Nemcsak az ünnepek alatt, de egész évben tökéletes megoldást jelenthetnek a falatkák. Három receptet mutatunk, a pofonegyszerűtől a kicsit bonyolultabbig.
Mozzarellás falatkák
Hozzávalók:
- 10 levél bazsalikom
- kis tál balzsamecet
- 10 db kicsi mozzarella
- 5 szelet pármai sonka
Elkészítés
A sonkákat vágd hosszú csíkokra, a sajtgolyókat pedig tekerd körbe velük úgy, hogy tégy a sajt és a sonka közé egy levél bazsalikomot. A végén szúrd át saslik pálcával és tálald balzsamecettel!
Parmezános céklakanapé
Hozzávalók:
- 1 evőkanál mazsola
- csipet őrölt gyömbér
- maroknyi fenyőmag
- 1 csomag zabkeksz
- maroknyi madársaláta
- 2 db cékla
- pár szelet parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés
1. A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és wokban megsütjük. Ehhez közepes lángon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, hozzáadjuk a céklát, a préselt fokhagymást, majd finoman megsózzuk. A céklát lefedjük, és addig pároljuk, amíg a cékla puha nem lesz.
2. Ha a cékla megpuhult, tegyük bele az aprító, adjuk hozzá a mazsolát, a tejfölt és a citromlevet, majd dolgozzuk össze.
3. A kész masszát tegyük a kekszre, majd hintsük meg parmezánnal, fenyőmaggal és madársalátával!
Ráksalátával töltött leveles tészta
A ráksaláta hozzávalói:
- csipet só
- csipet fehérbors
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 dl majonéz
- ízlés szerint méz
- 1 db citrom
- friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 50 dkg koktélrák
A leveles tésztából készített kosárkák hozzávalói:
- 1 db tojás
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés
A kosárkák elkészítése:
A leveles tésztából szaggassunk ki 5 cm átmérőjű köröket. Tegyünk félre néhány kört, a többi közepéből azonban vágjunk ki 4 cm átmérőjű köröket. A teli kör lesz a kosár alja, a többi a kosár fala. Ha megvannak a körök, helyezzük egymás mellé a teli köröket, kenjük meg őket a felvert tojással, majd helyezzük rájuk a \”lyukas\” köröket, azokat is kenjük meg tojással, és helyezzünk rá egy újabb réteget. Építkezzünk így addig, amíg 5 szintes nem lesz a kosárka. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 percig sütjük.
A ráksaláta elkészítése:
A rákot sós, citromos forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a préselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mézzel ízesítjük, és belekeverjük a rákot és a kisebb kockákra vágott sajtot.
Ha a saláta kihűlt, a kosárkákba tesszük! Egy-egy rákkal és petrezselyemmel díszítjük.
Még több falatka az NLCafén!
- Vendégváró falatkák az utolsó pillanatra
- Tarts szilveszteri bulit: a legjobb falatkák
- Sajtkrémes pingvinek, csilis garnélák: vendégváró ünnepi falatkák