolgozásban.

22. Merry Christmas, Happy Holidays (1998)

Ez az egyetlen kislemez a Home for Christmas című ünnepi albumukról, és merjük megkockáztatni, hogy senki ne bírja ki egy kis tánc nélkül ezt a vidám karácsonyi dalt mindenki kedvenc ’90-es évekbeli fiúbandájától (bocs, Backstreet Boys).

23. The Little Drummer Boy (1999)

Lauryn Hill megcsavarja ezt a karácsonyi klasszikust. Bár a The Little Drummer Boyt már sokan feldolgozták, ez a verzió kétségtelenül a kedvencünk lesz.

24. Christmas Nonsense (2022)

Sabrina Carpenter eredeti dala, a Nonsense végén mindig improvizál 3 sort, és úgy adja elő a dalt. Ez a rajongók kedvence, pont a váratlan sorok miatt. Mindenkit meglepett azzal, hogy teljesen átírta dalát karácsonyira.

25. Underneath the Tree (2013)

A pophercegnő Kelly Clarkson eredeti karácsonyi dala, a dal megható üzenete és vidám csilingelése azonnali slágerré tette ezt a fülbemászó dalt.

26. You Make It Feel Like Christmas (2017)

Gwen Stefani karácsonyi albumának középpontjában áll ez az óda vőlegényéhez, Blake Sheltonhoz, aki énekel is a dalban.

27. What Christmas Means to Me (2018)

John Legend az A Legendary Christmas című albumára készítette ezt a bohókás dalt. És ki az, aki szájharmonikázik? Maga Stevie Wonder!

28. Christmas Where We Are (2020)

2020-ban Dolly Parton 30 év után először adta ki ünnepi albumát A Holly Dolly Christmas címmel. Ehhez a dallamhoz Billy Ray Cyrus csatlakozott.

29. Everyday Is Christmas

Sia 2017-ben kiadott Everyday Is Christmas című albumának névadó dala kicsit elrugaszkodik a megszokott karácsonyi csilingelő dallamoktól. Mégis fülbemászó dalt hallgathatunk, amely a szoros kapcsolatok ápolásáról és értékeléséről szól.

30. Merry Christmas (2021)

Az olyan dalszövegekkel, mint „Tudom, hogy fájdalmas volt ez az év, de itt az ideje, hogy elengedjük – jövőre, sosem lehet tudni”, a popslágereket készítő Ed Sheeran és Elton John dalának sikerül vidámnak és reményteljesnek lennie anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a világjárvány okozta nehéz valóságot.

(Forrás: Good Housekeeping, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top