nlc.hu
Ünnepi menü
Sajtkrémes pingvinek, csilis garnélák: vendégváró ünnepi falatkák

Sajtkrémes pingvinek, csilis garnélák: vendégváró ünnepi falatkák

Az ünnepi menüt izgalmasabbá teszik, a családi és baráti összejöveteleket pedig feldobják az apró vendégváró falatok. Ráadásul nagyon könnyen és gyorsan elkészülnek.

Sajtfondü ciderrel

Elkészítése: 15 perc

Ünnepi falatkák

Hozzávalók 10-12 adaghoz:
• 180 ml almalé vagy cider (almabor)
• 230 g cheddar sajt, darabokra törve
• 115 g ementáli sajt, darabokra törve
• 1 ek kukoricaliszt
• 1/8 teáskanál bors
• bagett

Elkészítése:

1) Egy nagy serpenyőben felforraljuk a cidert.

2) A hőfokot közepesen alacsonyra vesszük, majd a ciderhez keverjük a sajtokat, a kukoricalisztet és a borsot. 3-4 percig főzzük, amíg a sajt megolvad.

3) Fondüedénybe öntjük, és melegen tartjuk.

Pirított diók

Elkészítés: 20 perc

Ünnepi falatkák

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 4 ek olívaolaj
• 2 ek Worcestershire-szósz
• 2 ek Tabasco-szósz
• 2 ek római kömény
• 2 ek paprika
• 2 ek garam masala
• 400 g keverék – pekándió, mogyoró (nem földi), kesudió (és makadámia dió, ha van)
• tengeri só

Elkészítése:

1) Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra.

2) Az olajat, a szószokat és a fűszereket egy tepsibe tesszük. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorós-diós keveréket. 10 percig sütjük, majd újra megkeverjük.

3) Ha szükséges, visszatesszük 5 percre a sütőbe, hogy a magok aranybarna színt kapjanak. Egy konyhai papírtörlőre borítjuk és felitatjuk a felesleges olajat. Megvárjuk, amíg kihűl, és tengeri sóval meghintve tálaljuk.

Csilis garnéla

Elkészítése: 25 perc

Ünnepi falatkák

Hozzávalók 35 adaghoz:
• 3 ek ketchup
• 1 ek cukor
• 1 ek fehérborecet
• 1 ek szójaszósz
• 1/8-1/2 ek csilipaprika-pehely
• 0,5 kg közepes méretű garnéla, megtisztítva
• 1 ek olaj
• 1 ek friss gyömbér, apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1 zöldhagyma, felszelve
• 1/2 teáskanál szezámolaj

Elkészítése:

1) Összekeverjük az első öt hozzávalót, majd félretesszük.

2) Egy nagy serpenyőben vagy wokban 2 percig sütjük a garnélát az olajban.

3) Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, további 2-3 percig sütjük, amíg a garnéla élénk rózsaszín nem lesz.

4) Hozzáadjuk a ketchupos keveréket és felmelegítjük. Belekeverjük a hagymát és a szezámolajat. Melegen tálaljuk.

Sajtkrémes pingvinek

Elkészítés: 35 perc

Ünnepi falatkák

Hozzávalók 18 pingvinhez:
• 18 db nagyobb fekete olívabogyó
• 230 g krémsajt
• 18 kisebb fekete olívabogyó
• 1 sárgarépa

Elkészítése:

1) Felvágjuk a nagyobb olívabogyókat hosszában. Mindegyikbe óvatosan egy teáskanál krémsajtot teszünk.

2) A sárgarépát 18 karikára vágjuk, majd mindegyikből kivágunk egy kis cikkelyt. (A nagyobb rész lesz a láb, a kisebb a csőr.)

3) Összeállítjuk a pingvineket (a sárgarépából készült lábakra tesszük a krémsajttal töltött olívabogyót, erre a kisebb olívabogyót és a csőrt.) Fogpiszkálóval “rögzítjük” őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top