Gyógyító hatása miatt a kínaiak már ősidők óta fogyasztják a fekete szezámmagot, kutatások igazolják, hogy fontos szerepet játszik az öregedéssel együtt járó betegségek kialakulásának megelőzésében. A szezámmag nagyszerű ásványianyag- (kalcium, magnézium vas és foszfor), valamint B1-vitamin- (tiamin) és rostforrás. Ennek örömére jöjjön a kínaiak egyik kedvenc levese, a zhi ma hu, ami az ünnepi asztalon is jól mutat.
Hozzávalók
- 60 gramm feketeszezámmag-liszt
- 30 gramm rizs
- 50-80 gramm cukor, víz, só
Elkészítés
A rizst áztassuk be egy órára. Ha nem kapunk feketeszezámmag-lisztet, vásároljunk egész magot, mossuk, majd szárítsuk meg, majd egy woksütőben pirítsuk 5-10 percen keresztül. Ne pirítsuk túl, mert keserű lesz a levesünk! A szezámmagot és a rizst tegyük a konyhai aprítóba, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy kellemes sűrűségű masszát kapjunk.
A szezámmagos, rizses masszát préseljük át szűrőn egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és annyi vizet, hogy egy kellemes állagú levest kapjunk. Alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödik.
Tipp: aki szereti a mandulatejet, víz helyett használjon azt.
Szezámmagos receptek az NLCafén!
- Mit főzzek ma vacsira? Mézes-szezámmagos húst!
- Gyors és finom: szezámmagos sajtgolyó
- Csontritkulás ellen szezámmaggal: 5 kipróbált recept