Kapribogyós fésűkagyló
Hozzávalók
- 250 g újburgonya
- tengeri só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 12 nagyobb méretű fésűkagyló
- 70 g madársaláta és/vagy bébispenót
- citromlé
Hozzávalók a vinaigrette mártáshoz
- 25 g kapribogyó
- 25 g mazsola
- 25 g magozott zöld olajbogyó
- 100 ml víz
- 1 ek. balzsamecet
- 3 ek. olívaolaj
Elkészítés
1. Főzzük puhára a burgonyákat, hámozzuk meg, majd vágjuk 5 mm-es szeletekre! Tegyük félre!
2. A vinaigrette mártáshoz tegyük a kapribogyót, a mazsolát, az olajbogyót és a 100 ml vizet egy tálba, lassú tűzön forraljuk fel, majd tegyük az aprítóba, adjuk hozzá a balzsamecetet, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és dolgozzuk jól össze!
3. Egy kevéske olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a krumplikarikákat 2-2- percig mindkét oldalán, sózzuk, borsozzuk. Ha ropogós és aranybarna lesz, tegyük félre, tartsuk melegen!
4. Újra forrósítsunk fel egy adag olívaolajat, óvatosan helyezzük bele a kagylókat, pirítsuk át mindkét oldalon úgy, hogy aranybarna legyen. Egy előmelegített tányérra szedjük ki!
5. A tányérra tegyünk egy-egy marék salátát, finoman locsoljuk meg olíva olajjal, facsarjunk rá citromot, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük rá a krumplit és a kagylókat, és locsoljuk meg a mártással!
Szegfűszeges, mézes mázas sonka
Hozzávalók
- 3 kg kicsontozott sertéslapocka
- 4 közepes nagyságú sárgarépa durván aprítva
- 1 póréhagyma durván aprítva
- 1 fej vöröshagyma durván aprítva
- 1 tk. bors, frissen őrölve
- 1 tk. koriander mag frissen törve
- 1 rúd fahéj
- 3 babérlevél
- 1 tasak szegfűszeg
Hozzávalók a mázhoz
- 100 g barna cukor
- 50 ml likőrbor
- 25 ml balzsamecet
- 125 g méz
Elkészítés
1. Tegyük a sonkát egy nagy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje! Tegyük mellé a répákat, a póréhagymát, a vöröshagymát, a borsot, a koriandert, a fahéjat és a babérleveleket! Forraljuk fel, majd lassú lángon főzzük 3 órán keresztül! A közben keletkező habot kanalazzuk le róla! Ha a sonka megfőtt, vegyük ki a főzővízből, és hagyjuk kicsit kihűlni! (Tipp: a levest szűrjük le és fagyasszuk le, alaplének kiváló).
2. A máz elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a cukrot, a likőrbort, a balzsamecetet és a mézet, és lassú tűzön melegítve dolgozzuk össze! Forraljuk fel, majd egyből tegyük takarékra a gázt és addig főzzük (kb. 3 perc), amíg egy sötét szirupot nem kapunk. A mázat ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert könnyen felforrhat.
3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáz: 5. fokozat). Egy éles kés segítségével húzzuk le a bőrét úgy, hogy kevéske zsírréteg megmaradjon. Ezt a zsírréteget vagdossuk be rácsos mintára úgy, hogy a húst ne vágjuk be. A rácspontoknál szúrjunk a húsba egy-egy szegfűszeget!
4. Helyezzük a sonkát egy jénaiba, a máz felét öntsük rá, kenjük be vele a húst, és tegyük be 15 percre a sütőbe! Vegyük ki, öntsük rá a maradék mázat, és süssük további 25 percen keresztül! A hús akkor van készen, ha a máz mindenütt ropogós aranybarna.
5. Vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pihenni 15 percig!
Likőrboros pohárkrém
Hozzávalók a likőrboros zseléhez
- 200 ml likőrbor
- 2 lapzselatin
- 2 ek. porcukor
Hozzávalók a krémhez
- 500 g mascarpone
- 6 ek. porcukor
- 2 narancs reszelt héja
- 5 ek. likőrbor
- 50 g kandírozott vegyes gyümölcs
- 300 ml tejszín
- 250 g kuglóf
- étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés
1. A likőrboros zselatin elkészítéséhez a lapzselatint áztassuk be és tegyük félre! A likőrbort és a cukrot egy lábasban keverjük össze, majd lassú tűzön melegítsük fel, de forrás előtt vegyük le a tűzről! A lapzselatint vegyük ki a vízből, tegyük bele a likőrboros szirupba, és addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. A zselatint öntsük egy lapos edénybe, hagyjuk kihűlni, fedjük le, és pár órára tegyük a hűtőbe!
2. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, a narancshéjjal! Kanalazzunk hozzá 5 evőkanál likőrbort, és keverjük hozzá a kandírozott gyümölcsöket!
3. Egy másik edényben verjük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a mascarponéhoz!
4. A kuglófot vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük egy tálba. Öntözzük meg likőrborral!
5. Vegyük elő a likőrboros zselatint, vágjuk kisebb kockára!
6. Vegyük elő a poharakat, amikben tálalni akarjuk a desszertet! Tegyünk egy sor kuglófot a pohár aljára, majd szórjuk meg egy marék zselatinkockával! Erre kanalazzunk rá egy réteget a mascarpone masszánkból, majd jöhet egy újabb réteg kuglóf és zselatin – végül egy utolsó réteg mascarpone.
7. Szórjuk meg csokireszelékkel, és tegyük hűtőbe!
Még több ünnepi menü az NLCafén!
- Halimádók ünnepi menüje
- Egy olcsó ünnepi recept: baconnal töltött édesburgonya
- Áfonyás pulyka Wellington és forralt boros sörbet: Jamie Oliver karácsonyi menüje
- Pisztáciás pulykarolád és sóbundás lazac – Martha Stewart karácsonyi menüje