Alkoholmentes italok
Nutellás forró csoki
Hozzávalók (egy adaghoz):
• 240 ml tej
• 2,5 ek Nutella
• 1 ek kakaó
• egy kis csipet só
Elkészítése:
Egy kisebb serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat, és közepes lángon felhevítjük őket. Egy csészébe öntjük a forró csokit, tejszínhabbal és csokireszelékkel tálaljuk.
Mentás mokka
Hozzávalók egy pohárhoz:
• 160 ml kávé
• 80 ml tej
• 2 csepp borsmentakivonat
• 2 ek csokoládészirup
• tejszínhab
• mentalevelek
Elkészítése:
Lefőzzük a kávét, és egy csészébe öntjük. Belekeverjük a tejet, a borsmenta-kivonatot és a csokoládészirupot. Tejszínhabbal és mentalevelekkel díszítjük.
Gyömbéres Masala Chai
Hozzávalók 2 adaghoz:
• 475 ml tej v. gabonatej
• 475 ml víz
• 3 ek szálas, erős fekete tea
• ¼ teáskanál gyömbér
• 1/8 teáskanál őrölt fahéj
• egy csipet sáfrány
• 2 egész kardamom összetörve
• 3 teáskanál cukor vagy méz
Elkészítése:
1) Két lábasra lesz szükségünk, és mindkettőt egyszerre használjuk, közepes lánggal. Az egyikbe a tejet, a másikba a vizet töltjük.
2) Amikor a tej melegedni kezd, hozzáadjuk az ujjaink között óvatosan szétmorzsolt sáfrányt.
3) Amikor a víz forrni kezd a másik fazékban, beletesszük a tealeveleket, és lejjebb vesszük a hőfokot. 3-5 percig áztatjuk a teát.
4) Ezalatt hozzákeverjük a cukrot a tejhez.
5) Amikor a tea elkészült, egy szűrővel átszűrjük és a tejhez adjuk. Már csak egy lábassal dolgozunk.
6) Hozzáadjuk a gyömbért és a fahéjat. Megkóstoljuk, hogy elég édes, illetve fűszeres-e, és ízlés szerint tovább fűszerezzük, illetve cukrozzuk, ha szükséges. Felforraljuk, és amint buborékolni kezd, beledobjuk a kardamomot is, és azonnal levesszük a tűzről (így a kardamom íze nem lesz túl domináns).
Alkoholos italok
Felnőtt madártej
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 180 ml vaníliafagylalt
• 80 ml brandy
• 60 ml csokoládélikőr
• 140 g jégkocka
• tejszínhab
• őrölt fahéj
Elkészítése:
Összeturmixoljuk a fagylaltot, a brandyt, a csokilikőrt és a jégkockákat. A keveréket üvegpoharakba öntjük, a tetejükre tejszínhabot nyomunk és fahéjat szórunk. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, hűtsük le!
Forralt cider
Hozzávalók 2 literhez:
• 1,5 l száraz cider
• 7 ek calvados
• 400 ml almalé
• 75 g barna cukor
• egy narancs héja, csíkokra vágva
• 4 szegfűszeg
• 2 rúd fahéj, kettétörve
• 1 ek szegfűbors
Elkészítése:
A cidert, a calvadost, az almalevet és a cukrot egy nagy serpenyőbe öntjük, és lassan felforraljuk. Hozzáadjuk a narancshéjat és a fűszereket. Forrásig melegítjük, majd alacsony lángon főzzük még 20-30 percig. Üvegpoharakban tálaljuk.
Gránátalmás pezsgő
Hozzávalók 5 pohárhoz:
• 350 ml gránátalmamag
• 120 ml brandy
• 1 üveg (750 ml) habzóbor (vagy prosecco, vagy száraz pezsgő), lehűtve
Elkészítése:
1) A gránátalmamagokat egy tálba tesszük, és ráöntjük a brandyt. Lefedjük és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 4-24 órán át.
2) A habzóbort (vagy pezsgőt) pezsgőspoharakba töltjük, és hozzáadjuk a brandys gránátalmamagokat.