Blini tejföllel és kaviárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 csipet só
- 2 db tojás
- 3,5 dl tej
- sütéshez vaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 3,5 élesztő
- 10 dkg búzaliszt
- 10 dkg hajdinaliszt
Feltét:
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál kapor
- 5 dkg vöröskaviár
- díszítéshez citromgerezd
Elkészítés
A tésztához keverjük el csomómentesre a kétféle lisztet, a szárított élesztőt, a tojássárgáját, a tejet, sót és borsot. Folyós, sűrű palacsintatésztát kapunk. Kelesszük 1 órát. A tojásfehérjét verjük fel habnak, majd forgassuk óvatos mozdulatokkal a tésztához.
Felforrósított palacsintasütőben, vajon süssük ki kis adagokban a tésztát, a palacsintához hasonlóan. Kis méretű bliniket készítsünk, egy evőkanálnyi tésztából készüljön egy kis palacsintakorong.
Tálalás előtt kenjük meg tejföllel a korongokat, szedjünk rá kevés kaviárt, szórjuk meg friss kaporral, és tálaljuk citromgerezddel.
Epres prosecco
Hozzávalók 4 személyre:
- 7,5 dl prosecco
- 20 dkg fagyasztott eper
Elkészítés
Az epret fagyosan turmixoljuk teljesen simára, szűrjük át, majd osszuk négy pohárba. Öntsünk fel proseccóval, kanállal keverjük el.
Kenyérmorzsával sült hal szójás-szezámos spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- ízlés szerint őrölt bors
- 1,5 dl + sütéshez olívaolaj
- 1 db citrom
- 3 szelet (száraz) kenyér
- 80 dkg fehér húsú tengeri halfilé
Köret:
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál szójaszósz
- 50 dkg spenótlevél
- 3 evőkanál szezámmag
- 4 evőkanál szezámolaj
Elkészítés
A megmosott citrom héját reszeljük le, keverjük el az olívaolajjal, őröljünk hozzá borsot, facsarjuk hozzá negyed citrom levét. A megmosott, szárazra törölt halat tegyük egy tálba, sózzuk, kenjük meg az olajos páccal, fedjük le, tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
A kenyeret morzsoljuk le, tegyük a halat egy vékonyan beolajozott tepsire, szórjunk rá kenyérmorzsát, a morzsa tetejét spricceljük meg kevés olajjal (így szebben sül), és 220 fokos sütőben süssük pirosra 20 perc alatt.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A megmosott spenótot enyhén fonnyasszuk meg a szezámolaj és a szójaszósz keverékében, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a pirított szezámmagot, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé kínáljuk.
Édesköményes-lazacos rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 1,5 l zöldség alaplé
- 1 db édeskömény
- 30 dkg arborio
- 10 dkg füstölt lazac
Elkészítés
Az édesköményt mossuk meg, külső, vastagabb levelét, szárát szedjük le, tegyük a zöldséglevesbe, forraljuk fel együtt. A vastag levelektől megfosztott édeskömény felét és a megtisztított hagymát kockázzuk apróra, keverjük őket össze. A vaj felén dinszteljük üvegesre a hagymát az édesköménnyel.
Amikor kész, adjuk hozzá a rizst, enyhén pirítsuk le, majd öntsük fel a borral. Folyamatosan kevergessük, majd amikor felszívta a bort, merjünk rá egy merőkanálnyi forró levest. Kevergessük, amíg felszívja, majd újabb kanál levest adjunk hozzá. Ezt folytassuk, amíg a rizs megpuhul (18-20 perc).
A maradék köményt csíkozzuk fel, és serpenyőben 1 dkg vajon pirítsuk meg. A lazacot is csíkozzuk fel. Mikor puha a rizs, az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen, hanem zárjuk el alatta a gázt, keverjük el benne a maradék 1,5 dkg vajat, a lazaccsíkokat és a pirított édesköményt.
Azonnal tálaljuk, ízlés szerint tekerjünk rá frissen őrölt borsot, szórjuk meg az édeskömény aprított levelével.
Bazsalikomos panna cotta málnazselével
Hozzávalók 4 személyre:
- 3-4 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín
- 1 kiscsokor bazsalikom
- 1 db citrom
- 4 lap zselatin
Málnazselé:
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl víz
- 2 lap zselatin
- 30 dkg málna
Elkészítés
A bazsalikomot dobjuk pár másodpercre forrásban lévő vízbe, majd gyorsan hűtsük le hideg folyó víz alatt. Keverjük el a tejjel, turmixoljuk le, szűrjük át. Adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a citrom lereszelt héját. Melegítsük forráspontig, ekkor egyenként keverjük el benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart lapzselatinokat. Amíg hűl, néha keverjük meg, majd öntsük poharakba, tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon.
Csak akkor készítsük el a málnazselét, ha a panna cotta már megszilárdult: a vizet forraljuk fel a cukorral, keverjük el benne a málnát, egyszer forraljuk fel, majd egyenként keverjük hozzá az előzőleg beáztatott, majd kicsavart lapzselatinokat. Öntsük a bazsalikomos krémre, tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulni. Tálaláskor díszíthetjük bazsalikomlevelekkel.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!