Ünnepi menü

Menüajánlat karácsonyra: halimádók vacsorája

A nagy rohanásban nincs mindig idő hosszasan bogarászni a szakácskönyveket, hogy aprólékosan kigondoljuk a tökéletes menüsort. Ezért most karácsony előtt teljes menüsorokat ajánlunk, ezúttal halimádóknak.

Blini tejföllel és kaviárral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 csipet só
  • 2 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • sütéshez vaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3,5 élesztő
  • 10 dkg búzaliszt
  • 10 dkg hajdinaliszt

Feltét:

  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál kapor
  • 5 dkg vöröskaviár
  • díszítéshez citromgerezd
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához keverjük el csomómentesre a kétféle lisztet, a szárított élesztőt, a tojássárgáját, a tejet, sót és borsot. Folyós, sűrű palacsintatésztát kapunk. Kelesszük 1 órát. A tojásfehérjét verjük fel habnak, majd forgassuk óvatos mozdulatokkal a tésztához.

Felforrósított palacsintasütőben, vajon süssük ki kis adagokban a tésztát, a palacsintához hasonlóan. Kis méretű bliniket készítsünk, egy evőkanálnyi tésztából készüljön egy kis palacsintakorong.
Tálalás előtt kenjük meg tejföllel a korongokat, szedjünk rá kevés kaviárt, szórjuk meg friss kaporral, és tálaljuk citromgerezddel.

 

Epres prosecco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 7,5 dl prosecco
  • 20 dkg fagyasztott eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az epret fagyosan turmixoljuk teljesen simára, szűrjük át, majd osszuk négy pohárba. Öntsünk fel proseccóval, kanállal keverjük el.

 

Kenyérmorzsával sült hal szójás-szezámos spenóttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1,5 dl + sütéshez olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 3 szelet (száraz) kenyér
  • 80 dkg fehér húsú tengeri halfilé

Köret:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 50 dkg spenótlevél
  • 3 evőkanál szezámmag
  • 4 evőkanál szezámolaj
Kategóriafőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A megmosott citrom héját reszeljük le, keverjük el az olívaolajjal, őröljünk hozzá borsot, facsarjuk hozzá negyed citrom levét. A megmosott, szárazra törölt halat tegyük egy tálba, sózzuk, kenjük meg az olajos páccal, fedjük le, tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.

A kenyeret morzsoljuk le, tegyük a halat egy vékonyan beolajozott tepsire, szórjunk rá kenyérmorzsát, a morzsa tetejét spricceljük meg kevés olajjal (így szebben sül), és 220 fokos sütőben süssük pirosra 20 perc alatt.

A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A megmosott spenótot enyhén fonnyasszuk meg a szezámolaj és a szójaszósz keverékében, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a pirított szezámmagot, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé kínáljuk.

Édesköményes-lazacos rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 1 db édeskömény
  • 30 dkg arborio
  • 10 dkg füstölt lazac
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az édesköményt mossuk meg, külső, vastagabb levelét, szárát szedjük le, tegyük a zöldséglevesbe, forraljuk fel együtt. A vastag levelektől megfosztott édeskömény felét és a megtisztított hagymát kockázzuk apróra, keverjük őket össze. A vaj felén dinszteljük üvegesre a hagymát az édesköménnyel. 
Amikor kész, adjuk hozzá a rizst, enyhén pirítsuk le, majd öntsük fel a borral. Folyamatosan kevergessük, majd amikor felszívta a bort, merjünk rá egy merőkanálnyi forró levest. Kevergessük, amíg felszívja, majd újabb kanál levest adjunk hozzá. Ezt folytassuk, amíg a rizs megpuhul (18-20 perc).
A maradék köményt csíkozzuk fel, és serpenyőben 1 dkg vajon pirítsuk meg. A lazacot is csíkozzuk fel. Mikor puha a rizs, az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen, hanem zárjuk el alatta a gázt, keverjük el benne a maradék 1,5 dkg vajat, a lazaccsíkokat és a pirított édesköményt. 

Azonnal tálaljuk, ízlés szerint tekerjünk rá frissen őrölt borsot, szórjuk meg az édeskömény aprított levelével.

 

Bazsalikomos panna cotta málnazselével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3-4 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 1 kiscsokor bazsalikom
  • 1 db citrom
  • 4 lap zselatin

Málnazselé:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl víz
  • 2 lap zselatin
  • 30 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bazsalikomot dobjuk pár másodpercre forrásban lévő vízbe, majd gyorsan hűtsük le hideg folyó víz alatt. Keverjük el a tejjel, turmixoljuk le, szűrjük át. Adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a citrom lereszelt héját. Melegítsük forráspontig, ekkor egyenként keverjük el benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart lapzselatinokat. Amíg hűl, néha keverjük meg, majd öntsük poharakba, tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon.

Csak akkor készítsük el a málnazselét, ha a panna cotta már megszilárdult: a vizet forraljuk fel a cukorral, keverjük el benne a málnát, egyszer forraljuk fel, majd egyenként keverjük hozzá az előzőleg beáztatott, majd kicsavart lapzselatinokat. Öntsük a bazsalikomos krémre, tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulni. Tálaláskor díszíthetjük bazsalikomlevelekkel. 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top