Kókusztejes édesköményleves
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1-2 csipet bors
- 5 dkg vaj
- 1-2 dl kókusztej
- pár csepp lime leve
- 2 db édeskömény
- 1 fej salátahagyma
Elkészítés
Daraboljuk fel az édesköményeket, vágjunk belőlük 4 szép, vékony szeletet, ezeket serpenyőben süssük ropogósra a vaj felében. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a tisztított, felaprított hagymát, és levesesfazékban a maradék vajon pároljuk meg a darabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, körülbelül 25 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk le, majd adjunk hozzá 1 dl kókusztejet, ha így még túl sűrű, adjuk hozzá a másik deci kókusztejet. Ízesítsük pár csepp lime-lével, egyszer forraljuk fel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott ánizsos édesköménylevelekkel, és helyezzünk minden tányérba egy-egy sült édesköménydarabot.
Gyömbérszirupos pezsgő
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál cukor
- 1 db citrom
- 4 cm gyömbér
- 7,5 dl pezsgő
Elkészítés
A gyömbért reszeljük le, keverjük el 2 dl vízzel, a cukorral, forraljunk belőle sűrű szirupot, ízesítsük citromlével. Szűrjük át, hűtsük le, majd tegyük hűtőszekrénybe. A pezsgőspoharakba tegyünk egy-egy kanál szirupot, erre öntsük a jéghideg pezsgőt.
Kecskesajtos ravioli diópesztóval
Ravioli, 4 személyre:
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 30 dkg durumliszt
- 1 evőkanál olívaolaj
Töltelék:
- 20 dkg kecskesajt
Feltét:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olívaolaj
- ízlés szerint citrom leve
- 10 dkg dió
Elkészítés
A raviolihoz a durumlisztet keverjük el egy csipet sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára, felezzük meg, és nyújtsunk belőle két vékony lapot. Az egyikre helyezzünk egymástól 3-4 cm-re sajtkockákat, és tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket.
A diópesztóhoz a dióbelet törjük egészen apróra, a petrezselymet vágjuk finomra, a megpucolt fokhagymát aprítsuk fel. Keverjük el mindezt az olívaolajjal, fűszerezzük kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzunk rá diópesztót, és azonnal tálaljuk.
Pavlova-karika gyümölcsökkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 tojásfehérje
- 22 dkg porcukor
- ízlés szerint kandírozott narancshéj
- ízlés szerint kandírozott cseresznye
- 1 db kiwi
- tetejére tejszínhab
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150 °C fokra. A fehérjéket kezdjük el elektromos habverővel verni, amikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. (Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni.) Mire elfogy a cukor, a masszánk csillogó fehér lesz, olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk.
Kanállal kenjünk karikaformát egy szilikonos sütőlapra, jól mutatnak benne a „húzások” is. Tegyük a sütőbe, 5 perc után mérsékeljük a hőfokot 120 °C fokra, süssük 45 percet. Konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így teljesen kihűlni a Pavlova-karikát. Óvatosan helyezzük egy tálra, díszítsük a gyümölcsökkel, tálaláskor adjunk hozzá tejszínhabot.
Almás lencsesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 2 db alma
- 1 teáskanál méz
- 1 csokor koriander
- 1 db citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 25 dkg lencse
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej salátahagyma
Elkészítés
Sós vízben a megtisztított fokhagymagerezddel együtt főzzük puhára a lencsét 35-40 perc alatt. Mikor megfőtt, szűrjük le. Az olívaolajat keverjük el a mézzel és fél citrom levével. Az almákat mossuk meg, kockázzuk fel, keverjük el gyorsan az olajos páccal. A hagymát vékonyan szeljük fel. Keverjük el az almát a leszűrt lencsével és a hagymával. A korianderzöldet aprítsuk fel, keverjük el a salátával. Őröljünk rá borsot, szórjuk meg kevés tengeri sóval. Tegyük a hűtőszekrénybe érni pár órára.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!