Sült pasztinák
Hozzávalók 4 főre
• 4 db pasztinák, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
• 1 ek olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1 ek méz
• 3/4 teáskanál só
• őrölt fekete bors
• 1 ek friss menta, felvágva
• 1 ek friss zsálya, felvágva
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 230 Celsius-fokra.
- A pasztinákdarabokat egy tálban meglocsoljuk az olívaolajjal. Hozzáadjuk a fokhagymát és a mézet, sózzuk és borsozzuk úgy, hogy a “pác” egyenlően fedje a pasztinákdarabokat.
- Egyenletesen eloszlatjuk egy tepsiben, majd kb. 30 percig sütjük. A végén megszórjuk a zsályával és a mentával.
Vöröslencse-leves
Hozzávalók 6 főre
• 1250 ml zöldségalaplé
• 225 g vörös lencse
• 300 g vöröshagyma, felvágva
• 450 g krumpli, felvágva
• 8 gerezd fokhagyma, meghámozva, egészben
• 1 ek repceolaj
• 2 ek római kömény
• fél teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál só
• 80 g friss koriander, felvágva
• 3 ek frissen facsart citromlé
• só, bors, tejföl
Elkészítése
- Egy nagy lábasban feltesszük a zöldségalaplevet, a vörös lencsét, a hagymát, a krumplit és a fokhagymát. Lefedve főzzük, amíg felforr.
- Lejjebb vesszük a hőfokot és tovább főzzük, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről a lábast, és félretesszük.
- Egy kisebb serpenyőben felhevítjük az olajat. Alacsony hőfokot használunk. Beletesszük a római köményt, a kurkumát és a sót. 2-3 percig főzzük és folyamatosan kavargatjuk. Amikor készen van, félretesszük egy percre, hogy hűljön.
- A fűszerkeveréket hozzáadjuk a lencséhez, hozzáadjuk a koriandert is, majd összekeverjük.
- Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Korianderrel és köménymaggal, tejföllel díszítjük.
Gyöngytyúk sült gesztenyével
Hozzávalók 4 főre:
• 1 kb. 1,3 kg-os gyöngytyúk (csirke is lehet)
• 1 db citrom
• 2 db babérlevél
• kakukkfűágak (min. 5 db)
• 3 ek olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma, összemorzsolva (nem kell meghámozni!)
• 200 g csiperke, félbevágva
• 200 g főtt szelídgesztenye
• rizs
A szószhoz:
• 150 ml fehérbor
• 150 ml csirkealaplé
• 1 ek. ribizlizselé
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 170 Celsius-fokra. A szárnyast kívül és belül is fűszerezzük. Félbevágjuk a citromot, és a gyöngytyúk belsejébe tesszük a két babérlevéllel és két szál kakukkfűvel. Tepsibe tesszük a szárnyast, egy kis olívaolajat permetezünk rá, majd 15 percig sütjük.
- Ezalatt leválasztjuk a kakukkfűágakról a leveleket. Összekeverjük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a megmaradt olajat, ízlés szerint ízesítjük; a szárnyas köré helyezzük a sütőben, és újabb 45 percig sütjük.
- A gombát és a gesztenyét is a tepsibe tesszük, és újabb 15 percre tesszük vissza a sütőbe a szárnyast és a köretet.
- A zöldségeket a rizsen, meleg tányéron tálaljuk, majd mellé helyezzük a szárnyast. Kakukkfűággal díszíthetjük.
A szósz elkészítése:
A gyöngytyúk levéhez hozzáadjuk a bort, az alaplevelet és a ribizlizselét, majd gyakori keverés mellett felforraljuk. Addig forraljuk, amíg összesűrűsödik. Ízlés szerint ízesítjük, ha szükséges, majd egy üvegbe töltjük, és így tálaljuk.