Tuti Tippek

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyra

A nyolcvanas–kilencvenes években szakácskönyvet ajándékozni nem volt menő, a legjobb mikrós receptek vagy a 10 dolog, amit kiránthatsz semmiképpen sem volt karácsonyképesnek nevezhető. Néhány éve azonban a gasztroforradalom a szakácskönyveket is elérte, és végre itthon is kaphatóak igazán szép, hasznos és különleges könyvek. Ezek közül válogattunk.

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraNagy Tünde: Konyhatündérképző

Tünde, vagy más néven Ízbolygó a Nők Lapja Café jól ismert szerzője. Ezúttal azt vette a fejébe, hogy elkészíti a kor háziasszonyához passzoló Horvát Ilona-szakácskönyvet, ami túlmutat a rántáson és a vegetás húslevesen, cserébe viszont megtanít arra, hogy mibe érdemes panírozni a csirkecombot, és arra is, hogy mi is az a tabbouleh. Sőt, nem enged abból sem, hogy végre leszoktassa a magyarokat arról, hogy az ételbe belefőzzék a fakanalat. Gyönyörű fotók, könnyű receptek és hasznos tippek, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Kinek ajánljuk: barátnőnek vagy hugicának, vagy akár lelkes barátoknak is, de azért jobb, ha magunknak is veszünk belőle egy példányt.

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraVrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta

Kriszta neve is ismerősen csenghet a Nők Lapja Café olvasóinak, nálunk ugyan nem diétás kosztot főz, de a Nők Lapja Konyhában évek óta fut sikeresen 160 grammos diéta sorozata. Ez a könyv jóval több, mint egy egyszerű szakácskönyv, megtanít arra, hogy hogyan étkezzünk naponta ötször úgy, hogy közben ne utáljuk meg az evést, mert az kötelező. Cukorbetegeknek és PCO-soknak egyaránt ajánlott, de ha jól végignézzük a könyvet, akkor egyből tiszta lesz, hogy a napi ötszöri étkezés az egészséges életmód alapja.

Kinek ajánljuk: Elsősorban olyanoknak, akiknek valamilyen betegségből kifolyólag szigorú diétát kell tartaniuk. De azok is szeretni fogják, akik évek óta fogyókúráznak és képtelenek életmódot váltani az állandó koplalás helyett.

 

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraKollár Anita: Gluténmentes és finom

Ha valaki lisztérzékeny, akkor napi szinten szalad vaskos és gluténből sütött falakba, a bekapok egy gyors szendvicset alapon nyugvó éhségcsillapítás számukra a legtöbbször nem könnyen kivitelezhető. Sőt az ebéd utáni desszertekről is sokszor kell lemondaniuk. Kollár Anita pontosan tudja, hogy milyen élet az ilyen, és ezen szeretett volna változtatni. Pizza, kenyér és pogácsa: három olyan étel, ami alapból tuti tiltólistás volt. Eddig. Ebben a könyvben csupa jól használható ötlet és könnyű recept található, sőt a különböző gluténmentes lisztek között is eligazít.

Kiknek ajánljuk: Lisztérzékenyeknek nyilvánvalóan kihagyhatatlan, de bárkinek jól jöhet, aki szeretné egészségesebb szénhidrátra cserélni a finomlisztet.

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraTamás Jenő – Tamás Ervin: A tőkétől a pohárig

A borozási szokások pont úgy változnak, mint maga a gasztronómia. Hol van már az az idő, amikor boros kólát ittunk a Közgáz pincében? A mostani fiatalok már habzót isznak és az Irsai Olivér sem a szomszéd srácot jelenti nekik. Így aztán ideje volt előrukkolni egy olyan könyvvel, ami a laikus borrajongók számára elmagyarázza, hogyan is lesz a vesszőből tőke és a szőlőből bor. Mindezt persze úgy, hogy nem kell kitámasztani a szemünket olvasás közben.

Kiknek ajánljuk: Mindenkinek, aki szereti a bort, és többet szeretne tudni annál, mint hogy egy pohár jó szárazat szeretnék.

 

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraHugh Hearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron

Na jó, vele elfogultak vagyunk. Mert ha River Cottage ura azt mondja, hogy idén a retek a sztár, és az articsóka a ciki, akkor gond nélkül elhinnénk neki, az már más kérdés, hogy ő ilyet sose mondana. Most arra vállalkozott, hogy megszokott vagy éppen extrémnek tűnő ízeket párosít egy tányéron, mindig hármat. Figyelem, a tejszín-eper-habcsók trióért ölni tudnánk. A sárgarépának pedig olyan jól áll a római kömény, hogy nem is értettük, hogy eddig miért csak mézzel „bohóckodtunk”.

Kiknek ajánljuk: Egyértelműen haladóknak, akik szeretnek és szoktak is főzni, de nem vágynak hosszú bonyolult receptekre, meg azért a mi listánkra is felkerült…

Körkép: a legjobb gasztrokönyvek karácsonyraFakanállal a szekszárdi borvidéken

Sosem gondoltuk volna, hogy feldob minket egy olyan könyv, amelynek az első komplett fejezete a disznóvágásról szól… Pedig így lett, annyira, hogy amikor este olvastuk, legszívesebb rohantunk volt belet venni a saját kolbászunkhoz. Sőt az is elég biztos, hogy a kakaspörköltet is kipróbáljuk vele főtt csuszatésztával. Kedves barangolás ez azon a borvidéken, amelyet néha hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Kiknek ajánljuk: Anyukák vagy bevállalós barátok kedvence lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top