Sajtfondü ciderrel
Elkészítése: 15 perc
Hozzávalók 10-12 adaghoz:
• 180 ml almalé vagy cider (almabor)
• 230 g cheddar sajt, darabokra törve
• 115 g ementáli sajt, darabokra törve
• 1 ek kukoricaliszt
• 1/8 teáskanál bors
• bagett
Elkészítése:
1) Egy nagy serpenyőben felforraljuk a cidert.
2) A hőfokot közepesen alacsonyra vesszük, majd a ciderhez keverjük a sajtokat, a kukoricalisztet és a borsot. 3-4 percig főzzük, amíg a sajt megolvad.
3) Fondüedénybe öntjük, és melegen tartjuk.
Pirított diók
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 4 ek olívaolaj
• 2 ek Worcestershire-szósz
• 2 ek Tabasco-szósz
• 2 ek római kömény
• 2 ek paprika
• 2 ek garam masala
• 400 g keverék – pekándió, mogyoró (nem földi), kesudió (és makadámia dió, ha van)
• tengeri só
Elkészítése:
1) Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra.
2) Az olajat, a szószokat és a fűszereket egy tepsibe tesszük. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorós-diós keveréket. 10 percig sütjük, majd újra megkeverjük.
3) Ha szükséges, visszatesszük 5 percre a sütőbe, hogy a magok aranybarna színt kapjanak. Egy konyhai papírtörlőre borítjuk és felitatjuk a felesleges olajat. Megvárjuk, amíg kihűl, és tengeri sóval meghintve tálaljuk.
Csilis garnéla
Elkészítése: 25 perc
Hozzávalók 35 adaghoz:
• 3 ek ketchup
• 1 ek cukor
• 1 ek fehérborecet
• 1 ek szójaszósz
• 1/8-1/2 ek csilipaprika-pehely
• 0,5 kg közepes méretű garnéla, megtisztítva
• 1 ek olaj
• 1 ek friss gyömbér, apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1 zöldhagyma, felszelve
• 1/2 teáskanál szezámolaj
Elkészítése:
1) Összekeverjük az első öt hozzávalót, majd félretesszük.
2) Egy nagy serpenyőben vagy wokban 2 percig sütjük a garnélát az olajban.
3) Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, további 2-3 percig sütjük, amíg a garnéla élénk rózsaszín nem lesz.
4) Hozzáadjuk a ketchupos keveréket és felmelegítjük. Belekeverjük a hagymát és a szezámolajat. Melegen tálaljuk.
Sajtkrémes pingvinek
Elkészítés: 35 perc
Hozzávalók 18 pingvinhez:
• 18 db nagyobb fekete olívabogyó
• 230 g krémsajt
• 18 kisebb fekete olívabogyó
• 1 sárgarépa
Elkészítése:
1) Felvágjuk a nagyobb olívabogyókat hosszában. Mindegyikbe óvatosan egy teáskanál krémsajtot teszünk.
2) A sárgarépát 18 karikára vágjuk, majd mindegyikből kivágunk egy kis cikkelyt. (A nagyobb rész lesz a láb, a kisebb a csőr.)
3) Összeállítjuk a pingvineket (a sárgarépából készült lábakra tesszük a krémsajttal töltött olívabogyót, erre a kisebb olívabogyót és a csőrt.) Fogpiszkálóval “rögzítjük” őket.