Gombás-diós pástétom
Előkészítés: 30 perc
Főzés: 10 perc
Hozzávalók 16 adaghoz:
• 120 g dió
• 80 g mogyoróhagyma, apróra vágva
• 120 g vaj (nem sózott)
• 120 g shiitake gomba, felvágva
• 240 g csiperke, felvágva
• 1 ek. sültfokhagyma-krém
• 4 ek. petrezselyemlevél
• 1 ek. friss kakukkfű, összevágva
• 1/2 ek. só
• 1/2 ek. fehér bors
• 2 ek. extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Szétterítjük a diót egy rétegben egy tepsiben, és 10 percig sütjük, amíg nem lesz illatos és világosbarna.
- Egy nagy serpenyőben, közepes lángon megfőzzük a mogyoróhagymát a vajon, amíg átlátszó nem lesz. Hozzáadjuk a felaprított gombát, a fokhagymakrémet és a petrezselyemleveleket. Sózzuk és borsozzuk, majd gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a folyadék elpárolog.
- Összeturmixoljuk a diót és az olívaolajat addig, amíg vastag pástétomot nem kapunk. A gombás keverékre kanalazzuk, és összedolgozzuk vele.
- A pástétomot egy olajjal kikent tálba tesszük. Lefedjük fóliával, és pár órára – vagy egész éjszakára – lehűtjük.
A fokhagymakrém elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius fokra. A fokhagymát 30-45 percig sütjük, amíg a gerezdek megpuhulnak. Szétszedjük, és kifacsarjuk a gerezdeket.
Lencsés zöldségragu gesztenyével
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 75 perc
Hozzávalók 8 főre:
• 3 ek. olívaolaj
• fél vöröshagyma finomra vágva
• 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 3 zellerszár, felvágva
• 4 sárgarépa, felvágva
• 1 l zöldségalaplé
• 500 ml víz
• 400 g szilvaparadicsom
• 400 g puyi lencse
• 300 g megfőzött, megpucolt szelídgesztenye
• só, bors
Elkészítése:
- A tűzhelyet közepesen erős hőfokra (lángra) állítjuk. A hagymát és a fokhagymát olívaolajon dinszteljük egy nagy, mély lábasban, amíg átlátszó nem lesz (kb. 5 perc).
- Hozzáadjuk a zellerszárakat, a sárgarépát, a zöldségalaplevet és a vizet, és 10-15 percig főzzük.
- Közepesre csökkentjük a hőfokot, beleöntjük a szilvaparadicsomot, és további 10-15 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a lencsét és a gesztenyét, és alacsony lángon egy órán át főzzük, amíg a gesztenye megpuhul. Ha kell, pótoljuk a vizet. Sóval, borssal ízesítjük.
Pikáns “céklakuszkusz” lencsével, halloumival és fűszeres magokkal
Előkészítés: 60 perc
Főzés: 40 perc
Hozzávalók 4 főre:
A “céklakuszkusz”-hoz:
• 150 g nyers cékla, meghámozva
• 100 g puyi lencse, megfőzve
• 1 sonkahagyma, finomra vágva
• 10 g friss gyömbér, lereszelve
• 100 g csemegeuborka, felkockázva
• 20-20-20 g kapor, menta és petrezselyemlevél, durvára vágva
• fél ek. vörösborecet
• 2 ek. olívaolaj
• frissen facsart citromlé (opcionális)
• pita
A sült céklához:
• 400 g cékla, kb. azonos méretűek (nem kell meghámozni!)
• olívaolaj
A fűszeres magokhoz:
• 30-30 g napraforgómag és tökmag
• 1 ek. olívaolaj
• 1 ek. római kömény
• egy csipet Cayenne-bors
A halloumihoz:
• 300 g halloumi, szeletekre vágva
• 2 ek. olívaolaj
Elkészítése:
- Lencsés céklás “kuszkusz”: Meghámozzuk a céklát, és apró darabokra vágjuk. Mixerrel egészen apró darabokra aprítjuk. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük (a céklakuszkusz hozzávalóit), a citromlé és a pita kivételével. Ízlés szerint ízesítjük, a citromlevet is hozzáadhatjuk, majd lehűtjük.
- Sült cékla: Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. A céklákat fóliába tekerjük, és 30-40 percig sütjük, amíg eléggé megpuhulnak (beléjük tudunk szúrni egy kést). Kivesszük a céklákat a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Amikor kicsit már kihűltek, lehúzzuk a héjukat. Ehhez a művelethez használhatunk gumikesztyűt is, ha a cékla még túl forró. Falatnyi darabokra vágjuk, meghintjük olívaolajjal, és félretesszük.
- Fűszeres magok: A hozzávalókat egy tepsibe tesszük, és egy nagy csipet sóval ízesítjük. 5-10 percig sütjük, amíg a magok aranyszínűek lesznek.
- Halloumi: Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 2-3 percig sütjük a sajtszeleteket, amíg aranyszínt kapnak. A sütési idő alatt egyszer megfordítjuk őket. Azonnal tálaljuk a sült céklával, a lencsés céklakuszkusszal és a pitával.