Lazackrémes kosárkák
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 10 perc
Hozzávalók 12 főre:
A kosárkákhoz:
90 g krémsajt
fél csésze (112 g) vaj
150 g liszt
A töltelékhez:
225 g krémsajt
225 g főtt lazac
2 ek. csirkealaplé
2 ek. tejföl
1 ek. hagyma, felvágva
1 tk. citromlé
1/2 tk. só
2 ek. friss kapor, apróra vágva
Elkészítése:
1) Kosárka: egy kisebb tálban összedolgozzuk a krémsajtot és a vajat, amíg sima állagú masszát kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük a masszával. 24 golyócskát formázunk belőle, majd muffinformára emlékeztető kosárkákat alakítunk a golyókból. A kosárkákat 180 Celsius fokos sütőben 10-15 percig sütjük, amíg aranybarna színűek lesznek. Várunk, amíg kihűlnek.
2) Töltelék: egy nagy tálban felverjük a töltelékhez előkészített krémsajtot. Hozzáadjuk a lazacot, a ) csirkealaplevet, a tejfölt, a hagymát, a citromlevet és a sót, majd alaposan összedolgozzuk.
3) A lazacos krémet belekanalazzuk a kosárkákba, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük őket. A tetejükre kaprot szórunk.
Gyömbéres tőkehal szezámmagos salátával
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók 4 főre:
4 x 150 g vastag tőkehalfilé (bőr nélkül)
olaj a tepsi kikenéshez
5 cm-es friss gyömbér (lereszelve)
1 nagy piros csilipaprika, kimagozva és felszelve
egy csokor zöldhagyma felvágva
1 nagyobb lime leve
A salátához:
50 g bébispenótlevél
egy piros és egy sárga kaliforniai paprika, kimagozva és csíkokra vágva
75 g babcsíra
egy maroknyi friss korianderlevél
egy evőkanál pirított szezámmag
Az öntethez:
2 ek. szezámolaj
2 ek. szójaszósz
1 ek. porcukor
1 ek. friss reszelt gyömbér
Elkészítése:
1) Előmelegítjük a sütőt 220 Celsius fokra. A tőkehalfiléket egy nagy, olajjal kikent tepsibe tesszük. A halra egy gyömbérből, csiliből és zöldhagymából álló keveréket szórunk, meglocsoljuk egy kevés lime lével (Az öntethez is kell majd). A tőkehalat 10-15 percig sütjük.
2) Amíg a halak sülnek, összekeverjük a salátaöntet összetevőit egy nagy tálban, és hozzáadjuk a maradék lime-levet. Hozzáadjuk a saláta hozzávalóit is, és összedolgozzuk az öntettel.
3) A salátára helyezzük a tőkehalfiléket.
Mézes-mustáros lazac
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók 10 főre:
10 db lazacfilé (egyenként 150 g)
65 g barna cukor
2 ek. dijoni mustár
2 ek. méz
fél tk. só
Elkészítése:
A lazacfiléket a bőrös oldalukkal lefelé egy kivajazott tepsibe helyezzük. Egy kis tálban összekeverjük a cukrot, a mustárt, a mézet és a sót, majd a lazacra kanalazzuk. 8-12 percig sütjük, amíg a lazac annyira megpuhul, hogy egy villát bele tudunk szúrni.