Ennyit változtak a karácsonyfák egy évszázad alatt

nlc | 2023. December 24.
Így jutottunk el a viktoriánus stílusú karácsonyfáktól napjaink letisztult dizájnerfáiig.

A karácsonyfaállítás hagyománya a 16. század Németországból indult, hazánkban az első karácsonyfát pedig valószínűleg Brunszvik Teréz állíttatta 1824-ben. A szokás tömeges elterjedésére Európában és a tegerentúlon egyaránt a 19. század végéig-20. század elejéig kellett várni. A karácsonyfák dekorálásának pedig akkortól kedve mindig is megvolt a maga folyton változó divatja. Az alábbi galériában megnézheted, miként változtak ezek a trendek az elmúlt bő évszázad folyamán.

Karácsonyfa

Az 1900-as évek elején a karácsonyfák viktoriánus stílusjegyeket hordoztak, üveggömbök, angyalfigurák és persze viaszgyertyák díszelegtek rajtuk. (Fotó: Kirn Vintage Stock/Corbis via Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1920-as években a karácsonyfék elkezdtek egyre csillogóbbá válni, ebben az időszakban jöttek divatba a szaténgolyók és a fémesen csillámló girlandok, de népszerűek voltak a madártollak felhasználásával készült díszek is. (Fotó: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1930-as években a szövetből, fonalból, papírból, kézzel készült díszek voltak a legfelkapottabbak, a nagy gazdasági világválság idején pedig divatba jöttek az ehető dolgokból, például aszalt gyümölcsből készült díszek. (Fotó: Archive Photos/Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1940-es években újra üveggömbök és csillogó boák díszelegtek a legtöbb karácsonyfán, ezeken felül pedig kisebb-nagyobb játékbabák is megjelentek az ágakon vagy épp csúcsdíszként. (Fotó: SSPL/Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1950-es években a tradicionális üveggömbök mellett felbukkantak a műanyag karácsonyfadíszek, nagy kedvenc volt a girland és a boa és egyre inkább elterjedőben voltak az elektromos fényfüzérek is. (Fotó: Debrocke/ClassicStock/Getty Images)

Karácsonyfa

A csillogó boák, üveg és műanyag gömbök, fenyőtoboz figurák, és színes fényfüzérek uralták az 1960-es évek karácsonyi dekortrendjeit, illetve ekkoriban jött divatba a műhó, valamint - elsősorban a tengerentúlon – a műfenyők is. (Fotó: Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1970-es évek diszkókorszakának karácsonyfái is leginkább diszkógömbre hasonlítottak: a csillogás, a fényes textúrák határozták meg ekkoriban a trendeket. (Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)

Karácsonyfa

A karácsonyfák alapvetően mindig is giccsesek voltak, de sosem voltak annyira giccsesek, mint az 1980-as években. Mintha egyszerre, válogatás nélkül szakadtak volna rá a fákra az azt megelőző évtizedek legkülönfélébb stílusú díszítései. Rogyásig. (Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)

Karácsonyfa

Az 1990-es években kezdtek felkapottá válni a valamilyen konkrét koncepció, stílusirányzat mentén megalkotott karácsonyi dekorációk, mely lehetett akár a nosztalgia, akár a mesterségesség. Ekkoriban jöttek divatba a természetben elő nem forduló színekben pompázó műfenyők is. (Fotó: RDB/ullstein bild via Getty Images)

Karácsonyfa

Az ezredforduló utáni időszak karácsonyfatrendjeiben a mai napig is az egységes, letisztult dizájn dominál. Kettő, de maximum három különféle szín, egyforma méretű és formájú díszek, egyszínű világítás, légies ragyogás. (Fotó: Chris Haston/NBCU Photo Bank)

via

Exit mobile version